Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 mar 2014 - Anul XIX, nr. 50 (5559)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Macabru

18 familii de suceveni nu au anunţat decesul copiilor şi au luat mai departe alocaţia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Verificările efectuate în ultima lună de Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţii Sociale (AJPIS) Suceava au scos la iveală faptul că 18 familii din judeţul Suceava nu au anunţat la primăriile din localităţile în care domiciliază că le-a murit un copil şi au încasat mai departe alocaţia cuvenită acestuia. Dacă în unele cazuri acest lucru s-a petrecut cu una, două luni în urmă şi ar putea fi vorba despre neştiinţă, inspectorii au descoperit şi situaţii în care părinţii nu au anunţat moartea copilului la primărie nici după doi-trei ani şi au luat în continuare alocaţia de stat.

Este vorba despre familii din Udeşti, Vatra Dornei, Arbore, Drăgoieşti, Pătrăuţi, Fălticeni, iar suma totală pe care statul trebuie să o recupereze de la aceşti oameni este de 58.628 lei (586,280 milioane lei vechi).

Mirela Florea, şef serviciu în cadrul AJPIS Suceava, ne-a declarat că verificările au fost efectuate în urma suspiciunilor apărute din controlul încrucişat al bazelor de date, realizat la nivel naţional. De la centru s-au transmis la Suceava 118 cazuri apreciate ca suspecte: 91 de cazuri de minori decedaţi şi 27 de cazuri de tineri peste 18 ani care nu mai urmau o formă de învăţământ, dar figurau cu alocaţie.

 

Timp de doi, trei ani au „uitat” să anunţe moartea copiilor la primării şi au încasat alocaţiile

În urma verificărilor s-au confirmat 48 de cazuri. Pentru 30 dintre acestea, confirmarea decesului minorilor s-a făcut, dar nu este vorba despre recuperarea unor sume deoarece primăriile au anunţat AJPIS Suceava despre moartea copilului şi plata a fost sistată.

Pentru 18 cazuri, însă, primăriile nu au anunţat decesul respectivilor copii la AJPIS, astfel încât plăţile s-au făcut mai departe.

Mirela Florea consideră că aceste cazuri nu presupun neapărat vina administrațiilor locale, pentru că este posibil să fie vorba despre situaţii în care certificatul de deces nu a fost eliberat de primăria din localitatea de domiciliu. Vina ar aparţine de fapt familiilor, care nu au anunţat decesul copilului la primărie. AJPIS a transmis deja acestora deciziile de debit pentru recuperarea banilor.

Cele mai mari sume trebuie să le plătească două familii care au încasat alocaţia de stat încă 35 de luni după moartea copiilor. O familie are de plătit 1.500 de lei, iar alta 4.518 lei, deoarece o perioadă mai lungă de timp copilul a fost înregistrat cu alocaţie de 200 de lei (acordată până la vârsta de 2 ani). O altă familie a „uitat” să înregistreze decesul copilului la primărie timp de doi ani şi a primit neîntrerupt alocaţia care i-ar fi revenit. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 18 familii de suceveni nu au anunţat decesul copiilor şi au luat mai departe alocaţia.
 Vizualizări articol: 2040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
18 familii de suceveni nu au anunţat decesul copiilor şi au luat mai departe alocaţia5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei