Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 feb 2014 - Anul XIX, nr. 36 (5545)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   29 imagini |   ø fişiere video

Aniversare

Zilele Colegiului Naţional “Nicu Gane”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 13 – 14 februarie, Colegiul Naţional “Nicu Gane” a sărbătorit 150 de ani de la naşterea academicianului, folcloristului şi etnografului Artur Gorovei, 144 de ani de existenţă instituţională a şcolii şi 91 de ani de la dobândirea statutului de liceu .

În prima zi, în holul de marmură al colegiului a avut loc vernisajul expoziţiei de carte şi documente privind viaţa şi activitatea lui Artur Gorovei, iar amfiteatrul colegiului a găzduit simpozionul “Artur Gorovei, omul şi opera”, moderat de prof. Neculai Sturzu. La finalul manifestării, Ştefan Sorin Gorovei şi Centrul de informare şi documentare „Ştefan cel Mare” din cadrul Mănăstirii Putna au donat Colegiului „Nicu Gane” şi Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu”  cărţi, iar elevii colegiului au prezentat “O şezătoare cu ... Şezătoare”.

 

Ora de dirigenţie cu invitaţi de onoare

Pe 14 februarie, de la ora 9,00, fiecare diriginte a susţinut o oră de dirigenţie în prezenţa unui invitat – fost elev, fost profesor, o personalitate din zonă sau din marile centre culturale.

„Colegiul Naţional <Nicu Gane> se înscrie între şcolile cu o bogată tradiţie nu numai educaţională, ci şi culturală, valorile sale fundamentale, educaţia şi cultura rămânând constante de-a lungul evoluţiei sale. Ele sunt şi elementele simbolice ce subsumează manifestările zilelor colegiului. Noi dimensiuni se adaugă an de an deschizând perspective pentru progresul  său şi datoria noastră este să le dăm statut de permanenţă şi să le înscriem în traiectoria cotidiană”, ne-a declarat Mihaela Bărbăcuţ, directoarea colegiului.

 

Întâlnire între generaţii

Înainte de activităţile dedicate educaţiei şi culturii ce au ca sursă Colegiul Naţional “Nicu Gane”, în holul instituţiei de învăţământ a avut loc o întâlnire între generaţii de elevi şi cadre didactice, printre cei prezenţi numărându-se fostul elev Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, fostul elev şi profesor Gheorghe Cătălin Coman, primarul Municipiului Fălticeni, cel care a debutat ca profesor la acest colegiu, Alexandru Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, deputatul Ioan Stan, în calitate de părinte a trei absolvenţi ai colegiului, inspectorul şcolar general Gheorghe Lazăr, elevi şi foşti elevi ai liceului, cadre didactice, oameni de cultură, consilieri locali, directori ai instituţiilor de învăţământ.

Preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, şi-a adus aminte de anii '90, când era elev de serviciu în holul care a găzduit întâlnirea de vineri, şi de întâlnirea cu o parte din profesorii acestui liceu.

„Nu mă gândeam atunci că voi ajunge să fiu în acest loc şi vă vorbesc în calitate de preşedinte, de absolvent al acestui liceu. <Nicu Gane> este o şcoală importantă, o şcoală care reproduce valorile, o şcoală care are tradiţie şi, mai mult decât atât, este o şcoală care are viitor. Sunt convins că prin ceea ce v-aţi propus împreună cu administraţia locală, cu parteneriatul pe care îl aveţi cu Consiliul Judeţean, cu ceea ce poate produce mai frumos Fălticeniul, să marcăm o schimbare profundă a oraşului”, a spus Cătălin Nechifor, preşedintele CJ. Suceava.

Prof. Gheorghe Lazăr, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, a spus că orice şcoală trebuie să-şi facă un nume, dar pentru Colegiul „Nicu Gane” nu mai este cazul. 

„Municipiul Fălticeni a avut privilegiul de a da personalităţi deosebite, a fost oraşul de cultură de la graniţa Bucovinei şi acest lucru şi-a pus amprenta şi pe sistemul de învățământ din această localitate. <Nicu Gane>, acest liceu de renume, face parte din elita învățământului sucevean”, a spus Gheorghe Lazăr.

 

Evocarea unor dascăli plecaţi dintre noi

Personalităţile a doi dintre foştii directori ai colegiului care au plecat dintre noi la sfârşitul anului trecut, Bogdan Grigoriu şi  Crezant Ghenghea, au fost evocate de profesorii Neculai Sturzu şi Mihaela Bîrsan.

Cu această ocazie, fiul fostului director Bogdan Grigoriu a primit din partea primarului Cătălin Coman titlul de Cetăţean de Onoare acordat de Consiliul Local distinsului cadru didactic.

 

Lansare de carte, expoziţii şi Filarmonica din Botoşani

Pe lângă lansarea cărţii “Educaţie şi cultură – fundamente ale elaborării proiectului curricular la decizia şcolii”, în programul zilei un loc important a fost alocat artei prin două expoziţii de artă, una rezervată celor mici, “Galeria Micului Prinţ”, şi alta celor care au cunoştinţe despre arta plastică modernă, “Realităţi (şi) alternative”, a artistului plastic Gabriel Todică. Prima expoziţie a fost prezentată de cea care a avut iniţiativa realizării ei, profesoara Anca Şoldănescu, iar cea de-a două a fost prezentată chiar de autorul lucrărilor, fost elev al colegiului.

Manifestările au continuat cu vernisajul expoziţiei de documente şi fotografii “Istoria gimnaziului în documente”, autori profesorii Mioara şi Sorin Gafencu. Despre importanţa documentelor expuse şi imaginile sugestive despre începuturile şcolii a vorbit prof. dr. Codrin Benţa.

Înainte de masa rotundă “Chipuri în oglinda vremii” a avut loc un concert al orchestrei simfonice a Filarmonicii din Botoşani, instrumentiștii botoşăneni prezentând „Anotimpurile”, de Vivaldi, şi un recital al corului “Animosi”, condus de prof. Dan Sinăuceanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zilele Colegiului Naţional “Nicu Gane”.
 Vizualizări articol: 1862 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zilele Colegiului Naţional “Nicu Gane”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei