Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 feb 2014 - Anul XIX, nr. 36 (5545)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În urma unui scandal de corupţie

Peste 1.500 de hectare din pădurile Sucevei, scoase la vânzare de Universitatea Harvard

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea Harvard, unul dintre cei mai mari proprietari privaţi de păduri din România, care deţine suprafeţe însemnate de pădure şi în judeţul Suceava, a început să vândă din proprietăţile pe care le deţine. Procesul are loc într-o perioadă delicată pentru universitate, în condiţiile în care un reprezentant român al şcolii a fost arestat, fiind acuzat pentru luare de mită şi spălare de bani, după ce ar fi umflat în mod artificial preţurile la care Harvard făcea achiziţiile.

Reprezentanţii Harvard au declarat, pentru Ziarul Financiar: „Tranzacţia face parte dintr-un proces care a început în noiembrie 2013, înainte de informaţiile recente din presă. Această tranzacţie nu afectează angajamentul nostru faţă de România”.

Celebra universitate americană scoate la vânzare peste 32.000 de hectare de păduri şi 2.000 de hectare de teren agricol, din care mai bine de 1500 de hectare de pădure se regăsesc în judeţul Suceava, unde reprezentantul lor, firma Scolopax, a început să cumpere, de prin 2008, pădurile retrocedate proprietarilor.

Prin această firmă, al cărei acţionar majoritar este Fondul de investiţii Phemus Corporation, aparţinând Harvard Management Company, care administrează active de 27 miliarde de dolari, prestigioasa universitate americană deţine 760 de hectare pe raza Ocolului Silvic Gura Humorului, 457 de hectare în zona OS Adâncata şi 263 de hectare pe suprafeţele administrate de Ocolul Silvic privat Fălticeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 1.500 de hectare din pădurile Sucevei, scoase la vânzare de Universitatea Harvard.
 Vizualizări articol: 4700 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Peste 1.500 de hectare din pădurile Sucevei, scoase la vânzare de Universitatea Harvard5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Afacerea Harvard trimis de
(15 feb 2014, 13:30:09
Universitatea Harvard este o universitate privată, aflată în orașul Cambridge, statul Massachusetts.A fost întemeiată la 8 septembrie 1636, prin votul Înaltei Curți a coloniei britanice din golful Massachusetts.75 de laureați ai Premiului Nobel sunt asociați, într-un fel sau altul, cu această universitate. Din 1974, 19 câștigători ai Premiului Nobel și 15 laureați ai premiului Pulitzer au fost cadre didactice la celebra universitate. În prezent, universitatea Harvard are un buget mai mare decât orice altă instituție de învățământ din lume. Una dintre instituțiile cele mai importante ale Universității Harvard este Centrul de astrofizică Smithsonian și baza de date Astrophysics Data System, care stochează сele mai importante date astronomice din lume.
2.   Afacerea Harvard trimis de
(15 feb 2014, 13:33:47
Ce i-a apucat pe americani sa cumpere paduri in Romania habar n-am.Cert e ca doi botosaneni le-au dat o teapa de zile mari.Mariana şi Lipan Secu, cei doi soţi care au păcălit cu un milion de euro Universitatea Harvard, se află în arestul Poliţiei şi au fost deja prezentaţi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Botoşani. În oraşul natal, cei doi soţi vor fi judecaţi pentru luare de mită. În dosar este anchetat şi un primar din Botoşani.Cei doi soţi orginiari din Botoşani, sunt acuzaţi de luare de mită. Aceştia ca reprezentanţi ai Univeristăţii Harvard în România prin societatea Scolopax ar fi cerut mită unor proprietari de păduri pentru a facilita vânzarea către universitatea americană a suprafeţelor împădurite la suprapreţ. Se presupune că acelaşi mod de operare a fost practicat în toată ţara.

3.   Afacerea Harvard trimis de
(15 feb 2014, 13:39:44
Stau si ma minunez.Adica 32.0000 hectare padure si 2000 hectare teren agricol sunt ale americanilor.Ma intreb daca mai avem paduri si terenuri care sunt ale romanilor?In curand vom constata ca tot ce e in jurul nostru nu ne mai apartine.
3.1  RE: Afacerea Harvard trimis de
(16 feb 2014, 10:36:58
Te impiedica cineva sa cumperi...??? E pretul platit pt "europenizare". Totusi acum ai ocazia.......sunt DE VANZARE...happy
4.   Imagini NASA confirma dezastrul din padurile RO!! trimis de
(15 feb 2014, 14:28:00
Americanii stiu că, în următorii şase ani, mai marii de la Guvernul Romaniei au în plan să nu mai ceară subvenţie de la UE pentru păduri. Zero fonduri europene alocate în 2014-2020 va pune presiune pe exploatări intensive, întrucât veniturile din masa lemnoasă vor fi singura sursă de supravieţuire.
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a recunoscut, într-o întâlnire cu proprietarii de păduri, că nu s-au prevăzut fonduri europene 2014-2020. (www.evz.ro)

Imagini NASA confirma dezastrul din padurile romanesti: o suprafata uriasa de informeaza molid a disparut din Harghita si Suceava in numai trei ani. O suprafata imensa de padure din Muntii Giurgeului, aflata intr-o arie protejata din judetul Harghita, a disparut total in doar trei ani. Situatia ar fi ramas necunoscuta pentru autoritatile romane daca o mana de cercetatori nu ar fi implementat o noua metoda de monitorizare a exploatarii lemnului in Romania.
Metoda se bazeaza pe un sistem de supraveghere prin satelit a regiunilor impadurite.

Cu toate acestea, atunci cand li s-au comunicat autoritatilor locale, acestea au ridicat din umeri si au spus ca in zona respectiva nu stiu sa se fi intamplat ceva deosebit!....

5.   Comentariu trimis de
(15 feb 2014, 20:25:49
Pădurile din Suceava dispar de la o zi la alta și nimeni nu face nimic. Dispar pădurile din Suceava și nimeni nu face nimic, pentru că toți au interese, toți cei care ar trebui ca să oprească dezastrul din pădure sunt ei înșiși implicați în tăierea la ras a pădurilor. Oare Direcția Silvică Suceava nu vede oare? Oare ITRSV Suceava de ce nu face nimic ca să oprească jaful din pădurile Sucevei? Vă zic eu, pentru că MARI inspectori de la ITRSV Suceava au cumpărat ei înșiși păduri și tre să le taie, pentru că unii dețin gatere și tot așa.....Dacă ar da bunul DUMNEZEU ca să dispară pădurile din Suceava și să vedem ce-or face unii care ajută la distrugerea pădurilor, INSTITUȚIILE ASTEA CARE AR TREBUI SĂ CONTROLEZE CE-OR FACE ATUNCI.....RUȘINE.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei