Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 ian 2014 - Anul XIX, nr. 13 (5522)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În căutarea de soluţii

Colegiul Director al Asociaţiei Televiziunilor Locale şi Regionale s-a întrunit la Suceava

La Suceava s-a întrunit vineri Colegiul Director al Asociaţiei Televiziunilor Locale şi Regionale (ATLR), la iniţiativa preşedintelui asociaţiei, Bogdan Gheorghiu. La întâlnire au participat doar o parte dintre membri. Aceştia au pus în dezbatere problemele cu care se confruntă în relaţia cu structurile care intră în legătură directă cu posturile de radio şi tv locale.

Principalele direcţii de discuţie s-au îndreptat către două aspecte: colectarea taxelor de organismele nonguvernamentale în ceea ce priveşte drepturile de autor, dar şi relaţia pe care o au televiziunile locale cu distribuitorii semnalului prin cablu. 

În opinia lui Ionuţ Pârjolescu, secretarul executiv al ATLR, colecta drepturilor de autor ar trebui să se supună unor principii, şi anume: reprezentativitate, transparenţă şi simplificare. Pârjolescu a precizat: "În primul rând, reprezentativitate, adică fiecare radiodifuzor să-şi achite drepturile de autor în raport cu puterea sa financiară, şi mă refer la staţiile tv locale şi nu la cele naţionale. Apoi vorbim de un principiu de simplificare, pentru că în momentul de faţă staţiile trebuie să achite cote către mai multe organizaţii şi, nu în ultimul rând, e vorba de transparenţă, pentru că nu ştim traseul banii pe care noi îi plătim către aceste structuri nonguvernamentale”.

De asemenea, Pârjolescu a ţinut să precizeze ca un alt aspect important ce a fost abordat în cadrul şedinţei a fost relaţia pe care o au patronii televiziunilor locale cu cei care retransmit posturile, distribuitorii de cablu, relaţie care trebuie îmbunătăţită, iar pentru asta s-au căutat soluţii.

 

„Toată lumea încearcă să intre pe digital, iar analogicul pierde teren"

Un alt membru al Consiliului Director, Răzvan Govor, patron de televiziune, dar şi al unui cotidian din Satu Mare, consideră că trecerea în digital a semnalului TV ar fi o soluţie în ceea ce priveşte îmbunătăţirea relaţiilor cu cabliştii. Şi asta pentru că "televiziunea digitală trezeşte mai mult interes în rândul publicului, se vede mai bine, are mai multe posturi şi un preţ bun. Şi atunci toată lumea încearcă să intre pe digital, iar analogicul pierde teren".

Referitor la nemulţumirea pe care o au patronii privind colectarea drepturilor de autor, Govor consideră că "noi plătim nişte taxe, dar nu ştim cui le plătim". Acesta afirmă că trebuie să întocmească lunar nişte rapoarte despre ce se difuzează pe TV, ce artişti, dar nu are siguranţa că banii ajung la artiştii difuzaţi, iar sumele pe care le plătesc cu toţii acestor organisme nonguvernamentale sunt unele destul de consistente.

Ando Andrei, membru al asociaţiei, este de aceeaşi părere cu colegii săi. "Considerăm că există suspiciuni întemeiate legate de buna-credinţă a acestor organisme, legate de cheltuielile enorme pe care televiziunile locale sunt obligate să le facă pentru a-şi asigura funcţionarea. Aceste organisme, din punctul meu de vedere, funcţionează în sistem căpuşă", a declarat Andrei Ando. Totodată, acesta a mai spus că îşi doreşte să fie găsite pârghiile prin care să se reuşească să se asigure  mai multă transparenţă în activitatea acestor mecanisme.

Andrei Ando a precizat că urmează acţiuni concrete pentru perioada următoare. Vor avea loc întâlniri mai ample prin care să fie identificate măsurile care să reglementeze activitatea acestor organisme "pentru că ceea ce se întâmplă se întâmplă prost".

 

Senatorul Ovidiu Donţu, prezent la întrunire

Consiliul director al asociaţiei a hotărât ca prim pas realizarea unei petiţii pe care să o adreseze Parlamentului. Mai ales că alături de membrii Asociaţiei Televiziunilor Locale şi Regionale, la şedinţă a fost prezent şi senatorul sucevean Ovidiu Donţu, care a răspuns invitaţiei ATLR. Acesta le-a promis sprijin membrilor asociaţiei. Donţu le-a recomandat membrilor ATLR să cumuleze toate nemulţumirile, să adauge principiile de drept care, în opinia lor, sunt încălcate, iar această petiţie, analizată în cadrul Comisiei de cultură a Senatului, va fi baza unei iniţiative legislative pentru a reglementa lucrurile care nu sunt potrivite în actuala legislaţie. Preşedintele asociaţiei, Bogdan Gheorghiu, i-a mulţumit senatorului Ovidiu Donţu pentru că li s-a alăturat în aceste demersuri.

„Asociaţia noastră consideră că e foarte important că un senator, membru al Comisiei juridice, este alături de noi şi ne sprijină”, a încheiat preşedintele ATLR, Bogdan Gheorghiu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul Director al Asociaţiei Televiziunilor Locale şi Regionale s-a întrunit la Suceava.
 Vizualizări articol: 723 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Colegiul Director al Asociaţiei Televiziunilor Locale şi Regionale s-a întrunit la Suceava2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei