Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 ian 2014 - Anul XIX, nr. 13 (5522)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Sula lui Iliescu şi Souliko a lui Stalin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Membrii guvernului au activitate. Mintea lor mereu lucrează. Fără astâmpăr. Ne bucurăm. Aşa îi vrem, de aceea îi plătim cu leafă de lege. De aia închidem ochii când fură. Ca să le vină idei. Clocite bine, ideile lor ne ajută să facem paşi înainte. Acesta e progresul.

Actualul ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, nu stă nici el scărpinându-se la cuc şi la ouţe. Nu-i o săptămână de când a lansat anunţul că va propune premierului înfiinţarea unui „Muzeu al ororilor comunismului”. În Bucureşti. Doar locaţia nu este încă fixată. Se vorbeşte de Palatul Parlamentului, unde deja funcţionează „Muzeul naţional de artă contemporană”. Dar nu-i încă nimic sigur.

Iniţiativă lui Gigel nu orbecăie în întuneric. Ea are deja un public ţintă, stabilit cu claritate. Este adresată îndeosebi tinerei generaţii, care trebuie să afle cât de tulburi au fost apele în care s-a scăldat ţara noastră, vreme de aproape 50 de ani.

Tinerii trebuie să cunoască tot ce-a ţinut de comunism, tocmai pentru a şti ce să evite pe viitor: oribilitatea temniţelor, intransigenţa cenzurii, supliciile totalitarismului, cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu. Economia planificată, cooperativizarea agriculturii, suprimarea libertăţii de circulaţie, independenţa energetică. Viaţa oamenilor, axată pe cei trei mari „F”. Frică, Foame, Frig.

Iniţiativa lui Gigel l-ar face mândru pe orice Gigel. Ea e bună, e chiar foarte bună, numai că nu prea are rost. Deoarece, vorbind în sens larg, întreaga noastră ţară e un muzeu al comunismului. Ea e produsul unui exponat de muzeu. Căci în vitrină îl avem, la loc de cinste, pe-un preşedinte al României, pregătit la şcolile Uniunii Sovietice. Ion Iliescu. Cel care a ţinut ţara pe loc, atâţia şi atâţia ani. Amintiţi-vă numai de Sidex Galaţi, combinat cu care bugetul ţării a cheltuit, vreme de ani buni, câte un milion de dolari pe zi, în loc să-l scoată imediat la vânzare. Sau de Regia Huilei din Valea Jiului. Când era luat la întrebări, Iliescu se plângea că „i se bagă sula în coaste”.

Apropo de „sulă”. Cântecul preferat al lui Stalin era „Souliko”. Un nume de fată. Asta aşa, fără vreo legătură.

 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sula lui Iliescu şi Souliko a lui Stalin.
 Vizualizări articol: 1869 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 9 voturi
Sula lui Iliescu şi Souliko a lui Stalin3.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei