Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 ian 2014 - Anul XIX, nr. 5 (5514)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Din cauza birocraţiei

Salariaţii din învăţământul sucevean îşi vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (structura afiliată Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ - FSLI) informează că Ministerul Finanțelor Publice întârzie plata salariilor în învățământ.

Potrivit reprezentanţilor sindicatului, „Ministerul Finanțelor Publice a emis în luna decembrie 2013 un ordin pentru punerea în aplicare a unei ordonanţe de urgenţă privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare. Acest act normativ trebuie transpus în practică începând cu data de 1 ianuarie 2014, ignorându-se atât faptul că Trezoreriile județene nu au o logistică adaptată multiplelor cerințe care derivă din aceste instrucțiuni, cât și volumul enorm de muncă pe care trebuie să-l facă serviciile de secretariat și de contabilitate din unitățile de învățământ pentru întocmirea documentelor care stau la baza plății salariilor”. 

Victimele acestei măsuri prost aplicate sunt, în primul rând, salariații din învățământ, care vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână.

Având în vedere că noile cerințe impuse de Ministerul Finanţelor implică calculul salariilor pe cicluri de învățământ, serviciile de secretariat și de contabilitate din unitățile școlare vor fi excesiv birocratizate pentru că sunt foarte multe cadre didactice care predau la două sau trei cicluri de învățământ (primar, gimnazial și liceal) și salariile acestora și dările aferente către stat trebuie calculate separat.

Sindicaliştii au mai precizat că nu trebuie omis nici faptul că mulți dintre salariații din educație au rate la bănci, iar întârzierea achitării acestor rate înseamnă penalizări, pe care nu le plătește Guvernul. Aceştia au mai precizat că Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să facă această schimbare treptat, astfel încât personalul din învățământ să nu aibă de suferit, iar în acest moment reprezentanții ministerului ar trebui să găsească urgent o soluție, pentru ca plata salariilor să fie făcută în cel mai scurt timp.

Sindicaliştii precizează că plata salariilor în învățământ ar fi trebuit să înceapă din data de 5 ianuarie.

 

Solicitare către prim-ministru pentru urgentarea plăţii salariului pe luna decembrie

De cealaltă parte, sindicatul „Pro Educaţia” Suceava anunţă că Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (structură la care este afiliată) a solicitat prim-ministrului Victor Ponta să dispună măsurile necesare în vederea urgentării plății salariului aferent lunii decembrie 2013 pentru personalul din învățământ.

Sindicaliştii mai menţionează că „acesta ar fi trebuit să fie operat începând cu data de 5 ianuarie 2014, însă plata efectivă va fi întârziată chiar și cu zece zile”.

Aceştia fac cunoscute câteva probleme generate de ordinul Ministerului Finanţelor: pentru un singur salariat se întocmesc minim patru ordine de plată, o unitate de învățământ generează un minim de 96 de ordine de plată (pe vechiul sistem erau maxim zece ordine de plată), comisioanele bancare vor fi mai mari pentru fiecare salariat în parte, deoarece băncile comisionează pentru fiecare ordin de plată, iar o unitate de învăţământ are aproximativ 70 de conturi, față de şase conturi existente la data de 31 decembrie 2013.

Aceste modificări impuse, în regim de urgență, de Ministerul Finanțelor Publice, care duc la întârzierea acordării drepturilor salariale, au creat o stare de nemulțumire în rândul salariaților din sistemul de învățământ. Sindicaliştii cer prim-ministrului “să intervină pentru sancționarea drastică a tuturor persoanelor care au generat această bulversare a sistemului de învățământ și, totodată, să dispună remedierea tuturor deficiențelor care au apărut în urma aplicării acestui ordin”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariaţii din învăţământul sucevean îşi vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână.
 Vizualizări articol: 1661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Salariaţii din învăţământul sucevean îşi vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei