Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 ian 2014 - Anul XIX, nr. 5 (5514)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Schimbări legislative

Elevii claselor a VIII-a se pot îndrepta, din toamnă, către învăţământul profesional

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii claselor a VIII-a se pot îndrepta din toamnă către învăţământul profesional, recentele modificări ale Legii Educaţie Naţionale permiţând acest lucru. În anul 2012 (anul reintroducerii claselor profesionale), dar şi în 2013, doar absolvenţii claselor a IX-a puteau fi admişi în clasele profesionale.

Potrivit insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, „această schimbare este un semn clar de politică guvernamentală orientată spre învăţământul profesional”. Potrivit acesteia, în anul şcolar 2014-2015, la nivelul judeţului, clasele profesionale vor fi organizate de aceleaşi unităţi de învăţământ care au avut astfel de clase şi în ultimii doi ani, iar domeniile dintre care elevii vor putea alege sunt aceleaşi cu cele propuse până acum.

În anul 2013-2014, 22 de unităţi de învăţământ au organizat clase profesionale, cu 14 calificări, fiind încheiate 118 parteneriate cu agenţi economici. La nivelul judeţului, cele mai bine reprezentate specializări au fost cele de Mecanic auto, Ospătar, Tinichigiu, Vopsitor auto, Confecţioner produse textile, Lucrător hotelier şi Tâmplar universal.

De menţionat că începând din acest an, durata învăţământului profesional va fi de trei ani, faţă de doi, cât este în prezent.

Pentru anului şcolar 2013-2014, circa 900 de elevi suceveni s-au înscris pentru frecventarea claselor profesională, cifră asemănătoarea cu cea înregistrată pentru anul şcolar 2012-2013.

Recentele modificări ale Legii Educaţiei mai acordă posibilitatea absolvenţilor învăţământului profesional, care promovează examenul de certificare a calificării profesionale, să urmeze cursurile învăţământului liceal, doar la forma cu frecvenţă redusă. Totodată, o altă prevedere stipulează faptul că se acordă tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun şi elevilor din învăţământul profesional. În prezent, se asigură tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun doar pentru elevii din învăţământul obligatoriu şi liceal, creându-se o situaţie discriminatorie pentru elevii din învăţământul profesional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii claselor a VIII-a se pot îndrepta, din toamnă, către învăţământul profesional.
 Vizualizări articol: 1364 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevii claselor a VIII-a se pot îndrepta, din toamnă, către învăţământul profesional0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O decizie foarte buna trimis de
(11 ian 2014, 00:34:38
Nu mai putem sa fim toti angajati fara specialitate. Daca vrem servicii mai bune si mai rafinate trebuie sa stim sa ne antrenam mai bine prin educatie. Este o decizie chiar foarte bune ce va asigura servicii mai bune in viitor, locuri de munca si profesionisti adevarati, nu doar incepatori care stiu lucrurile de baza.

As fi vrut totusi printre aceste profesii sa fie si unele mai rare precum cele de artist in sticlarie. Suntem recunoascuti ca artisti in sticla, si avem multe cereri, ar fi o pierdere maire daca nu investim deja in bazele care exista deja pe acest domeniu.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei