Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 298 (5505)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Aberant

În plină iarnă, forţaţi de Termica să-şi instaleze centrale de apartament

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două familii care locuiesc în centrul municipiului Suceava s-au trezit peste noapte, în plină iarnă, cu locuinţele debranşate de la sistemul de încălzire centralizat, deşi nu au avut şi nu au nici un leu restanţă la plata facturilor. Este vorba despre familia Sorin şi Simona Saldinger şi de familia Ioan şi Florenţa Ivanov, aceştia din urmă în vârstă de 88 de ani, din blocul 1C, de pe aleea Ion Grămadă.

Necazurile lor au început în data de 2 decembrie a.c., când societatea Termica i-a înştiinţat că de a doua zi li se va sista furnizarea căldurii deoarece sunt pierderi pe reţea. La solicitările de explicaţii li s-a răspuns că pierderile sunt în porţiunea de conductă care aparţine proprietarilor, prin urmare înlocuirea este în sarcina lor.

„Magistrala care a fost reabilitată trece prin trotuarul din faţă (n.r. - pe partea dinspre bulevardul Ana Ipătescu). De acolo pleacă o derivaţie, care nu a fost înlocuită la reabilitarea conductelor, iar de aici este o bifurcaţie care alimentează cele două scări. Problema este că toate sunt în spaţiul public, doar o conductă este sub bloc. Gigacalorimetrul este în faţa derivaţiei, de asemenea în spaţiul public şi conform legii se consideră că de la aparatul de măsură spre locuinţă conducta ne aparţine. Eu mă întreb ce caută proprietatea mea pe domeniul public şi cum pot interveni în acest spaţiu? Mi-au închis vana, mi-au pus sigiliul pe vană, m-au debranşat complet şi au golit instalaţia”, ne-a spus Sorin Saldinger.

Totul într-o zi, fără preaviz, fără ca societatea de termoficare să se asigure că cele două familii - parteneri de contract corecţi din punct de vedere al plăţilor - au surse alternative de încălzire. Şi în ciuda faptului că în perioada 15 octombrie-15 aprilie nu se fac debranşări.

 

Termica şi-a pierdut şi ultimii clienţi, buni platnici, din blocul 1C

Sorin Saldinger spune că de la asociaţia de locatari i s-a recomandat să instaleze panouri solare sau centrală pe gaz, iar de la Termica i s-a spus că poate primi mai departe încălzire din sistemul centralizat dacă plăteşte reparaţia conductei. Costurile s-ar fi ridicat la circa 150 de milioane de lei vechi, asta fără suma necesară autorizaţiilor pentru lucrări pe domeniul public. „Ăsta-i şantaj, instigare la ruperea sigiliilor şi la lucrări ilegale pe domeniul public. Gigacalorimetrul este sub trotuar, undeva aproape de blocul Union. De acolo până la bloc ar fi trebuit să executăm lucrări. Aşa că în plin decembrie am făcut şantier în casă, pe proprietatea mea, şi am instalat centrală pe gaz. Am reuşit să obţinem şi cotă de gaz şi sperăm ca zilele astea să avem şi noi căldură”, a mai spus Sorin Saldinger.

În apartamentul vecin situaţia este şi mai dramatică. Soţia colonelului (r) Ivanov este paralizată şi a fost necesar să fie mutată din patul pe care nu l-a părăsit de ani de zile pentru a fi executate lucrările de montare a ţevilor pentru centrala de apartament. Din data de 2 decembrie bătrânii ţin în priză permanent un calorifer electric pentru a-şi asigura căldura şi încearcă să facă faţă cu stoicism disconfortului provocat de lucrările de amenajare. „Ceea ce reclamăm este că nu ne-au anunţat, că nu ne-au dat măcar un preaviz de 30 de zile. Nu iarna este momentul cel mai potrivit pentru astfel de lucrări”, au spus atât Ion Ivanov, cât şi Sorin Saldinger.

Totodată, cele două familii reclamă şi locul de amplasare a gigacalorimetrului, la mare distanţă de locuinţe şi pe domeniul public.

În aceeaşi situaţie, în blocul 1 C de pe aleea Ion Grămadă mai sunt încă două apartamente. În unul, proprietarii nu locuiesc acolo, iar în celălalt funcţionează o agenţie de turism. Şi aceasta a apelat tot la centrala proprie pe gaz. Celelalte apartamente au renunţat de mult la serviciile Termica în favoarea centralelor de apartament. Acum, prin atitudinea arogantă faţă de partenerii săi contractuali, Termica a pierdut ultimii abonaţi pe care îi avea la această adresă. Din păcate pentru societate, a pierdut abonaţi buni platnici.

Costurile de instalare pe care le-au avut familiile Ivanov şi Saldinger s-au ridicat la peste 60 de milioane de lei vechi fiecare, mai puţin decât i-ar fi costat să repare o conductă care teoretic le aparţine. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În plină iarnă, forţaţi de Termica să-şi instaleze centrale de apartament.
 Vizualizări articol: 4027 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
În plină iarnă, forţaţi de Termica să-şi instaleze centrale de apartament4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mentinerea repartitoarelor este o eroare! trimis de
(22 dec 2013, 00:22:36
Cind primarele si ai lui au alte preocupari si cind legile sunt ad libitum-interpretabile, dupa placere, se intimpla asemenea nenorociri oamenilor.
Debransarea este de fapt, ultima si cea mai impovaratoare solutie.
Pentru furnizor este într-adevăr o pierdere serioasa. Mai mult decât atât, orice apartament deconectat, produce creşterea cheltuielilor pentru cei din condominiu care rămân în sistem.
Cine se mai gindeste la asa ceva si ce se intimpla cu oamenii!?

Iata cine ne conduce !
Promisiuni, logoree , asigurari ca totul este OK prin toate canalele de comunicare ….
Suntem intoxicati zilnic, cind de fapt realitatea este catastrofala. Preturile la caldura, asa subventionate, sunt foarte mari. Ca peste tot in tara cei care sunt racordati la Sistemul Termic Centralizat sunt de obicei cei cu venituri mici si f. mici.

Mentinerea repartitoarelor este o eroare. Pentru ca atata timp cat factura vine pe gigacalorimetrul montat la scara blocului sau la bloc, daca insumezi consumurile aratate de toate repartitoarele de caldura, vezi ca exista o diferenta intre ceea ce arata acel gigacalorimetru de la intrarea in bloc si suma celor din apartamente. Asta, pentru ca este vorba despre o clasa de precizie, de valori diferite.
De ce diferenta se imparte din nou la proprietari?
2.   Oamenii pleaca de voie, ori sunt alungati!! trimis de
(22 dec 2013, 00:38:15

Cei care suntem in sistemul centralizat suntem ai nimanui, spre deosebire de E-ON care face ce face, stie cum sa-si apropie prin fel de fel de metode noi abonati.
O scara intreaga de la blocul meu s-a mutat cu totul la E-on! Motivul este pretul mare la caldura si apa calda, tevile colmatate, plata exagerata a tevilor in comparatie cu pretul consumului la E-on, etc.
In timp ce E-ON lupta pentru a cistiga cit mai multi clienti, sistemul centralizat este total dezinteresat, aproape ca ii impinge spre E-on, prin astfel de acte necugetate cum ar fi spectrul maririi preturilor la consum, sau oprirea apei calde timp de o luna, in fiecare an .
Trebuie de gasit si in sistemul centralizat o modalitate de apropiere de oameni si de nevoile lor!
Cum este normal si civilizat se cer lămuriri cu privire la sistemul centralizat de termoficare.

Dupa cum se vede, din cauza dezinteresului si a proastei organizari, au ramas probleme care ne framinta si-si cer rezolvarea si ne intrebam, daca perspectiva este atit de pesimista, la ce se mai fac noi investitii?

Dupa cum se vede, din cauza dezinteresului, arogantei si a proastei organizari, oamenii pleaca in corpore!

2.1  RE: Oamenii pleaca de voie, ori sunt alungati!! trimis de
(22 dec 2013, 15:36:31
LAATUULE,vezi ca ti s-a stricat placa...acelasi text la fiecare articol despre Temica.Nu vezi ca esti penibil?
2.2  RE: Oamenii pleaca de voie, ori sunt alungati!! trimis de
(23 dec 2013, 01:09:41
Doar atit stii, sa jignesti si sa proferezi mirlania care te caracterizeaza!
3.   * trimis de
(22 dec 2013, 10:02:34
păi...să plăteşti mult pentru puţin ( a fost scopul)
să te pierzi în gargara oarbă ( din instalaţii)
mintea nu lucrează la rece..când e rece corpul
să nu vezi sufleorii când fac combinaţii

zarva plină de nume&evenimente mondene
ce le descrie dereglările hormonale nu mintale
te-a "călit" să ridici, doar, uşor din gene
la atacurile devastatoare în păturile sociale

impenitent,apologet,vetust şi putred ...
Lungu nu ştie să facă bani ( da' ştie să-i cheltuie)
ca mulţi din jurul meu şi io ajung să cred
că felaţia salvează naţia!!! ( nu, nu-i vorba de m**e)happy
4.   Comentati aiurea, vinovatul e primarul. trimis de
(22 dec 2013, 12:13:42
Termica nu mai are nici o decizie. Faptul ca nu vor sa rezolve treaba e de bun simt. Lungu a fost avertizat sa-si ia transportul si distributia pe cap, pentru ca e bunul primariei, acum el raspunde, iar faptul ca o mai gestioneaza termica e tot din cauza lui. Care e fraierul sa mearga constient pe pierdere, primaria sau termica? Binenteles ca ar trebui sa fie proprietarul, adica primaria.
5.   Nu ai avut rabdare sa citesti!.... trimis de
(22 dec 2013, 13:55:43

Decât sa ne dam ,,vijeliosi” ca le stim pe toate si sa postam aerul de atotcunoscător in toate, decât sa ne dam drept model etic, mai bine venim cu niste solutii concrete...dar si mai bine te-ai gindi sa nu jignesti... comentariile altora! …

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei