Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 298 (5505)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Iustina, olimpica de aur

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Au urmat apoi două medalii de bronz la olimpiada din Rio de Janeiro– Brazilia, în 2012, iar anul acesta cele două medalii de aur în Volos-Grecia.

„I-am bătut pe indieni, pe chinezi, pe coreeni, americani etc.. Ca să vă dau un exemplu, în alte state, şase luni durează pregătirea olimpicilor, şase luni de dimineaţă până seara şi îi îndoapă cu fel de fel de probleme de astronomie şi astrofizică. La noi, ministerul organizează două săptămâni un stagiu de pregătire la Călimăneşti-Căciulata”, arată Petru Crăciun.

„Surprinzător a fost că nu se ocupa numai de şcoală”

Iustina a învăţat la Colegiul „Mihai Băcescu” din Fălticeni până în semestrul al II-lea din clasa a X-a, când a primit o bursă  la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti.

Când vine acasă, la Fălticeni, fata cu capul în nori îşi vizitează profesorii şi foştii colegi.

„Şcoala asta are rezultate foarte bune, dar un rezultat ca al Iustinei nu l-a avut niciodată”, mărturiseşte fosta dirigintă a Iustinei, Gabriela Bădărău, profesor de chimie.

Directoarea de la „Mihai Băcescu”, Claudia Suseanu, povesteşte că Iustina era implicată în foarte multe activităţi: „Surprinzător a fost că nu se ocupa numai de şcoală, ci şi de alte activităţi, extraşcolare, de voluntariat.”

„Mă trezeam de dimineață, învățam, mâncam, învățam, mâncam și mă culcam”

Performanța Iustinei Crăciun a însemnat mii de ore de muncă, biblioteci întregi de cărţi de specialitate citite, nopţi la rând cu telescoapele spre cer.

 „Toată vara am învățat pentru olimpiada asta. Mă trezeam de dimineață, învățam, mâncam, învățam, mâncam și mă culcam”, îşi aminteşte Iustina.

Când era la liceu, în Bucureşti, făcea pregătire cu tatăl ei pe internet, pe Skype.

„De multe ori adormeam şi eu la calculator, că veneam obosit şi apoi ea: <tată, trezește-te>”, zâmbește Petru Crăciun.

A fost o pregătire mai ceva ca a unui sportiv de performanţă, zi de zi, de dimineaţa până seara cu ochii în cărţi, iar nopţile, spre cer.

„Noi studiem site-urile iranienilor, chinezilor, ca să ştim la ce nivel ajung ei, problemele pe care le studiază ei... ca să-i putem bate. Dacă nu ştii cu cine te baţi şi ce forţă are, nu poţi să învingi”, explică coordonatorul lotului olimpic de astronomie şi astrofizică al României.

Geta Crăciun, mama Iustinei, povesteşte că fiica ei şi-a dorit foarte mult un rezultat bun la olimpiada din Grecia.

Şi l-a obţinut. Iustina a luat o medalie de aur în clasamentul individual şi una pentru cele mai bune şi mai complete rezolvări de probleme.

„Vreau să vă spun că Iustina m-a depăşit, a învăţat, a acumulat foarte mult”, e mândru de fiica sa Petru Crăciun.

În 2014, olimpiada internațională de astronomie şi astrofizică va avea loc la Suceava

Medaliile Iustinei, dar şi palmaresul tatălui său în calitate de coordonator al lotului olimpic au făcut ca, anul viitor, cea de-a opta ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică să aibă loc în România. La noi în judeţ.

Vor veni la Suceava reprezentanţi a 45 de ţări, peste 250 de elevi şi coordonatorii lor.

Fălticeneanca nostră va fi team-liderul României şi speră să repete figura şi de această dată.

Iustina Crăciun va ajunge la o universitate prestigioasă din străinătate, iar visul ei este să lucreze la un mare observator, să facă cercetare în cosmologie.

Şi cu siguranţă îşi va îndeplini visul. Dacă a ajuns ea dincolo de stele... 

 

Premianţii „Top 10 Suceveni”

Cea de-a doua ediţie a Galei „Top 10 Suceveni”, desfășurată vineri, 13 decembrie, la Conacul Domnesc din Şcheia, în prezenţa a peste 500 de spectatori, a fost o seară dedicată unor oameni speciali, unor oameni care sunt un exemplu pentru noi toţi. Mulţi dintre ei, necunoscuţi pentru majoritatea celor care citesc aceste rânduri.

O tânără nevăzătoare, Magdalena Iurescu, care a absolvit două facultăți ca șefă de promoție, un fotbalist sucevean, Lucian Goian, care, din Beijing - China, a inițiat o campanie de întrajutorare pe Facebook, vânzând la licitație tricouri ale unor cunoscuți jucători de fotbal şi donând banii părinților unui copil grav bolnav din Suceava, un preot din Fălticeni, Liviu Mihăilă, care duce tot oraşul la teatru, o tânără, tot din Fălticeni, Iustina Crăciun, care a reușit o performanță unică, obţinând două medalii de aur la ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Astronomie şi Astrofizică, o fundație care le-a dat o nouă viaţă multora dintre tinerii care şi-au petrecut copilăria în „orfelinatul groazei” din Siret, un judecător, Marcel Nechita, care din salariul lui donează până la 2.000 de lei lunar unor copii pentru a putea să meargă la şcoală, un preot, Mihai Negrea, care şi-a transformat mănăstirea într-o mare casă de copii, o echipă de rugby (juniori I) din Gura Humorului, care a reuşit să câştige campionatul naţional, comunitatea din Cornu Luncii, în frunte cu primarul, Gheorghe Fron, care a arătat că omenia poate fi mai presus de orice nenorocire și, în mai puțin de două luni, ajutat de zeci de voluntari, a construit case pentru 11 suflete, dintre care șapte copii, ale căror locuințe au fost mistuite de flăcări, şi, nu în cele din urmă, un sucevean, Toader Ignătescu, care şi-a pus la dispoziţie casa şi terenul pentru organizarea unei tabere de creaţie a meşterilor populari şi una de artă naivă.

Monitorul de Suceava vă prezintă zilnic cel puţin una dintre poveştile sucevenilor din „Top 10”.

Gala „Top 10 Suceveni” : Website | Facebook | Google+ | Twitter | Pinterest | Vimeo

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iustina, olimpica de aur.
 Vizualizări articol: 3957 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 9 voturi
Iustina, olimpica de aur4.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Esti o mare bucurie pentru noi! trimis de
(21 dec 2013, 17:39:15
Este o mare bucurie sa afli ca exista in rindul tinerei generatii astfel de copii, care pe linga faptul ca sunt exceptional dotati, sunt avizi de a studia cit mai mult, de a se perfectiona continuu si, dupa cum reiese din reportaj, se daruie, facind eforturi considerabile pentru a urca tot mai sus.
Iustina dovedeste ca are o mare imaginatie, fantezie si originalitate, care i-au dat posibilitatea de a dobindi aceste premii.

Iustina, esti un om de mare viitor, o adevarata speranta a Romaniei de miine, nu de azi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei