Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 298 (5505)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Un primar, un preot şi zeci de voluntari au arătat că omenia poate fi mai presus de o nenorocire

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Doi fraţi din comuna Cornu Luncii şi familiile lor, împreună 11 suflete, din care şapte copii, au trecut, în mai puţin de două luni de zile, de la disperarea provocată de cel mai greu moment al vieţii, când un incendiu le-a mistuit gospodăriile, la uşurarea că semenii le-au sărit în ajutor şi nu i-au lăsat fără acoperiş deasupra capului în prag de iarnă. Un primar, un preot şi zeci de voluntari au arătat că omenia poate fi mai presus de o nenorocire.

50-60 de oameni au muncit zilnic, într-o adevărată luptă contracronometru cu sezonul rece

Cumplitul incendiu a izbucnit în seara zilei de 6 septembrie 2013, la casele fraţilor Dumitru şi Gheorghe Păvăloaia. 

„Am muncit 23 de ani, de când m-am căsătorit, şi în jumătate de oră am rămas lefter. N-aş vrea ca cel mai mare duşman al meu să fie în situaţia asta”, a rememorat coşmarul vieţii sale Dumitru Păvăloaia.

Din fericire, astăzi, cei doi fraţi şi familiile lor sunt mutaţi deja de aproximativ o lună de zile în noile lor case. Lupta contracronometru cu sezonul rece a fost câştigată, iar celor două familii s-au mutat în case noi, cu toate utilităţile.

Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii, a fost alături de oameni chiar din ziua incendiului şi nu s-a mulţumit să acţioneze doar ca primar. Pe lângă ajutorul financiar aprobat în Consiliul Local, a căutat şi a găsit numeroase sponsorizări, a încercat mobilizarea oamenii din sat şi a reuşit.

Un ajutor foarte important şi la timp, în materiale de construcţii, a venit de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.  

Câte 50-60 de oameni au muncit voluntar la ridicarea caselor, într-o adevărată luptă contracronometru cu apropierea sezonului rece.

„În 33 de zile lucrătoare Dumitru s-a mutat în casa lui, suntem mândri de asta”, spune Gheorghe Fron, care, pentru extraordinara sa implicare, a fost nominalizat la Gala „Top 10 Suceveni” din acest an.

Profesorii au turnat placa de la casă

Alături i-a fost preotul Gabriel Puiu Florea. Nimeni altul decât unul dintre laureaţii de anul trecut la Gala „Top 10 Suceveni”. Preotul care şi-a cumpărat maşină de pompieri şi a adunat deja numeroase intervenţii la incendii şi despre care toţi oamenii din sat au doar cuvinte de laudă. Prin puterea exemplului, preotul a mobilizat foarte mulţi oameni la munca grea în construcţii. Inclusiv cadre didactice.

Părintele Gabriel Florea a precizat: “Nu numai preotul şi primarul s-au implicat în această acţiune. De exemplu, cadrele didactice au venit şi au turnat placa de la casă. Unul dintre ei mi-a spus: <Părinte, e prima dată când am pus mâna pe lopată>, asta a arătat unitatea oamenilor.”

Şcoală renovată cu costuri de 12 ori mai mici

Dar primarul Gheorghe Fron nu s-a remarcat doar la reconstruirea caselor celor doi fraţi.

În acest an, cu elevii din două şcoli din sat, a plantat 1.000 de puieţi din salcâm, s-a implicat şi a strâns bani pentru ca 30 de copii din Cornu Luncii să meargă pentru prima dată în viaţa lor la mare, în tabără, şi, tot cu muncă locală, cu costuri minime, a izolat termic Şcoala Gimnazială Cornu Luncii, în care elevii îngheţau iarna de frig.

Lucrările la şcoală s-au făcut cu costuri minime: “Am făcut totul cu forţe proprii, iar costurile ne-au ajuns de 12 ori mai puţin decât oferta unei firme. Totul cu oamenii din comuna Cornu Luncii”, a explicat Gheorghe Fron.

Ajutoare de la Cornu Luncii pentru sinistraţii din Galaţi

Tot în acest an, prin eforturi locale, Biserica „Sf. Alexandru” din Sasca Mică, aflată lângă căminul centrului de reabilitare neuropshiatrică, cea mai veche biserică din Cornu Luncii, a fost reparată. Până anul trecut acoperişul era degradat, iar apa pătrundea în interior.

„De peste 20 de ani nu s-a mai făcut nici o reparaţie la biserică, ploua pe pereţi şi arăta deplorabil. A fost nevoie de efortul întregului sat şi al comunităţii, aş putea să spun că prin mână de lucru locală s-a reuşit o minune”, spune primarul din Cornu Luncii.

Eforturile acestuia nu s-au îndreptat însă doar spre localnici. În toamna acestui an, primarul Gheorghe Fron şi trei preoţi din comună au strâns, din donaţii, un camion încărcat cu alimente, haine şi cherestea cu care s-au deplasat în localitatea gălăţeană Cudalbi, greu lovită de inundaţiile de luna septembrie a acestui an.

Acţiuni umanitare, pornite din solidaritate, multe peste atribuţiile unui primar de comună. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un primar, un preot şi zeci de voluntari au arătat că omenia poate fi mai presus de o nenorocire.
 Vizualizări articol: 4582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 6 voturi
Un primar, un preot şi zeci de voluntari au arătat că omenia poate fi mai presus de o nenorocire3.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei