Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 295 (5502)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Propuneri

Donţu propune sancţiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari, precum şi înlăturarea imunităţii preşedintelui

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu propune sancţiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari, dar şi înlăturarea imunităţii preşedintelui României. Donţu a ţinut să precizeze că a venit cu aceste propuneri din poziţia de profesionist în materie juridică şi de parlamentar al acestei ţări, membru al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, după ce a văzut că modificările la Codul Penal care vizează conflictul de interese şi definiţia funcţionarului public au dat naştere la aprige controverse, lucru care riscă să ştirbească pe nedrept imaginea şi rolul parlamentarului român.

„Propun sancţiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari, care trebuie să fie mai atenţi cu corespondenţa cu legea a activităţii lor. Aşa cum susţin şi că Tribunalele Specializate trebuie să aducă un plus de profesionalism în înfăptuirea actului de justiţie, cum spun că trebuie să existe maximă  transparenţă la numirea magistraţilor, care trebuie să fie bazată pe criterii de profesionalism şi integritate. Trebuie, de asemenea, ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să redevină o instanţă de casaţie cu rol în uniformizarea jurisprudenţei  şi a practicii judiciare şi să existe în tot sistemul judiciar repartizarea aleatorie a dosarelor, inclusiv pentru demnitari, ca să putem să ne ocupăm din ce în ce mai mult de înfăptuirea justiţiei pentru cetăţeanul obişnuit, de sistemele de asistenţă judiciară gratuită pentru zone defavorizate şi categorii sociale marginalizate, de creşterea celerităţii actului de justiţie şi reducerea costurilor sale, de întărirea rolului Avocatului Poporului în România. Acesta este modelul de înfăptuire a justiţiei în care cred şi care trebuie să fie funcţional în cel mai scurt timp”, a spus Donţu.

 

Donţu consideră că demnitarii trebuie să fie cercetaţi la fel ca toţi cetăţenii

El consideră că demnitarii trebuie să fie cercetaţi la fel ca toţi cetăţenii, dar sub titulatură de demnitari, titulatură sub care, la individualizarea pedepsei, orice judecător ţine cont şi aplică un spor de pedeapsă faţă de cetăţeanul obişnuit, „pentru că aşa este sistemul de drept românesc, nu pentru că ar putea cere cineva din exteriorul ţării”.

În opinia senatorului PSD de Suceava, trebuie înlăturate şi anomaliile din modul în care se  înfăptuieşte justiţia astăzi şi să fie modificate normele juridice care spun că  primarii nu au voie să fie reprezentanţi ai localităţilor lor în societăţile de apă, termoficare, transport, salubritate şi să fie şi cercetaţi penal pentru aceasta.

„Acesta este un sistem politic de constrângere a primarilor menit să aducă voturi unei puteri politice trecătoare la un moment dat istoric şi care îi lipseşte de atribuţiile legale şi de mandatul primit de la cetăţeni, iar crearea a încă unui pol de decizie în administrația locală pe lângă primari este neprofesional şi se bate cap în cap cu principiile şi prevederile legii administraţiei publice locale, creând haos legislativ”, a explicat Donţu. El a arătat că legile  care se bat cap în cap sunt principala problemă a sistemului legislativ românesc, precizând că ele trebuie reaşezate în sistemul de drept şi trebuie făcute mai simple, mai clare şi mai pentru popor, cu garanţia că nimeni nu este mai presus de lege, iar funcţia de demnitar îţi conferă mai degrabă responsabilitate şi nu imunitate, care astăzi este prevăzută numai pentru preşedintele României.

 

„În materie de conflicte de interese nu trebuie să privim univoc, îngust şi limitat acest aspect”

„Atunci când vine vorba de penalităţi, de aplicabilitatea legii într-un mod categoric, bine definit, bine argumentat şi probat, ştiu că singurele lucruri care ar putea împiedica înfăptuirea unui act de dreptate, de justiţie, sunt reaua-credinţă şi proasta funcţionare a unui sistem. Totodată, pot afirma că, dacă o lege nu îşi manifestă efectele în mod egal asupra tuturor celor care intră sub incidenţa ei, aceasta nu reprezintă o eroare a celui care a creat instrumentul coercitiv legal, ci a acelora care îl aplică şi-l controlează. Prin urmare, în materie de conflicte de interese nu trebuie să privim univoc, îngust şi limitat acest aspect, doar din considerentul că, în trecutul nu prea îndepărtat, dinaintea actualei guvernări, ne-am confruntat cu o seamă de abuzuri inadmisibile în structurile de vârf ale statului, aşa cum, atunci când vine vorba de statutul funcţionarului public, nu trebuie să tragem concluzia că orice autoritate locală care va încerca să eficientizeze societăţile de apă, canal, termoficare, salubritate şi transport şi alte instituţii locale de bunuri şi servicii va trece automat în registrul incriminării pentru fapte de corupţie care este şi trebuie să rămână funcţional, dar să respecte şi raportul juridic de mandat ce este dat în astfel de situaţii”, a spus Donţu.

El consideră că toţi factorii decizionali ar trebui să dea dovadă în noul an de maturitate, înţelegere şi dorinţă reală de a face ca lucrurile să meargă, arătând că există deja o multitudine de factori care se opun ca lucrurile să intre pe un făgaş normal, dar aceste lucruri să fie făcute cu aplicarea art.16 al.2 din Constituţia României: „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”.

„Despre ce egalitate în faţa legii vorbim în condiţiile în care cel care ocupă astăzi funcţia de preşedinte afirma public <Eu nu spun că sunt un sfânt, casa din Mihăileanu şi creditul la CEC sunt controversate>dar se ascunde în continuare în spatele imunităţii funcţiei de preşedinte, situaţie faţă de care cred că este momentul să facem un pas înainte în mersul societăţii româneşti şi să facem ca pe lângă imunitatea parlamentarilor să fie înlăturată şi imunitatea preşedintelui României”, a conchis Ovidiu Donţu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Donţu propune sancţiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari, precum şi înlăturarea imunităţii preşedintelui.
 Vizualizări articol: 1423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Donţu propune sancţiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari, precum şi înlăturarea imunităţii preşedintelui3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(18 dec 2013, 13:23:25
cum se numeste faptul ca la garda de mediu au fost dati afara doi oameni iar doamna dontu a fost proaspat angajata? banui ca a fost singurul candidat la concurs, nu? cine mai are nevoie de un loc de munca in ziua de azi ........

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei