Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 248 (5455)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Concert cu muzică clasică

„Vioara lui George Enescu” a ajuns ieri la Grăniceşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

„Vioara lui George Enescu” a ajuns ieri la Grăniceşti. Publicul, în majoritate elevi, însoţiţi de profesori, dar şi alte persoane iubitoare de muzică, s-a bucurat de 50 de minute de muzică clasică, interpretată la vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, ce i-a aparţinut lui George Enescu, de artistul Gabriel Croitoru, acompaniat de pianistul Horia Mihail.

Cu amabilitate, violonistul Gabriel Croitoru ne-a spus că nu este surprinzător că a venit în concert la Grăniceşti, „pentru că <Vioara lui George Enescu> la sate în asta constă. Încercăm să popularizăm genul nostru de muzică la sate, acolo unde oamenii nu au posibilitatea să meargă la un spectacol de genul acesta şi cred că dacă reuşim într-o proporţie de 10-15% să-i convingem că sălile de concert merită din nou să fie pline, demersul nostru este încununat de succes”.

 

„Noi suntem pasageri în viaţa acestor instrumente”

Artistul ne-a destăinuit că pentru el este emoţionant fiecare concert, „pentru că eu cânt pe vioara lui George Enescu, care a început iar să răsune pe plaiurile pe care cu siguranţă a mai răsunat pe vremea când maestrul Enescu cânta”. De când nu a mai fost în mâinile compozitorului George Enescu, vioara a stat în condiţii de conservare foarte bune.

„Eu cânt pe această vioară din anul 2008, când a început să-şi recapete calităţile pe care cu siguranţă le-a avut înainte. Cu toţii, cei care avem şansa, oportunitatea de a cânta la asemenea instrumente celebre, încercăm să le redăm ceea ce ele au avut din născare, pentru că nu degeaba au fost recunoscute în întreaga lume (este la al treilea secol de viaţă). Noi suntem pasageri în viaţa acestor instrumente. De aceea, mă bucur că fac parte dintre puţinii care au ocazia sau bucuria să cânte la un asemenea instrument”, a mărturisit artistul.

 

Sunetul formidabil al viorii i-a fermecat

A fost primul concert găzduit de Căminul Cultural din Grăniceşti, un spaţiu generos, cu o acustică destul de bună, după cum au susţinut artiştii.

Chiar dacă am întâlnit câţiva elevi care nu ştiau ce va urma să se petreacă pe scenă sau cine a fost George Enescu, unii crezând că este actor, alţii că au citit despre el în cărţi, dar nu îl cunosc, minutele de muzică de calitate, sunetul formidabil al viorii marelui compozitor i-a fermecat, i-a adus la tăcere. Fiecare a trăit concertul în felul său. Unii tineri au ţinut să imortalizeze momente din concert cu telefoane performante, alţii au urmărit cu atenţie programul concertului, pentru a identifica piesele care curgeau una după alta..., într-o armonie firească.

Marinela Tcaci, profesor învăţământ primar, clasa a III-a A, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Grăniceşti, ne-a spus că este impresionată de evenimentul organizat la Grăniceşti. „Căminul Cultural este nou înfiinţat, aşa că acest eveniment cu muzică clasică este primul dintr-un şir, sperăm noi. Am ales să vin cu clasa de elevi, pentru a face cunoştinţă pe viu cu acest tip de concert. Noi mai facem audiţii la clasă şi vom mai face, pentru a se acomoda copiii cu muzica clasică. A fi prezenţi aici, mi se pare o educaţie completă pentru copii. În primul rând învaţă cum să se comportate la un concert, cum să vină îmbrăcaţi, cum să fie atenţi în timpul spectacolului. Pentru mine personal este ceva deosebit. Am sperat să pot asculta melodii cântate la vioara lui George Enescu, am urmărit programul pe internet, abia am aşteptat să ascult, audiţia este deosebită, este ceva unic”.

 

„Când am aflat că vine un astfel de muzician, atât de celebru, nu ne-a venit să credem”

Patricia Andreea Gherasim, elevă în clasa a III-a B, ne-a spus că a citit într-o carte de muzică despre George Enescu şi, împreună cu colegii, a venit să asculte muzică clasică.

Mihaela Herghiligiu, profesoară la şcoala din Grăniceşti, a declarat: „Este o ocazie unică, aşa că nu am putut rata acest moment. Când am aflat că vine un astfel de muzician, atât de celebru, nu ne-a venit să credem. Chiar şi în drum spre cămin ne întrebam: oare vine sau nu vine? Abia când am intrat aici, am văzut că într-adevăr se fac primele pregătiri şi abia aşteptam să urmăresc concertul. Pentru comunitate acest concert este ceva surprinzător. Nici nu ştiu dacă înţeleg valoarea reală a acestui eveniment, dar probabil ar trebui să urmeze şi alte astfel de evenimente, pentru ca lumea să fie obişnuită cu genul acesta de manifestări culturale”.

 

Aplauze îndelungi

Programul concertului a cuprins piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian. Lucrări ale unor compozitori precum Fritz Kreisler („Tristeţea dragostei” şi „Bucuria dragostei”), Heinz Provost („Intermezzo”), Pablo Sarasate („Melodii Lăutăreşti”), Jules Massenet („Meditaţie”), Dmitri Şostakovici („Vals”) şi George Enescu (”Balada”) i-au fermecat pe cei prezenţi, care au aplaudat îndelung după fiecare fragment muzical.

Evenimentul se încadrează în turneul „Vioara lui George Enescu”, ediţia a II-a, turneu care se desfăşoară, în perioada 22 octombrie – 4 noiembrie, în trei oraşe şi şase localităţi rurale din judeţele Botoşani, Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov şi la Sala Radio din Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Vioara lui George Enescu” a ajuns ieri la Grăniceşti.
 Vizualizări articol: 1890 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Vioara lui George Enescu” a ajuns ieri la Grăniceşti5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei