Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 248 (5455)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În anul 2013

Apă cu rugină şi impurităţi la robinetele apartamentelor din zona 0 a municipiului Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Se întâmplă chiar în zona centrală a municipiului Rădăuţi, mai exact la cele trei blocuri turn situate la kilometrul 0 al oraşului. Locatarii din aceste blocuri au parte periodic de reprize de „apă potabilă” care seamănă mai mult cu un precipitat maroniu-roşcat, precipitat „condimentat” cu rugină şi alte impurităţi din instalaţii.

În cursul zilei de ieri, pe adresa redacţiei a sosit un e-mail, trimis de un rădăuţean, Mihai Cusaci, în care acesta prezenta cu un umor amărui situaţia cu care se confruntă locatarii din blocul său.

 

Mesajul rădăuţeanului

„Astăzi, 22 octombrie 2013, apa aşa-zis potabilă a câtorva blocuri din Rădăuţi (blocurile turn - 31 în cazul meu) a avut o culoare şi un gust (pentru cine a avut curaj să o guste) cu o tentă maro, gen ceai rooibos. Acum nu ştiam ce să fac, să o gust sau să mă spăl cu ea? Nu oricând ai ocazia să te îmbăiezi cu ceai rooibos, cu efecte demonstrat curative. Dar am decis doar să o fotografiem, deşi copiii cereau o cană de apă de la chiuvetă, fiind însetaţi după joacă.

Acum, nefiind prima oară (probabil nici ultima), ,,cadoul" ACET-ului nu ne-a prea uimit. Dar am şi eu nişte întrebări adresate ACET-ului, ca orice cetăţean care plăteşte metrul cub de apă potabilă la preţul stabilit de ACET şi pe care eu, muritorul de rând, îl plătesc necrâcnind, ci bucuros fiind că am ce bea şi am cu ce mă spăla (nu întotdeauna).

1. De ce nu are şi ACET Rădăuţi un dispecerat după ora 16, unde să putem afla măcar când o să ne revină ,,cacao olandeză" la robinete, că să facem reclamaţii nu îndrăznim.

2. Metrul cub de ,,ceai rooibos" este la acelaşi preţ cu apa potabilă?

3. Sănătatea copiilor mei este importantă pentru ACET?

4. Să angajeze şi ACET-ul un ,,curăţător" de filtre de centrală (şi-ar merita pe deplin salariul), pentru aceste mici incidente. Asta de fapt este o sugestie.”

Rădăuţeanul a mai ataşat şi câteva fotografii cu imagini care te fac să crezi că la robinetele din apartamentul său nu curge apă potabilă, ci un lichid suspect, care mai degrabă seamănă cu reziduurile de la o instalaţie petrolieră.

 

„Am surprins copilul meu cel mic, de 6 ani, cu un pahar în mână, pahar în care era un lichid suspect”

Pentru că nu l-am găsit acasă, miercuri după-amiază l-am căutat la serviciu pe Mihai Cusaci. Tânărul, care este tatăl a doi copii, de 6 şi 12 ani, a povestit că problema apei potabile durează de mai multă vreme şi că toate demersurile sale au rămas fără rezultat: „Avem o mare problemă. Există anumite perioade de timp când apa care curge la robinet nu este potabilă, nu poate fi folosită nici pentru gătit, nici pentru spălat şi nici pentru băut. Cel mai grav e că nu ai cui să te adresezi, reclamaţiile pe care le-am făcut au curs în gol... Am sunat la dispecerul de la ACET Suceava şi acesta mi-a dat două numere de mobil, însă nu mi-a răspuns nimeni la acestea. În urmă cu circa o lună şi jumătate am surprins copilul meu cel mic, de 6 ani, cu un pahar în mână, pahar în care era un lichid suspect şi pe care intenţiona să-l bea. L-am întrebat ce este acolo, şi când mi-a zis că e apă, nu mi-a venit să cred. Avea o culoare asemănătoare celei de pe faţada blocului în care locuiesc, un galben închis, poate un crem roşiatic. Atunci am reclamat şi au venit doi angajaţi de la ACET, care m-au întrebat dacă s-a rezolvat problema, fără să-mi dea nici o explicaţie. Mai mult, mi-au spus ca pe viitor, dacă mai am de făcut reclamaţii, să mă adresez numai lor, nu şi altora...”

La fel s-a întâmplat şi marţi seară, când bărbatul a avut surpriza să constate că la robinet curge din nou un lichid maroniu. După ce a adus apă pentru băut şi pentru preparat mâncarea de la o fântână din vecinătate, Mihai Cusaci, care este jandarm la Detaşamentul Rădăuţi, a făcut un duş cu „apă maronie” şi a plecat la serviciu: „Aseară (n.r. - marţi seară) s-a întâmplat la fel. Apa a fost întreruptă circa două ore şi când, în sfârşit, a venit, nu am putut să o folosesc încă circa două ore şi jumătate. Trebuia să fac un duş, plecam la serviciu, şi până la urmă am făcut cu apa maronie. Pentru necesarul copiilor şi pentru gătit am luat apă de la o fântână. Am uitat să vă mai spun că am sunat şi la staţia de pompe de la Măneuţi şi mi-au promis că vor lua legătura cu directorul, dar nu s-a întâmplat nimic...”

Bărbatul mai spune că nu este normal ca în condiţiile în care plăteşte preţul impus de ACET, furnizarea apei potabile să fie condiţionată de apariţia sau nu a unor probleme la această firmă. „Totuşi în unele zile apa este aşa cum ar trebui să fie permanent, adică potabilă. Însă nu este normal, pentru că eu plătesc preţul impus de ACET pentru apă şi nu m-am târguit pentru acesta. M-am adresat şi asociaţiei de proprietari din care fac parte, însă şi de acolo am aflat că ACET-ul nu a ţinut cont nici de reclamaţiile celor de acolo...”, a spus Cusaci.

Un alt locatar de pe aceeaşi scară de bloc şi-a exprimat, la fel, nemulţumirea. „Ceea ce s-a întâmplat marţi seară se întâmplă de mai multă vreme. Uneori curge o apă roşie cu nisip şi vă daţi seama nu poate fi folosită la nimic, nici pentru preparatul hranei, nici pentru altceva. Eu am fost plecată în ultima perioadă, dar ştiu că au mai fost reclamaţii de la vecini”, a afirmat Liliana Stehneiov.

 

ACET: În momentul când s-a început furnizarea apei reci au fost angrenate nişte resturi, nişte reziduuri mecanice

De partea cealaltă, inginerul Costel Florea, directorul agenţiei ACET Rădăuţi, afirmă că problemele de la cele trei blocuri turn pornesc de la o instalaţie de hidrofor îmbătrânită, instalaţie care aduce disfuncţionalităţi ori de câte ori se întrerupe furnizarea energiei electrice.

„Pentru aprovizionarea cu apă şi asigurarea necesarului la blocurile turn din municipiu, în punctul termic nr. 11 a fost instalată o staţie de hidrofor pentru ridicarea presiunii, instalaţie cu rezervor tampon. Marţi seară, între orele 20.00-22.00, a fost întreruptă furnizarea energiei electrice, probabil E.ON-ul a avut o defecţiune în zonă, motiv pentru care, timp de două ore, nu s-a putut furniza apă rece la etajele superioare. Repet, în punctul termic este un rezervor tampon şi, cel mai probabil, în momentul când s-a început furnizarea apei reci au fost angrenate nişte resturi, nişte reziduuri mecanice, care au ajuns pe instalaţie. Din acest motiv a apărut mizeria din rezervor în instalaţie. Dar problema s-a remediat, miercuri dimineaţă am curăţat rezervorul din nou, aşa cum a mai fost curăţat şi în vară, şi sperăm că pe viitor nu vor mai fi probleme. Nu au fost afectate decât cele trei blocuri turn din centrul municipiului”, a declarat ieri seară inginerul Florea. Directorul agenţiei ACET Rădăuţi vede ca soluţie a problemei cu care se confruntă locatarii din cele trei blocuri modernizarea actualelor staţii hidrofor: „Poate că prin programul care se derulează acum la Rădăuţi, programul de reabilitare a instalaţiilor de apă-canal, vor intra în modernizare şi aceste staţii de hidrofor şi nu vom mai avea probleme de acest gen”.

Însă până la momentul când aceste staţii vor fi modernizate sau înlocuite, rădăuţenii din cele trei turnuri vor mai avea, cu siguranţă, de suportat momente grele din cauza „lichidului vital” furnizat de ACET.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apă cu rugină şi impurităţi la robinetele apartamentelor din zona 0 a municipiului Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 1991 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Apă cu rugină şi impurităţi la robinetele apartamentelor din zona 0 a municipiului Rădăuţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Totala nesimtire trimis de
(24 oct 2013, 14:48:34
Acest lucru il pot confirma.Miercuri, 22.10.2013, in jurul orei 14.00 curgea o apa de culoare neagra.Multumim din inima partidu....., ăăăăăă.....A pentru apa minunata pe care ne-o da si-i rugam in continuare sa ne jupoaie de bani, pentru minunata calitate a apei care ne-o da si care in nici un caz eu n-o beau.MARE GRESEALA cand s-a transferat furnizarea apei reci de la Servicii Comunale la ACET.
MAAAARE GRESEALA.Interesul isi poarta fesul.
2.   VINOVAT MONUMENTUL DE PROSTIE trimis de
(24 oct 2013, 15:49:28
Toata raspunderea o are prostanacul targului wicele,el trebuia sa supravegheze toata lucrarea aceasta.Ce a facut HOPA MITICA? Este de la Partidul Prostilor Dumitru Dobitocul,nu avem ce astepta mai mult de la asemenea exemplare.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei