Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 223 (5430)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Tranzacţii ilegale

Zeci de indivizi implicaţi într-o reţea care a golit conturile unei bănci din Italia, săltaţi de procurorii DIICOT Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 30 de persoane din mai multe judeţe ale ţării au fost săltate marţi dimineaţă din aşternuturi şi aduse la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, într-un amplu dosar care vizează o grupare acuzată că a furat din conturile clienţilor unei bănci din Italia (Poste Italiane Spa) aproximativ 500.000 de euro.

Ieri dimineaţă, sub coordonarea şi conducerea procurorilor DIICOT Suceava, au avut loc 37 de percheziţii domiciliare: câte una în judeţele Suceava, Galaţi şi Dâmboviţa, patru pe raza judeţului Botoşani, 22 la Bacău, câte trei la Constanţa şi Dolj, şi două la Sibiu.

Procurorii au emis mandate de aducere pe numele a 35 de persoane din totalul celor 36, faţă de care s-a început urmărirea penală pentru constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, deţinerea, fără drept, a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice, respectiv distribuire sau punere la dispoziție sub orice formă, fără drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice.

Ancheta în acest caz a fost realizată de ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava.

Dintre toţi învinuiţii din acest dosar, din judeţul Suceava sunt trei persoane: Constantin V. (27 de ani) şi Alin V. (20 de ani), din municipiul Rădăuţi, precum şi Dinu G. (30 de ani), din comuna Marginea.

 

Sute de italieni s-au trezit cu conturile goale

Potrivit unui comunicat al anchetatorilor, din gruparea infracţională făceau parte 36 de indivizi de  pe raza judeţelor Suceava, Botoșani, Bacău, Constanța, Sibiu, Dâmbovița, Galați și Dolj, care, susţin anchetatorii,au acţionat împreună şi în mod coordonat, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice, având ca obiect fraudarea în special a clienţilor băncii Poste Italiane Spa prin obţinerea în mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fără drept a conturilor şi efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului internaţional de transfer de bani Western Union, scopul final al grupului infracţional organizat fiind obţinerea de beneficii financiare substanţiale.

Într-un comunicat de presă remis de structurile de combatere a crimei organizate se prezintă modul de operare al grupării respective: “Activitatea infracțională a grupului era structurată pe trei paliere infracționale principale, respectiv: obţinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri de pe acestea şi ridicarea sumelor de bani astfel transferate. O parte din membrii grupului acţionau pe teritoriul Italiei pentru obţinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor şi realizarea transferurilor frauduloase către alţi membri ai grupării, care, la rândul lor, aveau sarcina să ridice aceste sume de bani din diferite locaţii ale agenţiilor Western Union de pe teritoriul României”.

Anchetatorii precizează că numai până în acest moment al cercetărilor prejudiciul a fost calculat la aproximativ 500.000 de euro.

Ieri seară, audierile nu erau încă finalizate.

„Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor”, precizează anchetatorii.

 

Serviciul Secret al Ambasadei SUA la Bucureşti, implicat în anchetă

Procurorii DIICOT Suceava arată că pe lângă sprijinul structurilor de combatere a crimei organizate din judeţele implicate în acţiunea de ieri, al inspectoratelor judeţene de poliţie şi jandarmerie, al Serviciului Român de Informaţii, un aport important l-a avut în desfășurarea anchetei şi Serviciul Secret al Ambasadei SUA la Bucureşti.

„Pentru documentarea activităţii infracţionale a acestei grupări, pe parcursul cercetărilor au fost promovate două comisii rogatorii internaţionale către autorităţile din Italia, precum şi trei mesaje poliţieneşti prin intermediul PNF”, se precizează în comunicatul remis de anchetatori.

 

În 2012, alţi suceveni au fost arestaţi pentru un tun de 1.000.000 de euro la aceeaşi bancă din Italia

În vara anului trecut au fost arestaţi 12 tineri, mare parte dintre ei din Rădăuţi, pentru exact acelaşi gen de infracţiuni, culmea tot în Italia, la aceeaşi bancă. Respectivii erau  acuzaţi că au organizat o grupare infracţională prin intermediul căreia au golit sute de conturi ale clienţilor băncii Poste Italiane Spa.

În acelaşi dosar, procurorii DIICOT ceruseră arestarea în lipsă a altor 13 suspecţi.

Reţeaua avea următorul mod de operare: crea pagini de phishing care imitau paginile web oficiale aparţinând băncii Poste Italiane Spa şi aplicaţii informatice utilizate la procurarea de adrese e-mail aparținând potenţialilor clienţi ai unităţilor bancare vizate, la trimiterea mesajelor de tip spam şi la obţinerea de date informatice.

Următorul pas era acela al trimiterii de mesaje de tip spam clienţilor băncii, mesaje care conţineau scrisori prin care utilizatorii erau îndrumaţi sub diverse pretexte să acceseze diferite linkuri către paginile web clonă şi să-şi introducă datele bancare personale (user/nume utilizator, parolă acces, număr card, data expirării ş.a.), date care permiteau accesarea conturilor online banking ale acestora.

Pasul III: odată obţinute aceste date, membrii grupului accesau fără drept conturile bancare online banking şi efectuau transferuri frauduloase de fonduri către carduri emise de aceeaşi unitate bancară, carduri care fuseseră obţinute anterior de unii dintre membrii grupului contra unor sume de bani prin diferite legături infracţionale din Italia.

Cardurile respective erau trimise către membrii grupului infracţional din România, Germania, Anglia, Grecia, pentru a face transferuri ilegale de fonduri pe acestea şi pentru efectuarea ulterioară de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri aparţinând unităţilor bancare de pe teritoriul statelor mai sus menţionate.

Prejudiciul total calculat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava: 1.000.000 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de indivizi implicaţi într-o reţea care a golit conturile unei bănci din Italia, săltaţi de procurorii DIICOT Suceava.
 Vizualizări articol: 2582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zeci de indivizi implicaţi într-o reţea care a golit conturile unei bănci din Italia, săltaţi de procurorii DIICOT Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei