Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 206 (5413)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pe genunchi

Un petec de hârtie, baza unei retrocedări de 15 milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încurcate sunt căile retrocedărilor din România de după 1990. În timp ce unii dintre proprietari plâng şi acum pe la uşile comisiilor de retrocedare ori se luptă de ani şi ani de zile cu morile de vânt ale Justiţiei, în alte cazuri s-a ajuns ca unele persoane să se îmbogăţească pur şi simplu după ce au convins instanţele de judecată că sunt urmaşii unor foşti mari moşieri. Este şi cazul unei femei, Rodica Marian, care a ciuntit averea publică a statului român aflată în administrarea Direcţiei Silvice Suceava cu aproape 4.000 de hectare de pădure. Suprafaţa retrocedată este însă mult mai mare, şi ajunge la 8.820 de hectare, diferenţa de pădure aflându-se pe raza teritorială a judeţului Maramureş.

Interesant este că această retrocedare imensă, pădurea intrată în proprietatea Rodicăi Marian fiind evaluată momentan la 15 milioane de euro, a avut la bază un testament care pare scris pe genunchi. „Monitorul de Suceava” a reuşit să intre în posesia copiei testamentului care a stat la baza procesului câştigat de Rodica Marian. Este vorba de o hârtie scrisă neglijent, cu greşeli de ortografie şi mâzgălituri, dar semnată de un notar de stat. Prin acest testament, Olga Fonai şi-a lăsat întreaga moştenire Rodicăi Marian, „care ma îngrijit şi mă îngrijeşte şi de care m-am ataşat sufleteşte”.

Actul a fost întocmit în 1986, cu 46 de zile înainte ca Olga Fonai să-şi găsească sfârşitul. A fost un document care după mai bine de 20 de ani s-a dovedit o adevărată mină de aur, asta şi datorită unei decizii pronunţate de Curtea de Apel Alba Iulia. 

Interesant este că, iniţial, atât Comisia locală de fond funciar Cârlibaba, cât şi comisiile judeţene din Suceava şi Maramureş au respins cererile de reconstituire a dreptului de proprietate.

Ulterior, Rodica Marian a apelat la instanţele de judecată, iar printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă a obţinut câştig de cauză. Procesul a durat aproximativ patru ani, iar în 2008, după decizia Curţii de Apel Alba Iulia, Rodica Marian a fost pusă în posesie cu aproape întreaga suprafaţă de teren revendicată. În judeţul Suceava, din cele 3.883 de hectare obţinute în instanţă, Rodica Marian a primit 3.414 hectare, iar statul român trebuie să-i mai reconstituie dreptul de proprietate pentru alte 469 de hectare de pădure.

 

Istoria unei averi fabuloase

Averea colosală pe care o deţine Rodica Marian, estimată în prezent la peste 15 milioane de euro numai pentru cele 3.889 de hectare de pădure din judeţul Suceava, a fost obţinută în urma unor procese ţinute în numele lui Simon Pop, ca urmare a unui certificat de moştenitor din 22 mai 1991. Potrivit cotidianului Capital, acel act avea înscris la masa succesorală „un pat, un scrin secretaire şi diverse bunuri de uz casnic şi gospodăresc” şi se baza pe testamentul din 1986 al Olgăi Fonai.

Istoria acestor terenuri pleacă din urmă cu un secol, când o suprafaţă de 10.019 hectare numită pădurea Ţibău din Munţii Maramureşului se afla în proprietatea lui Simon Pop. Acesta a decedat în 1920, iar la data preluării de către statul comunist, după 1945, pădurea se afla în proprietatea Irinei Simon, văduva lui Pop Simon – 5.009 ha, a Zorei Simon, fiica adoptivă a soţilor Simon, căsătorită Udrea şi decedată în 1956, fără moştenitori – 1.670 ha, a Olgăi Simon, fiica adoptivă căsătorită şi devenită Olga Fonai, decedată 1986, fără moştenitori – 1.670 ha şi a lui Simon Pop jr., decedat în 1947, fără moştenitori – 1.670 ha.

În aceste condiţii, apare întrebarea firească cum a ajuns Rodica Marian proprietară pe 8.820 de hectare de pădure. În plus, o altă suprafaţă de 1.648 de hectare de pădure i-a fost restituită unui alt „moştenitor”, Victor Rodolean, după Zora Udrea, fiica adoptivă a lui Simon Pop, decedată în 1956 fără a avea urmaşi. Plus că nici calculele matematice nu bat. Rodica Marian are 8.820 de hectare de pădure, iar Victor Rodolean încă 1.648 de hectare, ceea ce dă un total de 10.468 de hectare. Asta în timp ce Simon Pop a avut 10.019 hectare de pădure. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un petec de hârtie, baza unei retrocedări de 15 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 5992 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Un petec de hârtie, baza unei retrocedări de 15 milioane de euro4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si... trimis de
( 5 sep 2013, 12:39:04
Daca ar fi in Putna... in mai putin timp este gata... aici se defriseaza tot...
2.   Somerii mai suspecti ca retrocedarea smenareasca trimis de
( 5 sep 2013, 17:54:38
Un preten mi-a zis o spusa care arata ca organele fac si teren doar atunci cand tre sa mai achite cite o factura personala la utilitati . Un nene de la Polita ordine si adevar deghizat in civil l-a legitimat pe o banca pe un lovit de criza in timp ce-si verifica actele pentru somaj , nenea avand ca pretext ca arata cam suspect pretenu . Deci sant bani la stat pt frecat duda… pe banii nostri, dar de ca in plm nu le dati mult foarte mult de lucru in cazul problemelor serioase cu evaporari misterioase de plaman verde.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei