Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 205 (5412)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inimaginabil

Călugări atacaţi cu bâte şi ameninţaţi cu moartea în miez de noapte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noapte de coşmar pentru patru călugări şi un bărbat care-i ajuta la muncile de la schit, după ce mai mulţi indivizi mascaţi şi înarmaţi cu bâte i-au atacat violent. Scenele s-au petrecut la câteva minute după miezul nopţii zilei de vineri spre sâmbătă, în vârf de munte, şi doar o minune a făcut că cei atacaţi să nu-şi găsească sfârşitul. Chiar dacă au văzut moartea cu ochii, călugărilor li s-a recomandat de către poliţiştii chemaţi să investigheze cazul că ar fi mai bine să se împace cu agresorii, pentru că „aşa este creştineşte”. Călugării cred că se încearcă muşamalizarea cazului, de vreme ce aceiaşi anchetatori le-au cerut să nu vorbească despre acest eveniment cu absolut nici o altă persoană, dar în special cu presa.

 

Cum s-a petrecut atacul

Atacul s-a petrecut la Schitul Sf. „12 Apostoli”, situat la mai bine de 10 km de Poiana Negri, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 0.50, iar călugării spun că totul s-a derulat extrem de rapid. Părintele Filotei, stareţul schitului, a mărturisit că atacatorii căutau bani, iar pentru a nu fi recunoscuţi purtau cagule de diferite culori.

„Au intrat peste noi între nouă şi 14 persoane, cu cagule şi bâte. Noi stăm la etajul I al clădirii, iar ei au căutat mai întâi în camerele de la parter, iar mai apoi au urcat. Eu am auzit zgomot, iar când am ieşit pe uşă am văzut două persoane care intrau în camerele altui călugăr. Părintele Chiril a fost lovit de mai multe ori, iar după ce l-au culcat la pământ i-au cerut să le dea toţi banii. Au urlat la el şi i-au spus <Taci, că te omorâm>, iar apoi i-au luat telefonul mobil. Fratele Laurenţiu (n.a. - muncitorul care-i ajută pe călugări) a fost tras şi el afară din pat şi culcat la pământ. Patru indivizi au rămas să-i păzească, iar ceilalţi au tăbărât mai departe”, a povestit părintele Filotei.

Stareţul Schitului Sf. „12 Apostoli” a mărturisit că a strigat după ceilalţi doi călugări, dar situaţia a devenit şi mai dramatică.

„Eu am auzit că mă strigă părintele stareţ şi am ieşit afară. Cum am deschis uşa am fost lovit de mai multe ori, iar unii strigau <Să-l omorăm, să-l omorâm!>. Nu am apucat să mă apăr că m-au lovit cu bâtele de mai multe ori în cap şi pe unde apucau”, şi-a amintit părintele Ioan.

 

Ţiganii au abandonat maşina cu care fugeau de la schit

Stareţul schitului a reuşit să pună mâna şi el pe o bâtă şi a lovit câţiva dintre atacatori, gest care i-a descumpănit pe agresori, care au preferat să se retragă, cel mai probabil de teamă ca vreunul dintre călugări să nu sune la 112. Potrivit părintelui Filotei, unii dintre agresori au ieşit pe scările pe care au urcat, în timp ce alţii nu au mai nimerit uşa şi au sărit pe un geam, rănindu-se în cădere.

„Erau ţigani, pentru că la un moment dat cagula unuia dintre ei a căzut şi aşa ne-am dat seama cine este. După fuga lor, am sunat la o femeie din Poiana Negri, care a alertat Poliţia. Noi ne-am mai întâlnit cu nişte oameni din sat şi am început să-i căutăm pe ţigani, pentru că unul dintre ei a zis în fugă că trebuie să ajungă la maşină cât mai rapid”, a arătat părintele Filotei.

Călugării agresaţi spun că nu au reuşit să-i prindă din urmă pe fugari, în schimb, poliţiştii trimişi la faţa locului ca urmare a apelului la 112 au dat de maşină. Potrivit părintelui Filotei, ţiganii au abandonat maşina şi s-au făcut nevăzuţi.

 

Poliţiştii, bănuiţi că ar dori să muşamalizeze dosarul

Călugării de la Schitul Sf. „12 Apostoli” sunt de părere că poliţiştii încearcă să muşamalizeze dosarul. Oamenii în sutană au adus şi mai multe argumente în acest sens. Primul ar fi acela că, deşi i-au sesizat încă din noaptea de vineri spre sâmbătă despre incident, oamenii legii au venit la schit abia sâmbătă pe la amiază, fără un criminalist care să ridice eventuale probe care să ajute la soluţionarea dosarului.

„Ne-au spus să nu scriem chiar totul în declaraţii şi că cel mai bine ar fi să ne împăcăm cu cei care ne-au atacat. În plus, ne-au acuzat că am vorbit urât cu ţiganii care culeg afine şi merişoare prin această zonă şi de aceea s-a ajuns să fim atacaţi în plină noapte. Păi dacă nu i-au prins, de unde ştiu ei ce am discutat nou cu ţiganii?. Eu pot să vă spun că ne-am comportat creştineşte cu ţiganii pe care-i bănuim că ne-au atacat. I-am lăsat să doarmă la noi cu o noapte înainte şi nu le-am zis nimic rău”, a arătat părintele Filotei.

Stareţul Schitului Sf. „12 Apostoli” a mai precizat că şi în cursul zilei de ieri a încercat să-şi completeze declaraţia de la poliţie, dar a fost refuzat.

Toate aceste elemente îi fac pe călugări să creadă că poliţiştii nu vor să-şi facă treaba aşa cum trebuie, iar agresorii nu pot fi decât încurajaţi de această pasivitate a oamenilor legii, ceea ce ar putea duce şi la alte acţiuni similare.

Călugării au mai arătat că de şase ani de când se află la acest schit nu au avut nici un fel de incident cu nici o persoană, iar oamenii din Poiana Negri vin frecvent pentru a asista la slujbe.

 

Poliţia vine cu o altă versiune

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu, a venit cu o altă versiune de anchetă.

Potrivit acestuia, între grupul de călugări şi ţigani s-ar fi petrecut o altercaţie minoră în cursul zilei de vineri, 31 august, în jurul orei 17.00. Epureanu recunoaşte că poliţia a fost sesizată de incident după miezul nopţii, dar fără a putea explica această întârziere dintre ora altercaţiei şi cea a apelului la 112.

„În acest caz nu a existat nici o reclamaţie din partea călugărilor, dar lucrătorii noştri s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe, respectiv ameninţare”, a declarat inspectorul principal Ionuţ Epureanu.

Poliţiştii spun că au recuperat autovehiculul cu care se deplasau ţiganii şi că acesta a fost sechestrat până la finalizarea cercetărilor. Până în prezent, deşi au trecut câteva zile de la incident, iar poliţiştii au şi maşina cu număr de Neamţ a agresorilor, aceştia din urmă încă nu au fost identificaţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Călugări atacaţi cu bâte şi ameninţaţi cu moartea în miez de noapte.
 Vizualizări articol: 12807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.53/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 17 voturi
Călugări atacaţi cu bâte şi ameninţaţi cu moartea în miez de noapte4.5517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Niste incompetenti corupti trimis de
( 4 sep 2013, 13:53:51
Au intrat cu parul peste ei in manastire la ora 12 noaptea si i-au luat la bataie.Cazul e cat se poate de clar.Nu inteleg ce cercetari mai trebuie sa faca.Ca au mai avut altercatii si anterior asta e alta treaba.Chiar daca te certi cu cineva ziua sau te iei la imbrancit asta nu iti da dreptul sa te duci peste el in casa la ora 12 noaptea sa il iei cu parul la bataie pt ai fura banii.Desi nu prea sunt eu credincios in acest caz ii inteleg pe popi si imi dau seama ca militienii sunt corupti, incompetenti si manjiti.Intro tara civilizata in acest caz erau legati toti la un loc si pusi la pastrare. In politia din zona moldovei cancerul a patruns complet.Nu cred ca mai gasesti nici un politist nemanjit. Toti sunt spagari si marlani.Au in fata un caz clar iar ei incearca sa il taraganeze.Daca scapa vreunul din cei care au intrat peste popi, poate cu ajutorul bisericii se vor putea mobiliza oamenii pt a face curat in hulubaria de la politia din zona moldova.
2.   IPOCRIZIA UNUI PURTATOR DE NEWCUVANT trimis de
( 4 sep 2013, 15:28:54
MAI BINE DA-TI UN COMUNICAT DUPA O LUNA DECSA CALCATI IN STARCHINI.SI PE MINE M-A ENERVAT UN AGENT 007, CE SA FAC ACU MAI IAU VREO 10 SI MA DUC PESTE EL NOAPTEA SA-I DAU IN CAP SI NU RASPUND, EL SA SE IMPACE CU MINE.:):) SUNTE-TI DE RASUL CURCANILOOOR.
2.1  RE: IPOCRIZIA UNUI PURTATOR DE NEWCUVANT trimis de
( 4 sep 2013, 20:48:10
Prietene, esti minor sau n-ai fost la scoala??? Ai ~omorat~ gramatica!!!
3.   Ci frumușăi îs ... trimis de
( 4 sep 2013, 16:45:33
... lorzii hippie, pupa-i-ar șeitanul de răpănoși!
3.1  RE: Ci frumușăi îs ... trimis de
( 4 sep 2013, 23:13:05
Nu uăi omuli, iia di fapt nu-s hipi, îs șaolini di la mama lor di-acasă.
Numa că atacu clanului ninja o fost tari bini sincronizat. I-o surprins în așă hal încât o uitat că di fapt iia-s șaolini, șî-n loc să riposteze în stil kung-fu, s-or spăriet așă di tari că le-o crescut pi loc pletili șî bărbili, ș-or ripostat în stil hipi.
Amu, ar trebui să intri-n conexiune cu Buddha, poati-i tundi șî li schimbă softu...
3.2  RE: Ci frumușăi îs ... trimis de
( 5 sep 2013, 09:53:13
Stăi așa că mă luă valul!
Ieri n-am citit articolul, că de la antipozi s-au deschis în pagină, după vreun fârtai de ceas, doar picturile. Deci ieri m-am uitat la poze.
Azi cetesc o frază din articol care trece cu vederea dar este semnificativă:
„Stareţul Schitului a mai precizat că şi în cursul zilei de ieri a încercat să-şi completeze declaraţia de la poliţie, dar A FOST REFUZAT.”

Părinte Stareț, fraetele nostru întru patimi, ia împinge-i la porcovanul de melițian o ditamai reclamația unde vrei matale. Cel mai preferabil la Parchetul care instrumentează cazul. Motivează-ți plângerea pe art. 73 alin. 4 din Codul de procedură penală, raportat la art 77:

73 alin. 4 „Dacă învinuitul sau inculpatul revine asupra vreuneia din declaraţiile sale sau are de făcut completări, rectificări sau precizări, acestea se consemnează şi se semnează în condiţiile arătate în prezentul articol.”

77. „Ascultarea părţii vătămate, a părţii civile şi a părţii responsabile civilmente se face potrivit dispoziţiilor privitoare la ascultarea învinuitului sau inculpatului, care se aplică în mod corespunzător.”

Apoi întoarce-i și celălalt obraz la mistrețul melițian și fă-o o sesizare la Ministerul de Interne - Direcția de control Intern.
(nu rezolvi nica cu asta, că sesizarea vine înapoi la Suceava unde-o mușamalizează Loredana.
Dar cel mai bine e să-i formulezi la bagabontul de melițian, ce ți-a refuzat dreptul tău procedural, o plângere penală pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Să vezi ce-o să se bucure melițianul!

Hai baftă, frate stareț și dacă reușești să-l dezbraci pe melițian de șoriciul ministerial să știi că Domnul Zeu o să te ia în evidență că ai mai făcut o faptă bună, lăsând pe pământuțul acesta o lume mai curată.
Curățată de prezența unui PORK.

4.   Natie de culegatori trimis de
( 4 sep 2013, 20:41:51
Ar trebui taxati tzi ganii culegatori de afine,bureti,fragi,muguri de brad sau altele de catre cei ce administreaza padurea,la fel cum pescarii platesc taxe....sa plateasca si bronzatii...nu ai loc in padure de lighioane!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei