Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 204 (5411)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tăieri

Aproape 200 de molizi din parcul Şipote, distruşi de atacul gândacilor de scoarţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pâlcuri întregi de arbori din Parcul Dendrologic Şipote au dispărut sau urmează să dispară, retezaţi de lamele drujbelor, după ce, din cauza atacului gândacilor de scoarţă, s-au uscat.

Numărul arborilor infestaţi de gândacul Ips duplicatus se apropie de 200, conform estimărilor silvicultorilor, care au marcat deja cea mai mare parte dintre molizii afectaţi.

„Din păcate, atacurile lui Ips duplicatus au afectat şi o parte a răşinoaselor din parcul Şipote, iar conform măsurilor de protecţie a pădurilor, aceşti arbori trebuie evacuaţi. S-au exploatat până acum în jur de 170 de metri cubi şi alţi 80 de arbori mai trebuie scoşi din pădure, cât mai urgent”, a declarat directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru.

O bună parte dintre arborii infestaţi sunt în zona restaurantului Brădet, unde molizi plantaţi în urmă cu aproximativ 60 de ani au fost tăiaţi zilele acestea. Copacii, uscaţi din picioare, sunt marcaţi din plin de atacurile gândacilor de scoarţă, care au săpat mii de galerii în trunchiurile de pe care scoarţa, mâncată ca de putregai, se desprinde singură şi cade.

De acolo, gândacii care în numai două săptămâni au distrus un copac care a crescut timp de 60 de ani, s-au răspândit deja la alte răşinoase din împrejurimi, astfel încât, dacă arborii respectivi nu vor fi tăiaţi, scoşi din pădure şi decojiţi, în scurt timp, noi generaţii de Ips duplicatus vor infesta alţi şi alţi copaci.

„Dacă nu se scot la timp arborii infestaţi, când insectele sunt intrate în ei, există riscul unei înmulţiri necontrolate a acestora, rezultatul fiind şi mai mulţi arbori care se usucă din picioare. Tocmai de aceea, există un risc foarte mare, ca infestarea să se răspândească asupra tuturor răşinoaselor din parc. Noi avem puse acolo şi curse feromonale, şi altele experimentale, dar agresivitatea acestei insecte este foarte mare. Alte măsuri de protecţie nu pot fi luate în această fază, pentru că ar presupune tratarea individuală cu substanţe chimice, din care o mare parte sunt interzise pe raza Direcţiei Silvice Suceava, pentru că avem certificate FSC de gospodărire a pădurilor, iar orice măsură luată trebuie să fie strict ecologică”, a explicat Valerian Solovăstru.

Nu doar parcul Şipote este afectat de atacurile gândacului de scoarţă, ci şi alţi arbori de răşinoase din  municipiul Suceava, de prin cartiere.

„Probleme nu se înregistrează doar în parcul Şipote, ci şi în oraş, unde au început să se usuce arborii de răşinoase. Am avut deja mai multe sesizări de la cetăţeni”, a adăugat directorul tehnic al DS Suceava.

Atacurile gândacului de scoarţă Ips duplicatus afectează în general răşinoasele din zona de câmpie şi de deal, în zonele montane răspândirea acestuia fiind limitată de condiţiile climaterice şi de o rezistenţă mai mare a arborilor care trăiesc în mediul lor natural.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 200 de molizi din parcul Şipote, distruşi de atacul gândacilor de scoarţă.
 Vizualizări articol: 1839 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Aproape 200 de molizi din parcul Şipote, distruşi de atacul gândacilor de scoarţă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pericol trimis de
( 3 sep 2013, 11:25:52
Toati gandacii astia sunt facuti in laborator de firma de lemn dinRadauti, au venit austriecii si nemtii la noi in tara si ne-au invadat cu gandaci pentru a lua ei lemnul la un pret foarte mic, povestea asta este cunoscuta de mult timp dar nimeni nu ia masuri, se baga bani grei in buzunare si asa se musamalizeaza cazul si noi ramanem fara aarbori in Romania, asta cu fabrica trbuiesc scosi cu parul din tara.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei