Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 204 (5411)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Antonescu: Când se va decide intervenţia în Siria vom fi "în prima linie" împreună cu SUA şi aliaţii

Marţi, 3 Septembrie 2013 (16:58:57)

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marţi, la finalul întrevederii cu ministrul adjunct de Externe al Statului Israel, Zeev Elkin, că România se va afla "în prima linie" a unei formule de intervenţie în Siria, atunci când acest lucru se va decide de SUA şi "aliaţi".

Antonescu a declarat că avut un schimb de "păreri, de evaluări şi de gânduri privitoare la soluţiile şi la evoluţiile viitoare" în problematica siriană.

"Am spus oaspetelui meu de astăzi că majoritatea parlamentară cel puţin - cred că avem un consens în Senat şi în Parlamentul României... să considerăm că în ceea ce priveşte cel puţin situaţia din Siria comunitatea internaţională are obligaţii nu doar politice, ci în primul rând morale. Asemenea lucruri nu pot să permită la nesfârşit tăcerea şi pasivitatea şi că nu e vorba doar de lucruri care se întâmplă acum în Siria, ci de perspectiva întrutotul îngrijorătoare a armei chimice de exemplu, arme nucleare, arme de mare forţă de distrugere să intre pe mâna, să fie la îndemâna unor organizaţii teroriste de pildă sau a unor lideri politici iresponsabili", a afirmat preşedintele Senatului.

De asemenea, el a menţionat că în momentul în care SUA şi ceilalţi "aliaţi" vor conveni "o formulă de intervenţie care să fie cât mai rapidă şi cât mai fermă, România va fi şi din punctul de vedere al susţinerii parlamentare pentru o asemenea poziţie".

"(România - n.r.) va fi în prima linie a unei asemenea formule de intervenţie împotriva unor lucruri abominabile care se întâmplă în Siria, dar şi de prevenire a uriaşelor pericole care pândesc practic toată lumea civilizată din acea zonă", a mai afirmat Antonescu.

Totodată, preşedintele Senatului a afirmat că nu are calitatea oficială de a exprima poziţia statului român în problematica siriană, ci pe cea a majorităţii parlamentare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România îşi menţine liniile de politică externă de prudenţă faţă de o intervenţie în forţă în Siria şi solidaritate faţă de aliaţi dacă vor lua această decizie, menţinând mai multe scenarii.

"Ne menţinem liniile de politică externă consecvent, prudenţă faţă de o intervenţie în forţă în Siria şi solidaritate cu aliaţii noştrii, dacă vor lua această decizie", a spus Băsescu, la un interviu pentru "Adevărul".

El a adăugat că România nu va fi consultată în cazul unei intervenţii "militare chirurgicale" a SUA în Siria pentru că nu are capabilitatea militară pentru astfel de intervenţii şi a adăugat că este o uriaşă problemă care duce la nevoia de prudenţă. "Problema care se pune în cazul unei intervenţii militare chirurgicale a SUA este dacă această intervenţie va avea sau nu ripostă. Porblema este: va riposta Damascul? După părerea mea, da", a mai spus Băsescu.

El a menţionat mai multe scenarii, precizând că este obligat să se gândească la ce este mai rău. Unul dintre scenarii ar fi ce se întâmplă în cazul căderii Guvernului Bashar al-Assad, cu ce va fi înlocuit şi ce se va întâmpla cu influenţa Rusiei odată cu schimbarea de regim, în urma unui război.

"Mai rămâne Rusia, cu singura ei bază militară din Mediterana de Est, presupunem că îndepărtarea lui Bashar al-Assad va genera pierderea acestei baze. Unde se va recompensa Federaţia Rusă ca şi pierdere de prestigiu? După Kosovo, s-a compensat în Gerogia, ce ar fi mai la îndemână acum? Transnistria. Lucrurile sunt mult mai complicate şi pe mine declaraţiile copilăreşti mă deranjează. Mai ales ale celor neautorizaţi. Eu am dat un scenariu, eşti obligat să gândeşti în termenii cei mai răi", a explicat Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu: Când se va decide intervenţia în Siria vom fi "în prima linie" împreună cu SUA şi aliaţii.
 Vizualizări articol: 1157 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Antonescu: Când se va decide intervenţia în Siria vom fi "în prima linie" împreună cu SUA şi aliaţii1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei