Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 188 (5395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poştaşul cu pistol

Poliţia trimite scrisori cetăţenilor pentru a preveni înşelăciunile prin „metoda accidentul”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţiştii din cadrul compartimentului de prevenire a infracţiunilor vor distribui în perioada următoare (august-octombrie) peste 2.500 de scrisori în cutiile poştale ale cetăţenilor din judeţ, în încercarea de a reduce numărul persoanelor înşelate prin „metoda accidentul”, o escrocherie care de la sfârşitul anului trecut şi până în prezent a făcut numai în judeţul Suceava zeci de victime.

 

Ultimul caz s-a petrecut acum două zile

Ultimul caz s-a petrecut chiar acum două zile, la Horodnic de Sus.

Maria B., în vârstă de 50 de ani, din localitate, a primit un apel pe telefonul fix, iar bărbatul necunoscut de la capătul celălalt al firului s-a recomandat a fi avocat şi i-a comunicat că fiica ei a provocat un accident rutier pe o trecere de pietoni din municipiul Suceava. Falsul avocat i-a povestit că fata ei a dat cu maşina peste o femeie, iar victima a fost transportată în stare gravă la un spital din Bucureşti.

Necunoscutul de la telefon i-a spus victimei că fiica sa nu poate vorbi, însă i-a cerut lui să îi comunice că are nevoie urgentă de 2.500 de lei, pentru a încerca să se împace cu victima. I-a cerut apoi numărul de telefon mobil şi a sunat pe acel număr, ţinând legătura permanent cu femeia, pentru ca nu care cumva aceasta să verifice dacă într-adevăr fiica ei a avut un accident.

Maria B. a crezut toată povestea şi s-a dus direct la bancă, în Rădăuţi, unde a trimis printr-un serviciu de transfer bancar suma de 2.500 de lei, codul depunerii comunicându-i-l imediat aşa-zisului avocat.

Ulterior, s-a gândit totuşi să încerce să sune la fiica sa şi nu mică i-a fost mirarea când aceasta i-a răspuns şi i-a spus că nu a provocat nici un accident, dându-şi seama că a fost înşelată.

 

„Suspecţii se dau drept avocaţi, poliţişti, procurori, medici, şi solicită telefonic bani”

De cele mai multe ori, escrocii sunt persoane încarcerate în penitenciarele din ţară, care, cu ajutorul unor complici din afara zidurilor închisorii, pun la cale toată această escrocherie care la nivel naţional a făcut sute de păgubiţi.

Deşi ziarele şi televiziunile au prezentat pe larg acest gen de escrocherie, falşii avocaţi continuă, aşa cum este şi exemplul de acum două zile, să păcălească persoane cu „metoda accidentul”

„De regulă, pentru a fi credibili, suspecţii se dau drept avocaţi, poliţişti, procurori, medici, şi solicită telefonic bani, susţinând că rude apropiate au fost victimele unor accidente de circulaţie şi au nevoie urgent de bani pentru spital sau au fost reţinute de poliţie, iar sumele de bani reprezintă onorariul sau trebuie să acopere pagubele produse în accident”, a explicat ieri purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu.

 

Recomandări de la poliţie. Cum te poţi proteja, garantat, de escroci?

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care primiţi un astfel de telefon şi să nu daţi curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment. Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

1. În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.

2. Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau Parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare).

3. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile;

Dacă sunteţi contactat de un "binevoitor", care vă apelează în numele unei rude apropiate şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin.

4. Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dv. şi să afle detalii despre familie sau vecini.

5. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu.

6. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

7. Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs nici unei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării!

8. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale. Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar.

9. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţia trimite scrisori cetăţenilor pentru a preveni înşelăciunile prin „metoda accidentul”.
 Vizualizări articol: 1854 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Poliţia trimite scrisori cetăţenilor pentru a preveni înşelăciunile prin „metoda accidentul”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lasati chinuiala de mantuiala.. trimis de
(15 aug 2013, 13:28:21
mai bine se aplica regula ca in alte tari
Cumpararea cartelei de telefon doar cu buletinul si activarea ei dupa 24 ore.
E atat de greu ? e mai usor decat inregistrarea apelurilor la toate telefoanele

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei