Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 188 (5395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din septembrie

Sucevenii ar putea plăti o gigacalorie cu 35% mai scumpă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apa caldă care va reveni la robinetele sucevenilor de la începutul lunii septembrie, dar şi căldura care va fi furnizată în următorul sezon rece vor fi plătite mai scump de către suceveni.

În şedinţa de Consiliu Local de la finele lunii august, una din principalele decizii care vor trebui luate se referă la majorarea preţului la energia termică furnizată populaţiei cu aproximativ 35%, de la 185 de lei, cât este în prezent, la aproape 250 de lei.

Măsura vine ca urmare a solicitării Termica de majorare a preţului de producţie a energiei termice cu 62%, de la 274,73 lei la 445,16 lei.

„Majorarea va fi suportată atât de populaţie, de primărie, cât şi de Termica. Conform estimărilor, preţul gigacaloriei furnizate populaţiei va fi undeva la 250 de lei”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, care ieri a avut discuţii pe această temă şi cu conducerea societăţii de termoficare.

Dacă va fi aprobat, noul preţ al gigacaloriei, care a fost menţinut la aceeaşi valoare timp de aproximativ cinci ani, va intra în vigoare de la 1 septembrie.

„Nu trebuie să se sperie nimeni, pentru că şi anul acesta vor fi acordate ajutoare de încălzire familiilor cu venituri mai reduse. În plus, la fel ca în fiecare an, Primăria Suceava va acorda ajutoare de urgenţă pentru a veni în sprijinul celor nevoiaşi”, a completat Ion Lungu.

Creşterea preţului de producţie a energiei termice vine ca urmare a faptului că aceasta va fi produsă exclusiv pe bază de gaz metan, la CAF-urile din spatele Ambro. Vechiul preţ de producţie era o medie ponderată între costul de producţie pe cărbune, mai ieftin, şi cel pe gaz metan, utilizat îndeosebi vara, la furnizarea apei calde, dar majorarea acestuia este influenţată şi de scumpirile succesive ale gazului metan, care este deja cu 30% mai scump la agenţii economici, comparativ cu cel consumat de populaţie.

 

Noul preţ al gigacaloriei, valabil şi pentru căldura produsă de noua centrală

Noul preţ de vânzare al gigacaloriei către populaţia Sucevei racordată la sistemul centralizat de termoficare va fi menţinut o perioadă mai mare de timp. Şeful municipalităţii sucevene a precizat că  noul preţ al gigacaloriei care va fi plătit de populaţie a fost gândit astfel încât, odată cu punerea în funcţiune a noii centrale de termoficare, pe biomasă, să nu mai fie nevoie de o nouă ajustare de preţ.

„Preţul stabilit ar urma să fie menţinut şi după punerea în funcţiune a noii centrale. Preţul energiei termice produse de noua centrală, cu tot cu costuri de transport şi distribuţie şi TVA, va fi cam tot de 250 de lei”, a explicat Lungu.

Diferenţa de preţ între tariful de producere al energiei termice şi cel pe care îl vor plăti sucevenii este de aproape 200 de lei pe gigacalorie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii ar putea plăti o gigacalorie cu 35% mai scumpă.
 Vizualizări articol: 1773 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Sucevenii ar putea plăti o gigacalorie cu 35% mai scumpă3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ar fi bine trimis de
(15 aug 2013, 11:59:01
Ar fi bine daca sucevenii vor plati pretul gigacaloriei mai mare doar cu 35% mai scump.Inteleg ca se va plati de la 185 lei la 250 lei.Termica a cerut majorarea pretului de productie la 445,16 lei.Deci populatia va plati 250 lei iar diferenta de aprox 200 va fi subventionata .La noua centrala pretul va fi tot pe aici zice primarul Lungu.Un fapt foarte important,tot timpul primarul zice fraza magica:"cu tot cu costuri de transport şi distribuţie şi TVA".
Sa ne uitam putin in urma cu 3 luni:"SC Termica SA Suceava a cerut ANRE majorarea preţului de producţie a gigacaloriei la 511,02 lei,fara cheltuieli de transport si distributie."Probabil ca ANRE a aprobat majorarea la 445,16.Intrebarea e:cu cheltuieli transport sau fara?
A doua problema:centrala noua va avea pret productie de 250 lei daca va functiona pe biomasa(daca va avea suficienta biomasa).Daca va functiona pe gaz metan cat va fi pretul de productie?
Una peste alta daca pretul gigacaloriei se va mari cu doar 35% va fi bine.

2.   Fiti ponderati la preturi, pentru a fi atractivi! trimis de
(15 aug 2013, 15:33:49
Ca peste tot in lume cei care sunt racordati la sistemul centralizat termic sunt de obicei cei cu venituri mici si f. mici. Sistemul termic este echilibrat, mai suplu, usor de controlat si avantajos. Peste tot in lumea larga exista intelegere, chiar si de la guvern, pentru acest sistem. Din acest motiv in Ungaria aprope toti sunt in acest sistem sau au condomenii, sistem termic pe scari sau blocuri. Nicaieri nu se intimpla ca la noi sa se ,,evadeze” asa in masa de la un sistem la altul.
La noi totul este posibil! Cind primarele si ai lui au alte preocupari si cind legile sunt alllibitum-interpretabile.
Ar fi minunat sa avem conducatori inimosi cu simt gospodaresc care sa se ocupe si sa puna la punct Termica. Merita pentru ca s-a investit mult in timp, este viabil, si cel mai bun.
Multi vor dori sa se intoarca la tote avantajele pe care le stim cu totii!
2.1  RE: Fiti ponderati la preturi, pentru a fi atractivi! trimis de
(15 aug 2013, 15:51:25
Pentru ca PC -ul nu mi-a luat corectiile, revin :

Ca peste tot in lume cei care sunt racordati la sistemul centralizat termic sunt de obicei cei cu venituri mici si f. mici. Sistemul termic este echilibrat, mai suplu, usor de controlat si avantajos. Peste tot in lumea larga exista intelegere, chiar si de la guvern, pentru acest sistem. Din acest motiv in Ungaria aprope toti sunt in acest sistem sau au condomenii, sistem termic pe scari sau blocuri. Nicaieri nu se intimpla ca la noi sa se ,,evadeze” asa in masa de la un sistem la altul.
La noi totul este posibil! Cind primarele si ai lui au alte preocupari si cind legile sunt ad libitum-interpretabile, dupa placere.
Ar fi minunat sa avem conducatori inimosi, cu simt gospodaresc care sa puna la punct sistemul centralizat . Merita pentru ca s-a investit mult in timp, este viabil, si cel mai bun.
Multi vor dori sa revina, pentru avantajele pe care le stim cu totii!
3.   Am votat ca prostii!!!!! trimis de
(16 aug 2013, 11:14:23
Daca am votat USL si pe nesatulu ala de Nechifor asa ne trebuie...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei