Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 182 (5389)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Exasperare

Pe dezastruosul drum Suceava-Maramureş, nici un metru refăcut după luni de zile de promisiuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situaţia drumului naţional 18 din Suceava spre Maramureş, un adevărat dezastru pe porţiunea de aproximativ 40 de kilometri de pe raza judeţului nostru, continuă să rămână foarte incertă după luni de zile de promisiuni că se vor face măcar lucrări minime, pentru ca şoferii să nu-şi rupă pur şi simplu maşinile în gropi. 

Încă din primăvara lui 2013, după ce DN 18 a ieşit din iarnă într-o stare dezastruoasă, la limita impracticabilităţii pe mai multe porţiuni, primarii din comunele Ciocăneşti şi Cârlibaba, tranzitate de DN 18, au primit promisiuni că drumul va fi măcar cârpit.

Promisiunile au venit fie de la autorităţile judeţene, fie de la oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), fie de la reprezentanţii firmei Shapir Structures, cea care, conform planului iniţial, aşa cum scrie şi acum pe panourile de la marginea şoselei, trebuia să înceapă reabilitarea drumului pe 1 septembrie 2011 şi să o finalizeze pe 31 august 2013.

Problema este că în 2013 nu a fost aprobat buget de investiţii pentru acest drum, iar o ultimă speranţă era rectificarea bugetară de la finele lunii trecute.

Cum însă cei de la Shapir au efectuate lucrări în avans, pe alte porţiuni ale DN 18, care se întinde până la Baia Mare, banii primiţi la rectificare sunt în special pentru acestea. Doar banii care rămân după acoperirea lucrărilor în avans ar urma să fie folosiţi pentru reabilitarea provizorie a zonelor critice.

 

Festivalul Păstrăvului se va desfăşura printre gropi

Aceste lucrări minime au fost aşteptate mai întâi după sărbătorile de Paşti, apoi la mijlocul lunii iulie.

Primarul comunei Ciocăneşti, Radu Ciocan, spera că se va începe refacerea drumului până la debutul Festivalului Păstrăvului, care are loc în perioada 15-18 august.

„După ultimele discuţii cu cei din conducerea firmei Shapir, mi s-a spus că de la începutul acestei săptămâni se va intra pe raza comunei noastre. Din păcate, suntem deja la mijlocul săptămânii şi utilajele nu au venit la lucru”, a declarat în cursul zilei de ieri primarul comunei Ciocăneşti.

 

Două-trei maşini pe oră spre Maramureş, din cauza drumului impracticabil

Primarul din Cârlibaba, Gabriel Danciu, a primit şi el promisiuni, dar cu un alt termen.

„În urma celor mai recente discuţii cu directorul firmei Shapir, mi s-a spus că la Cârlibaba se va interveni de pe data de 19 august. Este vorba numai de lucrări provizorii, bani pentru o reabilitare capitală nu sunt. Am ajuns să ne fie şi jenă să mai punem întrebări după luni de zile de amânări”, a declarat primarul din Cârlibaba.

El a mai spus că situaţia DN 18 este atât de jalnică, încât s-a ajuns ca, în unele momente ale zilei, să mai treacă spre Maramureş, într-o oră, doar două-trei maşini. Numai pentru cine nu a circulat recent pe acest drum afirmaţia ar putea părea exagerată.

 

O intervenţie cu un strat subţire, de uzură, singura soluţie pentru 2013. Nici aceasta nu este însă certă

Banii pentru refacerea DN 18 trebuiau viraţi de la bugetul de stat, prin CNADNR. Încă din 2011, DN 18 este în administrarea firmei Shapir Structures, care însă nu a reabilitat nici un metru din drumul de pe raza judeţului Suceava.

Prefectul Sucevei, Florin Sinescu, a explicat că, în condiţiile în care în 2013 pentru reabilitarea DN 18 nu există finanţare, singura soluţie luată în calcul este o intervenţie cu un strat subţire de uzură. Asta în condiţiile în care intervenţiile cu plombe nu ar avea nici o eficienţă, având în vedere starea dezastruoasă a drumului. Aceste lucrări ar urma să fie realizate de firma Shapir Structures cât mai curând, însă până în momentul de faţă nu există nici o decizie oficială în acest sens.

Trebuie spus că autorităţile judeţene nu pot decât să facă demersuri pentru alocarea unui buget pentru aceste intervenţii, prin CNADNR, beneficiarul lucrărilor. În condiţiile în care drumul este predat firmei Shapir Structures, nu există nici o altă posibilitate de intervenţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pe dezastruosul drum Suceava-Maramureş, nici un metru refăcut după luni de zile de promisiuni.
 Vizualizări articol: 2329 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Pe dezastruosul drum Suceava-Maramureş, nici un metru refăcut după luni de zile de promisiuni5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ddddan trimis de
( 8 aug 2013, 14:12:42
daca vreti sa ajungeti in Maramures tre sa incercati varianta Tihuta-Bistrita-Nasaud-si ajungeti cu bine ...ocoliti cu vreo 30km dar se merita referitor la calitatea drumului...dar daca am avea un drum bun si in zona carlibaba ar fi super pt ca privelistea pe care o intalnesti e una superba!!!Domnu Ponta a dat bani doar pentru sestemo Bojetar..in rest nu se mai construieste nimica,nu se repara nimic si implicit o gramada de firme de constructii falimenteaza lasand multe persoane fara munca...eu unul am renuntat sa mai votez in tara asta pt ca oricine ar iesi rezultatul e acelasi.
2.   Comentariu trimis de
( 8 aug 2013, 17:03:12
Si iar intreb : Cei ce traiesc in zona platesc rovinieta ? si pentru ce ? Citi bani colecteaza CNADR de la cei din zona si ce fac cu ei ? Cred ca factorii locali ar trebui sa nu mai tremure de frica sefilor de la judet si sa mobilizeze lumea ca sa protesteze fata de tratamentul la care sunt supusi insa probabil ca le place doar stea doar cu jalba in protap.
O blocare a drumului cred ca ar atrage mult mai mult atentia mijloacelor mass media si atunci poate rezultatele ar fi altele

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei