Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 170 (5377)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recomandare

Turiştii, rugaţi să nu consume alcool pe durata drumeţiilor montane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava le recomandă turiştilor care doresc să urce pe munte să abordeze traseele cele mai adecvate şi să se informeze înainte de a pleca la drum. Pentru a nu fi surprinşi de noapte pe trasee, turiştii ar trebuie să plece la drum cât mai devreme posibil, iar în cazul în care din grup fac parte începători ori numărul persoanelor din grup este mai mare, indicată ar fi anunţarea salvamontiştilor.

„Recomandarea noastră este de a nu se consuma băuturi alcoolice pe perioada drumeţiei, iar în caz de furtună cu descărcări electrice să se evite traseele de creastă. Îi rugăm pe turişti să nu deterioreze tablele indicatoare şi stâlpii de marcaj pentru ca alţi turişti să nu se rătăcească prin munţi”, a declarat Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava.

Salvatorii montani le cer celor care pleacă în drumeţii montane să fie atenţi pe unde merg, pentru ca în cazul în care se rătăcesc să poată oferi informaţii utile care să ajute la descoperirea lor. „Mulţi turişti consideră că pot fi localizaţi cu precizie printr-un simplu apel la 112, ceea ce este total fals. În ultima vreme am avut astfel de cazuri, în special persoane care erau plecate la cules de ciuperci şi care s-au îndepărtat de maşini fără a putea oferi informaţii suplimentare despre locul unde se află”, a mai spus Voicu Raia. Telefoanele utile pe care cei care au probleme prin munţi le pot apela sunt 112, în cazul acţiunilor ce implică mai multe servicii de urgenţă, 0745/313052 şi  0salvamont pentru informaţii despre traseele montane. De asemenea, informaţii actualizate privind toate traseele montane din România, pot fi accesate pe site-ul m.0salvamont.org.

 

Date despre traseele din munţii judeţului Suceava

Salvamontiştii au venit şi cu o serie de precizări privind traseele din munţii judeţului Suceava. Astfel, în masivul Călimani, pentru traseul Gura Haiti – 12 Apostoli, se recomandă traseul tematic, care are punctul de plecare la un km amonte de vechiul traseu, unde este si punctul de plecare al traseului marcat cu cruce albastră, Gura Haiti – Pietrele Roţii. Porţiunea finală a traseului tematic coincide cu cea a vechiului traseu, marcat cu punct albastru. „Recomandăm acest traseu tematic, întrucât la intrarea vechiului traseu, se află o carieră în funcţiune, periclitând siguranţa turiştilor, iar marcajele sunt puţine şi deteriorate până la intrarea în pădure”, a arătat Voicu Raia.

Marcajul punctul albastru de la 12 Apostoli spre Poiana Negrii a fost modificat, vechiul traseu fiind închis, iar noul traseu se face paralel cu marcajul cu cerc roşu, până la schitul 12 Apostoli (Apa Rece), după care coboară spre Poiana Negri, pe drumul de acces spre schit.

Marcajul punct albastru ce pleacă din Gura Haitii spre Călianul Cerbului a fost modificat de asemenea, el având punctul de plecare la circa 1 km aval de vechiul punct, pe un drum forestier, deoarece vechiul traseu intra pe o proprietate particulară.

În masivul Suhard a fost reamenajat traseul marcat cu bandă albastră din Vatra Dornei pînă la Vf. Omu, s-a curăţat poteca de jneapăn şi ienupăr spre vf. Omu, fără a fi instalate table indicatoare şi stâlpi de marcaj.

„Pentru iubitorii sporturilor extreme, în masivul Rarău avem 140 trasee de escaladă amenajate, cu grade de dificultate înrtre 6+ şi 9,  cu recomandarea de a fi echipaţi cu echipamentul respectiv, iar despre falezele de escaladă se găsesc informaţii la Refugiul Salvamont din acest masiv”, a completat Voicu Raia.

 

Unde se poate ajunge cu maşina

Accesul auto spre în masivul Rarău se face pe ruta Izvorul Alb - cabana Rarău, deschis până la Sihăstria Rarău, după care numai pentru autovehicule 4X4, pe drumul Pojorâta - Rarău, deschis  accesului auto în totalitate, la fel ca şi drumul Chiril - cabana Rarău.

Spre vârful Giumalău se poate circula auto circa 4-5 km, de pe pârâul Rusca, iar pe restul distanţei, de circa 2 ½ h, până la cabana Giumalău doar pentru maşini de teren. 

În masivul Călimani se poate ajunge cu autovehiculele doar până în fosta exploatare de sulf, până la Schitul Apa Rece (schitul 12 Apostoli), de regulă indicat doar pentru cele cu tracţiune 4x4, respectiv pe o distanţă de circa 5 km pe valea Haitii, spre Poiana Izvoarele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turiştii, rugaţi să nu consume alcool pe durata drumeţiilor montane.
 Vizualizări articol: 1647 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Turiştii, rugaţi să nu consume alcool pe durata drumeţiilor montane0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei