Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 168 (5375)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Şedinţă festivă

Dascălii Neculai Sturzu şi Virginia Stino, cetăţeni de onoare ai municipiului Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cadrul „Zilelor Municipiului Fălticeni”, sâmbătă, 20 iulie, a avut loc o şedinţă festivă de Consiliu Local în cadrul căreia s-a acordat Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni profesorului Neculai Sturzu şi, post-mortem, profesoarei Virginia Stino.

„Datoria noastră, a administraţiei publice locale este, printre altele, să avem grijă de respectarea memoriei celor care şi-au dedicat întreaga viaţă derulării unor activităţi care au venit în beneficiul comunităţii”, a spus primarul Cătălin Coman în debutul şedinţei.

 

Neculai Sturzu, performanţă în pregătirea elevilor

Profesorul Neculai Sturzu le-a asigurat elevilor şi absolvenţilor o pregătire foarte bună confirmată de reuşitele la examenele de admitere, elevii pregătiţi de acesta având 20 de prezenţe la etapa naţională a concursurilor de Limba şi literatura română. Ca profesor - metodist a contribuit la formarea, perfecţionarea, selecţia şi promovarea mai multor tineri colegi, unii foşti colegi. În calitate de director al Colegiului „Nicu Gane” a gestionat activitatea de consolidare şi reparaţii capitale, precum şi dotarea instituţiei cu mijloace moderne de învăţământ şi mobilier.

De-a lungul anilor, a iniţiat şi a condus întâlniri cu mai mulţi scriitori şi cadre universitare din ţară, simpozioane şi a susţinut conferinţe publice. În cadrul Asociaţiei „Fălticeni Cultural” a acţionat pentru punerea în valoare a tradiţiei culturale locale.

 

Virginia Stino, cel mai longeviv locuitor al Fălticeniului 

Virginia Stino a fost cel mai longeviv locuitor al Fălticeniului, iar dorinţa sa din urmă a fost aceea ca, după ce va muri, să fie înmormântată pe locurile care le-a iubit cel mai mult – Fălticenii, alături de soţul ei, în cimitirul „Grădini”.

Virginia Stino, soţia lui Aurel George Stino, a fost profesoară de chimie şi fizică, formată la Universitatea din Iaşi. Din 1939 până la reforma din 1948, profesoara Virginia Stino a fost un director respectat al Liceului de Fete din Fălticeni. Împreună cu soţul, Aurel George Stino şi-a împlinit misiunea de răspândire a culturii şi mai ales de relevare a unor valori mai puţin ştiute ale Fălticenilor.

 

„Un semn de bunăvoinţă pentru slujitorii şcolii”

Profesorul Neculai Sturzu a spus că acordarea titlului de Cetăţean de Onoare “este un semn de bunăvoinţă pe care dumneavoastră îl aveţi pentru slujitorii şcolii, pentru Colegiul Naţional <Nicu Gane> şi pentru Colegiul Agricol, unde am fost profesor foarte mult timp, şi mă gândesc că acum ar trebui să uit de mine, să fiu foarte modest. Şi cum este epoca autopropunerilor ar trebui să vă spun ce mă preocupă. Mă preocupă faptul că acum doi ani, când s-a înfiinţat Festivalul de Teatru <Grigore Vasiliu Birlic>, cineva mi-a spus că Fălticeniul este capitala culturală a judeţului. Asociaţia care a iniţiat festivalul, cele patru muzee şi celelalte instituţii din oraş, şcolile, liceele, contribuie la asta. Mă gândesc cum voi putea eu contribui de acum încolo ca să rămână capitala sau măcar al doilea oraş cultural al judeţului. Mă preocupă de asemenea faptul că în februarie 2014 se vor împlini 150 de ani de la naşterea lui Artur Gorovei, una din personalităţile luminoase care de aici, de la Fălticeni, a lucrat pentru prestigiul oraşului, dând cea mai importantă revistă de folclor pe care a avut-o cultura românească”.

 

„Un adevărat cult a ceea ce înseamnă  modern”

Venită de la Iaşi, Mariana Dragomir, nepoata Virginei Stino, cea care a îngrijit-o până în ultima clipă pe distinsa profesoară, le-a mulţumit autorităţilor locale pentru înalta distincţie locală acordată, dar şi celor care au cunoscut-o şi au preţuit-o pe profesoara Virginia Stino.

“Dumneavoastră, într-o perioadă de disoluţie, de ignorare a valorilor morale, culturale, de toate categoriile, dumneavoastră, fălticenenii, aveţi un adevărat cult a ceea ce înseamnă  modern. Sunteţi cu adevărat un unicat şi vă doresc din toată inima să rămâneţi aşa şi să constituiţi un exemplu demn de urmat”, a precizat  Mariana Dragomir.

Aşa cum se cuvine în astfel de momente, poeta Coca Maria Udişteanu a vorbit despre personalitatea fostei sale diriginte, regretata profesoară Virginia Stino, iar preotul Liviu Mihăilă i-a acordat profesorului Neculai Sturzu „Diploma de excelenţă” în calitate de preşedinte onorific al Asociaţiei Fălticeni Cultural.

Printre invitaţii la acest moment festiv s-au numărat prefectul Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor,  vicepreşedintele CJ Suceava Alexandru Rădulescu, deputaţii Ioan Stan şi Eugen Uricec, numeroase cadre didactice şi oameni de cultură din urbea de pe Şomuz, precum şi descendenţi ai familiei Stino.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dascălii Neculai Sturzu şi Virginia Stino, cetăţeni de onoare ai municipiului Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Dascălii Neculai Sturzu şi Virginia Stino, cetăţeni de onoare ai municipiului Fălticeni4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei