Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 168 (5375)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 14.000 de fapte ilegale constatate la frontieră în primele şase luni

Marţi, 23 Iulie 2013 (18:20:00)

Aproape 14.000 de încălcări ale legii au fost constatate, în primele şase luni ale anului, de Poliţia de Frontieră, potrivit căreia, în acest interval, s-a înregistrat o creştere de peste cinci la sută a numărului faptelor ilegale la frontieră, faţă de perioada similară a anului trecut.

Potrivit bilanţului Poliţiei de Frontieră, în primele şase luni ale anului, au trecut prin punctele de control 17.215.000 de persoane, dintre care aproximativ 14.513.000 au fost cetăţeni ai Uniunii Europene, se precizează într-un comunicat remis marţi MEDIAFAX.

Poliţiştii au depistat 13.904 de fapte ilegale, dintre care 5.133 infracţiuni şi 8.771 de contravenţii, constatând-se o creştere cu 5,2 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele mai multe infracţiuni înregistrate au fost, potrivit sursei citate, falsul şi uzul de fals, migraţia ilegală, contrabanda cu bunuri de larg consum şi braconajul piscicol.

Tot în primele şase luni ale anului, anchetatorii au probat implicarea în migaţia ilegală a 668 de cetăţeni străini, număr cu 75 la sută mai mic faţă de cel din ianuarie-iunie 2012.

După ce au analizat modalităţile de migraţie ilegală, poliţiştii de frontieră au constatat că, pentru a ieşi ilegal din România, cetăţenii pakistanezi se ascund, de obicei, în mijloace de transport sau încearcă să treacă frontiera verde cu Ungaria, în timp ce afganii încearcă să intre ilegal din Serbia în România şi apoi să trecă ilegal graniţa din România în Ungaria.

În acelaşti timp, cetăţenii moldoveni înearcă să intre ilegal în ţara noastră cu acte false sau ascunşi în diferite mijloace de transport, după care, în acelaşi mod, încearcă să ajungă în Ungaria.

Referitor la cetăţenii algerieni, poliţiştii de frontieră au observat că aceştia încearcă să ajungă în România fie prin Bulgaria, ascunşi în autoturisme, fie după ce trec ilegal frontiera verde la graniţa cu Serbia.

La rândul lor, cei mai mulţi sirieni vin prin Bulgaria şi încearcă să intre în România cu acte false, după care, cu aceleaşi documente, sau ascunşi în mijloace de transport, încearcă să ajungă în Ungaria.

Alţi cetăţeni străini depistaţi în timp ce încercau să intre sau să iasă ilegal din România provin din Albania, Armenia, Bangladesh, Brazilia, Camerun, Congo, Republica Centrafricana, Ecuador, Egipt, Eritreea, Gabon, Gambia, Guineea, India, Iran, Irak, Kosovo, Libia, Liban, Mali, Mauritania, Maroc, Nepal, Nigeria, Palestina, Rusia, Rwanda, Sudan, Serbia, Sri Lanka, Somalia, Turcia, Tunisia şi Ucraina.

În ceea ce priveşte traficului cu autoturisme furate, poliţiştii de frontieră au descoperit, în primul semestru al anului, 115 autovehicule, dintre care 79 de maşini mici, şase remorci, şapte microbuze, un autocar, 16 automarfare şi şase motociclete.

Cele mai multe persoane implicate traficul cu autovehicule furate provin din România, Moldova, Bulgaria, Serbia, Belarus, Ucraina, Bosnia, Polonia, Franţa şi Cehia.

De asemenea, se constată faptul că, la fel ca şi în anii precedenţi, cele mai multe maşini furate care tranzitează frontierele României provin din Italia, urmată de Germania şi Austria.

"Traficul ilegal cu ţigări reprezintă una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii transfrontaliere, fenomen care are ramificaţii la nivelul întregii ţări. Traficanţii mizează pe «profitul» impresionant pe care îl pot obţine din comercializarea la negru atât pe pieţele de desfacere din ţara noastră, cât şi din Occident", se mai arată în materialul de bilanţ.

Astfel, în primele şase luni din 2013, poliţiştii de frontieră au confiscat 4.600.000 de pachete cu ţigări, cu o valoare aproximativă de 53.900.000 lei, şi au fost depistate 21 grupuri organizate, din care făceau parte 120 contrabandişti.

Poliţiştii de frontieră au precizat că persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări provin din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Rusia, Siria, Bulgaria, Franţa, Portugalia, Cehia, Liban, India, Libia, Turcia, Ungaria, Grecia, Egipt şi România.

În ce priveşte braconajul piscicol, în 2013 au fost constatate 789 infracţiuni şi s-au aplicat 1.078 de amenzi contravenţionale, în valoare de 251.060 lei, fiind reţinute totodată 59 ambarcaţiuni, 20 motoare de bărci, 54.132 de metri de plase monofilament, 8.220 unelte de pescuit, 16.748 kilograme de peşte între care şi 162 kilograme de sturion şi 161 kilograme de icre.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 14.000 de fapte ilegale constatate la frontieră în primele şase luni.
 Vizualizări articol: 1000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 14.000 de fapte ilegale constatate la frontieră în primele şase luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei