Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 152 (5359)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Probleme

Bombă ecologică privată, la Câmpulung Moldovenesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un miros neplăcut, pătrunzător, de mizerii în descompunere inundă totul în jur, îți intră în haine și în nări și se duce pe orice adiere la un kilometru depărtare. Șuvoaie de lichide la fel de mirositoare se răspândesc la fiecare ploaie spre proprietățile din jur și se scurg pe drumul de acces, pângărind totul în cale. Doar niște biete bucăți de material întinse în dorul lelii între pari delimitează la vedere perimetrul infect de restul lumii... „Găști” de purici entuziasmați de apariția câte unui vizitator imprudent ignoră paravanele și se dedau pe loc la competiții de escaladă. Pe om. Dacă ar avea glas, probabil ar urla fericiți că „au adus ăștia carne”. Din urmă vin cohorte de gândaci de bucătărie. Sunt încă timizi. Prospectează. Și chiar dacă nu pare să fie așa, sunt puțini acum, ne zice rânjind cu aer de cunoscător un ins de pe movila de gunoaie: „A plouat și ăștia se respectă, nu ies pe ploaie. Sau or fi crezut că sunteți de la Mediu și s-au ascuns, că-s politicoși. Dacă vreți să-i vedeți în acțiune veniți când e cald. Am adunat și cu lopata gândaci, fără glumă”...

Dincolo de toate, sau drept cauză a tuturor acestora, un munte de gunoaie înalt de trei staturi de om tronează oribil în mijlocul naturii perfecte din jur.

 

Minciuna oficială

Ceea ce vedem e groapa de gunoi a municipiului Câmpulung Moldovenesc din zona Izvor Boatca. Pe hârtie a fost închisă oficial exact acum un an. În realitate, aici se depune și acum gunoi. O dovedesc clar resturile vegetale încă verzi și deșeurile organice nedescompuse răspândite peste tot, care nu au cum să dateze de un an. Și o mai dovedesc mașinile care basculează zilnic gunoi aici. Nici măcar nu e tot gunoiul câmpulungenilor. Se pare că mașinile vin chiar și din zona Dornelor și din Suceava. Gunoaiele de la un supermarket sucevean se pare că ajunge tot aici. Numai noi am văzut într-o singură oră sosind trei mașini cu gunoi. Una era din Broșteni, iar despre celelalte ni s-a spus că sunt tot din zona Dornelor, trimise de primării și firme private. 

Vecinii spun că au numărat și câte 40 de mașini pe zi. Oamenii care mișună prin gunoi îi contrazic în cor: „Nu se poate să fie așa de multe, că nu vin zilnic decât 17-18”.

Chiar şi aşa, și chiar dacă fiecare mașină ar căra doar câte 20 mc de deșeuri, tot înseamnă cam 400 mc de gunoi adus aici în fiecare zi. Adică 10 mii de metri cubi pe lună. Plus gunoiul Câmpulungului, despre care oamenii din zonă ne informează că se aduce doar în weekend. 

Problema este că firma care derulează această activitate privată ar fi trebuit să depoziteze gunoaiele pe propriul teren de 2.480 mp de lângă depozitul municipal închis, şi nu pe vechea groapă de gunoaie, şi a fost autorizată de APM Suceava să opereze un ”spațiu de stocare temporară a deșeurilor” în care să ajungă zilnic cel mult 68 mc.

Ba chiar, pentru în 2013, APM Suceava estima într-o decizie că se va ridica la numai 19 mii de metri cubi gunoiul depozitat tot anul.

 

Prizonierii gunoaielor

Ce se întâmplă și de ce ajunge gunoiul în depozitul închis oficial încearcă să ne explice disperat unul dintre sărmanii oameni care fac acolo o muncă mai grea ca de viețaș. 

Nea Zorzoană, chiar dacă scormonește în gunoaie, e un fel de paznic acolo, adică e plătit de firma de salubritate. Prima dată când ne vede face ochii mari, își dă un pic pe spate pălăria de cowboy și ne întreabă speriat dacă suntem „de la Mediu”. Cum nu suntem, îi vine inima la loc și ne ia la rost.

Se vede clar că știe bietul om că nu noi suntem în neregulă acolo, dar el apără aproape eroic firma care îi dă o bucată de pâine amară. Încearcă să ne convingă cu îndârjire că șefii lui lucrează legal și au aprobări. Pentru că nu are încotro, recunoaște că gunoiul abia basculat nu ar trebui să fie acolo, dar ne asigură că nu rămâne pe loc, ci va fi împins imediat cu un buldozer pe terenul de alături, cel al firmei de salubritate.

Un tânăr apărut ca din pământ sare în buldozer și chiar mișcă o haldă de mizerie. Terenul de alături e proaspăt excavat și curat, iar gunoaiele împinse în fața noastră par să fie primele cu care l-au „onorat”...

Nea Zorzoană știe că nu ne-a „aburit” cu atâta lucru. E om isteț și încearcă alte argumente, mai clare, dar glasul i-a devenit moale și cumva rugător: „Vedeți că nu se poate ajunge pe drum la terenul ăla. Se lasă jos gunoiul pe groapa veche numai de asta, apoi îl împingem și gata. Șefii noștri au aprobare, nu facem nimic rău. Mâncăm și noi o bucată de pâine și vedeți cu ochii voștri că nu e ușor”...

Nu e ușor nici pentru cele câteva femei care sortează sticle de plastic alături de noi, tot pe groapa veche, în mizerie, printre purici și gândaci. Singurul echipament de protecție relativă pare un fel de umbrelă înfiptă în movila de gunoi, de care și-a putut agăța și poșeta una dintre ele. Nu vor să ne spună dacă lucrează la firmă sau pe cont propriu, cât câștigă și dacă le asigură cineva mijloace de protecție pentru o așa muncă murdară și periculoasă. Sunt speriate și aproape deranjate că întreabă cineva de soarta lor amărâtă. Ne spun însă alți oameni de acolo, care „nu-s la patron”, că majoritatea celor găsiți de noi pe muntele de mizerii lucrează pentru firma de salubritate, pe salariul minim, fără sporuri și forme de protecție. „Și le-a mai și tăiat două milioane din salariu, că au lăsat apă de la ploaie în pet-urile alea și nu au fost bune. Întrebați-le, să vă zică ele. Dar n-o să spună, că se tem să nu se supere șefii și să le lase cu totul fără bani. Suntem oameni săraci și de asta își bat joc de noi care cum vor, dar trebuie să răbdăm. Gunoaiele astea sunt pâinea noastră și depindem de ele ca niște prizonieri. Și pe ăștia mari oricum nu-i verifică nimeni”, ne explică un bătrânel care se declară convins că „totul se rezolvă cu bani și dacă te pui cu ei e pierdere de vreme”.

Nu știm exact la ce s-a referit. Cu siguranță însă nu vorbea de finanțări europene.

 

Impactul indiferenței

La mică distanță de cancerul ecologic din Boatca, Câmpulungul încearcă să supraviețuiască economic. Știind că groapa municipală de gunoi se închide, oamenii din zonă au pus ban lângă ban și și-au făcut locuințe, ba chiar localuri de alimentație publică și pensiuni noi, dotate modern, care aspiră la clasificare de patru stele.

Bomba ecologică cu care s-au trezit în vecini ticăie acum mortal pentru afacerile lor. S-au trezit cu gândaci pe proprietăți. Vântul aduce duhoare de gunoi. Se tem că apa le va fi infestată și își vor băga fără să vrea clienții în spital. Și ce e mai grav decât toate, se tem să vorbească, pentru ca nu cumva autoritățile să se răzbune tot pe ei, ulterior.

Omul de afaceri Traian Paicu nu se mai teme. S-a săturat să vorbească în van autorităților care îi par de carton. Spune disperat că bomba ecologică din vecini îi va distruge munca de o viață. A investit aproape tot ce a câștigat într-un complex turistic ce se întinde pe 3,5 ha. A cheltuit enorm, numai din fonduri private, ca să facă un loc elegant, liniștit și curat ca un pahar nou-nouț, care așteaptă finalizarea documentației de clasificare.

Din complexul afaceristului câmpulungean se vede un peisaj superb. Cu o singură excepție: muntele de gunoaie. Curtea complexului și terasele sunt pline de flori. Dar turiștii nu se vor putea bucura de ele. „Simțiți și dumneavoastră în ce hal miroase. Voi pune camere video și vă voi demonstra câte mașini cu gunoi trec în realitate. Nu sunt eu nebun și nu am ceva personal cu ăla care are afacerea bazată pe gunoi, înțeleg că toți trebuie să câștigăm un ban, dar trebuie să existe un pic de respect. Aici nu se mai poate, îngropăm munca noastră și ne batem joc de oraș ca să devenim tomberonul tuturor! Nu pot înțelege de ce autoritățile acceptă așa ceva și vă spun că am obosit să mă cert în gol. Toți știu și nimeni nu face nimic”, ne-a declarat Traian Paicu.

 

Situația, creată de autorități

Autoritățile locale și județene nu numai că știu, dar au și generat starea de fapt. Primarul câmpulungean Mihăiță Negură spune că tot ce reprezintă în ochii unora o bombă ecologică este, de fapt, soluția găsită de autoritățile județene la problema depozitării gunoaielor în județ. ”Știți că am fost obligați să închidem depozitul municipal în iulie 2012, acolo nu mai e voie să se ducă gunoi. Cum depozitul ecologic de gunoi va fi gata peste un an jumătate, trebuia să ducem gunoiul undeva. Problema nu era doar la noi, ci în mai multe locuri în județ. Am făcut adrese la Darabani și alte locuri în care există depozite ce nu sunt în sistemul integrat, ca să ne accepte și nouă deșeurile, dar am avut răspuns negativ. Ca să ducem gunoiul la Roman ne-ar fi costat 1,3 miliarde și nu-i avem. Am anunțat Prefectura și domnul prefect a chemat firma Florconstruct, care face salubritatea la noi, Garda de Mediu și pe mine, primarul. Ne-a zis că s-a decis la nivel de județ să se găsească un depozit temporar lângă cele actuale. Asta s-a făcut și la noi, și la Gura Humorului, și la Rădăuți. La noi firma a cumpărat terenul și depozitul de gunoi e acum privat, e gestionat de ei ca orice afacere, noi nu suntem implicați”, ne-a spus primarul câmpulungean.

Aranjamentul bagă acum legal bani în buzunarul firmei ce deține depozitul privat de gunoi, pentru cel puțin 18 luni de acum încolo, cât va dura până la finalizarea gropii de gunoi ecologice de la Pojorâta.

Dincolo de aspectele ce țin de protecția mediului, nimeni și nimic nu poate opri o firmă privată care se ocupă de gunoaie să încheie contracte oriunde în țară și să aducă mizeria la Câmpulung, pe terenul ei. Asta e afacerea lor în fond, o afacere ca oricare alta.

Primarul câmpulungean susține însă că nu are ce face. ”Am fost pus în fața faptului împlinit și a trebuit să accept. Nu era altă soluție. Sigur că nu-mi place că vin aici gunoaie de peste tot, dar nu cred că sunt așa multe cum se vorbește. Eu știu cam de şase mașini pe zi. Și sunt bucuros că astfel s-a rezolvat problema pentru Câmpulung fără să mă coste din buget. Nu mai durează mult și când va fi gata depozitul mare veți vedea că a fost cea mai bună rezolvare”, a conchis primarul câmpulungean

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bombă ecologică privată, la Câmpulung Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 3586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Bombă ecologică privată, la Câmpulung Moldovenesc5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 4 iul 2013, 22:35:31
Vrajeala de politician roman , depozitul de la Pojorata nu va fi gata nici peste 2 ani, s-au inceput lucrarile , dar s-au si oprit, deoarece zona trebuie decontaminata de protectia civila , ca e plina de bombe neexplodate , asa ca dom' primar nu mai manca c...at degeaba , ca lumea s-a saturat de minciunile voastre si nu va mai suportam, ca sunteti toti niste excroci pusi pe capatuiala!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei