Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 73 (5280)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Situaţie aberantă

Datorie de aproape un miliard de lei vechi la întreţinere a unui chiriaş al Primăriei Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Măsurile de protecţie socială a unora dintre semenii noştri se transformă de multe ori în coşmarul altor zeci, sute sau chiar mii de familii. Cel mai bun exemplu este cel al locatarilor din Asociaţia 25, dintr-o zonă ultracentrală a Sucevei, în care o treime din datoriile asociaţiei de proprietari către furnizorii de utilităţi s-a adunat pe numele unui chiriaş al Primăriei Suceava.

Mai exact, Aneta Ungureanu, cea căreia i-a fost repartizată cu mulţi ani în urmă o locuinţă socială la demisolul blocului E 1 scara C, de pe bulevardul Ana Ipătescu, figurează cu datorii de aproape un miliard de lei vechi la întreţinere, asta în condiţile în care în urmă cu cinci ani alte sute de milioane de lei vechi neplătite la întreţinere i-au fost achitate de către Primăria Suceava, din banii noştri, ai tuturor sucevenilor.

„Nu a trecut niciodată pe la asociaţie. În 2007 a ajuns cu datoriile la zero, când a plătit municipalitatea 80.000 lei pentru ea şi încă un locatar cu datorii, dar de atunci s-au adunat altele, mai mari”,  a spus administratorul asociaţiei de proprietari, Nicoleta Dan.

Faptul că, în numai cinci ani de zile, cei doi locatari ai apartamentului 17, cum este înregistrată locuinţa de la demisol, au acumulat o datorie de 93.000 de lei, ridică de asemenea mari semne de întrebare.

„Consumă fără limite. Apa e lăsată să curgă tot timpul, caloriferele sunt mereu deschise la maxim, nu au nici măcar flotor la toaletă, apa curge non-stop, ţevile din apartament sunt vechi, sparte, e un adevărat dezastru”, adaugă administratorul, care, la un control făcut în locuinţă, a găsit apometrele desigilate, semn că s-a intervenit pe ele, pentru modificarea consumului real.

 

Florărie şi crescătorie de prepeliţe

Pentru a pune capac la oala care şi aşa dădea în foc, cei care locuiesc în respectiva locuinţă socială au ocupat spaţiile comune ale blocului, transformându-le în spaţii de producţie.

Mai exact, fiul Anetei Ungureanu se ocupă cu comercializarea de flori, după spusele unora fiind chiar proprietarul a două florării în zona Parcului Central, iar, conform locatarilor, până de curând, a avut amenajată la subsol şi o crescătorie de prepeliţe şi găini, care făcea traiul imposibil tuturor celor de pe scară, prin mirosurile pestilenţiale emanate de acolo.

În urma reclamaţiilor făcute la primărie şi către alte instituţii de către locatarii nemulţumiţi,  crescătoria de păsări de la subsol pare să fi „dispărut” peste noapte, în prezent nefiind nici urmă de aşa ceva, dar problema datoriilor e încă departe de a fi rezolvată.

 

O treime din datoriile asociaţiei, la o singură familie

Nu mai departe de săptămâna trecută, cinci scări de bloc din cadrul Asociaţiei 25 au fost deconectate de la căldură şi apă caldă, din cauza datoriilor către Termica.

Deşi scara în care locuieşte familia Ungureanu ar fi trebuit să fie prima pe listă, deoarece apare cu cea mai mare datorie, debranşarea nu s-a făcut, încă, pentru că toţi ceilalţi locatari sunt cu plăţile la zi.

„Nu era corect să sufere ceilalţi de pe scară pentru chiriaşul primăriei, căruia oricum nu i-ar fi păsat. Dar datoria lor e imensă. Din cele trei miliarde de lei vechi pe care le avem datorie la Termica, un miliard e numai de la acel apartament”, a precizat administratorul Asociaţiei 25.

 

Chirie neplătită de aproape zece ani

De altfel, cei care locuiesc în locuinţa respectivă nu le râd în nas doar vecinilor care plătesc ceea ce consumă, ci şi Primăriei Suceava.

Conform legii, pentru a fi chiriaşi ai unei locuinţe sociale, aceştia ar fi trebuit să plătească lunar o chirie modică. Numai că cei care ocupă acum locuinţa de la demisolul blocului cu greu mai pot fi consideraţi chiriaşi, în condiţiile în care contractul de închirie, făcut pe numele Anetei Ungureanu, este expirat din 2004, de când nu a mai fost plătit nici un leu în contul chiriei.

Abia acum municipalitatea a obţinut decizie judecătorească de evacuare a familiei care ocupă abuziv spaţiul locativ de la demisolul blocului  E 1 scara C, dar s-ar putea să treacă multă vreme până când măsura ar fi luată şi în practică.

 

Locuitorii blocului, terorizaţi de familia problemă

Problemele cu care se confruntă locatarii acestui bloc au ieşit la iveală atunci când oamenilor le-a ajuns cuţitul la os şi au constatat că traiul la comun cu familia asistată social le este dăunător din toate punctele de vedere.

Teama de a nu fi lăsaţi fără utilităţi din cauza datoriilor imense, frica de urmările nefaste pe care le pot avea asupra blocului infiltraţiile de apă din spaţiile ocupate de familia respectivă, dar şi problemele cauzate de aceştia de-a lungul timpului i-au făcut să-şi ia inima în dinţi şi să ceară ajutor.

Într-una din reclamaţiile trimise către autorităţile locale, locatarii spun că frecvent au fost ameninţaţi cu moartea atunci când au cutezat să le atragă atenţia asupra ceva ce-i nemulţumea.

În 2011, în locuinţa - problemă a fost declanşat un incendiu de proporţii, pe care numai intervenţia promptă a pompierilor l-a oprit să se extindă şi la alte locuinţe, provocând pagube imense.

Nu mai departe de anul trecut, viaţa locatarilor a fost pusă din nou în pericol atunci când fiul proprietarei, Florin Lupu, a încercat să tranfere gaz metan dintr-o butelie artizanală într-una normală.

Fiind, se pare, sub influenţa băuturilor alcoolice, bărbatul nu a mai putut controla gazul metan, care s-a împrăştiat pe scara blocului, existând riscul unei explozii de proporţii, dacă nu ar fi fost intervenţia Poliţiei şi a pompierilor, alertaţi de un apel la 112.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Datorie de aproape un miliard de lei vechi la întreţinere a unui chiriaş al Primăriei Suceava.
 Vizualizări articol: 6924 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Datorie de aproape un miliard de lei vechi la întreţinere a unui chiriaş al Primăriei Suceava4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Le vechi trimis de
(29 mar 2013, 11:40:41
Mama lor de miliarde de lei vechi, in curand se-mplinesc opt ani de la reforma monetara de cand s-au taiat 4 zerouri si noi vorbim tot in lei vechi; ce formatori de opinie mai sunteti si voi daca nu va puteti obisnui dupa atata timp cu noua moneda?
2.   Profesionist trimis de
(29 mar 2013, 17:19:07
Un profesionist in ale ziaristicii se ducea si cerea punctul de vedere al ambelor parti implicate in acest... "litigiu" - primarie / fam. Ungureanu.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei