Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 37 (5244)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Protecţia Copilului

O fetiţă în vârstă de 11 ani, trimisă de mamă la cerşit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

O fetiţă în vârstă de 11 ani a fost găsită ieri, 14 februarie, la cerşit, în zona Mărăşeşti, de reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava, în urma unei sesizări telefonice. Minora a negat iniţial că este la cerşit  şi le-a spus asistenţilor sociali că de fapt o aşteaptă pe mama ei. După scurt timp, s-a arătat la faţă şi mama minorei, care, chipurile, stătea „în umbră” şi îşi supraveghea copila. Femeia nu a recunoscut că îşi exploatează copila şi o obligă să practice cerşetoria, motiv pentru care a refuzat şi propunerea de instituţionalizare a minorei, într-un centru de plasament sau la un asistent maternal profesionist. Directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că minora provine dintr-o familie numeroasă din comuna Şcheia. „Situaţia familiei este cunoscută de Primăria Şcheia. Sărăcia în care trăiesc copiii şi faptul că mama îi trimite la cerşit este un fapt grav, însă mama copiilor a refuzat să fie ajutată de noi, declarând că se va ocupa personal de creşterea şi supravegherea copiilor, în special a minorei găsite la cerşit”, a declarat Margareta Isăilă.

 

De la cerşetorie la delicvenţă, doar un pas

Psihologul Nicoleta Haşovschi ne-a explicat că „familiile care îşi trimit copiii să practice astfel de <meserii>îi privează de dreptul de a avea o copilărie normală, care să le asigure o dezvoltare fizică şi psihică sănătoasă. Muncile grele la care pot fi supuşi, orele petrecute în frig, pe stradă, potenţialele pericole la care pot fi expuşi (violenţe verbale, fizice, violuri) pot genera, pe termen mediu şi lung, dezechilibre comportamentale şi psihice ale copiilor, care vor creşte deficitar şi vor ajunge tineri delicvenţi. De altfel, majoritatea delicvenţilor provin  din familii dezorganizate, în care nu au beneficiat de atenţie, afecţiune, interes de modele parentale sănătoase, echilibrate”.

 

Cerşetori, din neam în neam

Margareta Isăilă a adăugat că minorii cerşetori sunt privaţi de educaţie, „deoarece timpul preţios petrecut pe băncile şcolii, clădindu-şi un viitor confortabil, este mai profitabil petrecut colectând dovezi de milă de la oameni de bine”.

„Timpul înseamnă bani” este deviza cerşetorilor, care cresc, de mici, după cum explică psihologul Haşovschi, într-un spirit antreprenorial şi concurenţial care îl fac să găsească soluţii inovatoare de a obţine atenţia şi mila celor ce au un ban în plus de dat, ei devenind adevăraţi actori de stradă şi buni psihologi, speculând orice grimasă a trecătorilor care le poate da de înţeles că acea persoană poate cădea în capcana poveştilor lor emoţionante. Prin dărnicia lor, trecătorii încurajează cerşetoria, ei fiind sensibilizaţi mai mult de mâna întinsă a unui copil. „Odată deveniţi adulţi, aceşti copii îi vor învăţa, la rândul lor, pe descendenţii lor despre modalitatea cea mai facilă de a realiza profit, fără efortul implicat de frecventarea şcolilor sau limitările numeroase ale legislaţiei în vigoare”, a completat psihologul Nicoleta Haşovschi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O fetiţă în vârstă de 11 ani, trimisă de mamă la cerşit.
 Vizualizări articol: 2049 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 7 voturi
O fetiţă în vârstă de 11 ani, trimisă de mamă la cerşit3.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cersetorii trimis de
(16 feb 2013, 05:19:37
Nu e vina tiganilor cersetori, e vina celor care le da bani cersetorilor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei