Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 37 (5244)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Terifiant

Cadavre de animale împuşcate, împrăștiate pe dealurile Câmpulungului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Imagini terifiante au putut fi văzute sâmbătă, în Câmpulung Moldovenesc, de cei ce au trecut pe deal, pe sub pădure, prin dreptul stadionului, spre cabană. Unul dintre trecători, care a crezut că este vorba despre un act de braconaj, a surprins în trei fotografii imaginile oribile și a trimis pe adresa redacției un mesaj în care precizează: ”Sâmbătă dimineață, pe drumul care duce spre Cabana Istrate, într-o livadă deasupra stadionului, am avut parte de aceste imagini. Presupun ca este vorba de un braconaj, altfel nu-mi explic, mistreţul a fost tranşat într-un loc, iar vizavi, într-un copac, a fost agățat cu o sârmă ce a mai rămas din el. Țin să precizez ca lângă locul unde a fost tranșat se afla și un maidanez împușcat”.

Timp de trei zile, pentru că autorul mesajului a dorit să rămână anonim și nici o instituție abilitată nu a primit o sesizare oficială, nu s-a putut stabili cu precizie cine și de ce a comis barbaria. Un vânător care a insistat să își păstreze anonimatul ne-a oferit însă detalii despre această întâmplare. Potrivit afirmațiilor sale, nu a fost vorba despre braconaj, ci despre rezultatul unei vânători colective, organizate legal, în ce privește mistrețul (un godac sub trei ani). Vânătorul ne-a mai explicat că este posibil să mai existe în zonă și alte leșuri de câini, pentru că ”s-a tras din pădure în maidanezi și nu știu dacă i-am atins pe toți”.

Vânătorul susține că tot ce s-a întâmplat a fost normal și legal, deși reprezentanții autorităților statului l-au contrazis vehement ulterior.

 

Scenariu halucinant

Vânătorul în cauză a susținut că el însuși a împușcat și apoi eviscerat cu propria mână, pe loc, mistrețul găsit de trecători, și că a făcut asta special, ca să momească câinii din zonă. ”Au fost vânători colective și duminică, și acum două săptămâni. Pielea aia e acolo de mai multe zile. Eu am eviscerat mistrețul acolo, la lizieră, și acolo l-am lăsat, ca să atragă câinii vagabonzi și să îi putem împușca. Nu e nimic anormal, e sezon acum la mistreți, iar când facem o vânătoare profităm de ocazie ca să eliminăm din câini. E de groază, s-au înmulțit și sperie căprițele oamenilor. Au fost împușcați mai mulți câini, nu știu câți, că s-a tras din pădure. Resturile mistrețului noi le-am lăsat acolo, lângă pădure, unde a fost eviscerat și unde se văd urmele de sânge. Nu știu ce s-a întâmplat apoi și cum a ajuns în copac și în livadă ceea ce ziceți că a fost fotografiat”, a explicat nonșalant vânătorul.

 

Ce spun specialiștii

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medicul veterinar Octavian Ilisoi, ne-a precizat fără echivoc că eviscerarea mistrețului pe loc după vânătoare, precum și abandonarea leșurilor de mistreț și câine sunt ilegale, în timp ce momirea câinilor cu carnea de vânat pentru a fi uciși este o procedură ”cel puțin discutabilă, dar nu pot preciza acum cât este de legală, aceste informații țin mai mult de Direcția Silvică eventual”. Directorul Ilisoi a adăugat că organizatorul vânătorii, care nu a respectat procedura legală, va fi sancționat conform legii.

Medicii veterinari ne-au explicat că, în mod normal, dacă în urma unei vânători este recoltat vânat, acesta trebuie transportat întreg la centrele sanitar-veterinare, unde se eviscerează, se recoltează probe și apoi, numai dacă rezultatul analizelor confirmă că acea carne este aptă pentru consum uman, vânatul poate fi jupuit, tranșat și împărțit între vânători. Orice variantă în afara acestei proceduri este ilegală. În ce privește leșurile de câini împușcați, acestea trebuie colectate și distruse tot în cadru organizat, în locuri special amenajate, fiind interzisă împrăștierea lor pe teren.

 

Pericol de trichineloză

În cazul mistrețului găsit sfârtecat nu s-au recoltat probe și nu s-au făcut analize, cum prevede legea. Dacă vânătorul nu minte când susține că a lăsat tot leșul ca momeală, dar ulterior au fost găsite din el doar capul și pielea, atunci nu se știe ce s-a întâmplat cu carnea animalului vânat. Este vorba de câteva zeci de kilograme de carne, care este posibil să ajungă în consum uman. Indiferent dacă a fost luată de cineva pentru consum propriu sau a fost vândută la negru, medicii veterinari avertizează că acea carne poate fi periculoasă.

Principalul pericol care îi amenință pe cei ce consumă carne de mistreț neconfirmată ca aptă pentru consum uman este contractarea trichinelozei, o boală urâtă și dureroasă, produsă de un parazit care se poate afla în carne și care nu este foarte ușor de distrus nici prin gătirea cărnii.

Cel mai recent caz de îmbolnăvire masivă de trichineloză la Câmpulung Moldovenesc a fost provocat tot de consumul cărnii de vânat și a băgat 19 persoane în spital. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cadavre de animale împuşcate, împrăștiate pe dealurile Câmpulungului.
 Vizualizări articol: 3866 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Cadavre de animale împuşcate, împrăștiate pe dealurile Câmpulungului3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ??? trimis de
(15 feb 2013, 11:19:22
asa oameni, asa obiceiuri!
2.   INTREBARE INTREBATOARE DE WEEK END trimis de
(15 feb 2013, 13:27:20
IATA CA DUPA CE S-A FACUT PUBLIC FAPTUL CA MAIDANEZII SI-AU GASIT ADAPOST FARA AJUTORUL EDILICIUNILOR,A INCEPUT SI MACELUL AUPRA LOR,NU DADEA BINE DEOARECE ADAPOSTUL ERA PREA APROAPE DE UNELE INSTITUTII.
PREZUMTIVUL VANATOR, VREA SA SPUNA DESPRE ,,CAPRITELE'' SPERIATE CARE SUNT ,,CONVOCATE'' LA COLHOZU' DIN VECINATATEA ADAPOSTULUI???
IN 2000,AM VAZUT LA SPITAL UN ,,VANATOR'' CU GRADE,CARE S-A STINS PRECUM VANATUL RANIT MORTAL.AVEA FICATUL CIUR.DIMINEATA CAND SE TREZEA,BONCALUIA PRECUM CERBUL.SEARA CAND ADORMEA,GROHAIA PRECUM MISTRETUL LA JIR.PROBABIL IN ULTIMILE SECUNDE,A VAZUT SI O HORA A ANIMALELOR UCISE DE EL,IN JURUL PATULUI.AVIZ BRACONIERILOR!
3.   Sa dispara maidanezii trimis de
(16 feb 2013, 03:36:39
Si mie imi sunt dragi cainii, dar legati langa casa s-au ichisi in tarc cei vagabonzi trebuie starpiti.Daca ati avea un copil s-au o ruda muscata de maidanezi ce ati zice?Daca va sunt asa dragi luatii acasa umpleti curtea cu ei, s-au punetii pe balcon sa va muste copii vostri.In nici o tara civilizata nu o sa vezi caini pe strada ca in Romania.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei