Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 27 (5234)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   34 imagini |   ø fişiere video

La Poiana Stampei

„Iarna în Poieniţă” a reunit peste 200 de practicanţi ai sporturilor de iarnă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, 2 februarie, pe pârtia din satul Teşna, comuna Poiana Stampei, s-a desfăşurat a V-a ediţie a manifestării cultural-sportive „Iarna în Poieniţă”. Concursurile, la care au participat peste 200 de copii şi tineri din comunele Poiana Stampei, Coşna, Dorna Candrenilor şi din municipiile Vatra Dornei, Bistriţa şi Timişoara, s-au desfăşurat pe trei secţiuni (schi, snowboard şi sanie), fete şi băieţi, la categorii de vârstă: copii până la 8 ani, 8-10 ani, 11-12 ani, 13-14 ani, 15-16 ani şi peste 16 ani.

Primarul comunei Poiana Stampei, Viluţ Mezdrea, ne-a declarat: “De la an la an avem tot mai mulţi concurenţi, tot mai mulţi părinţi, este o zi de recreere, este o zi în care noi, locuitorii comunei, ne simţim bine. Pentru acest an am avut pentru prima oară ca partener Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, care ne-a sprijinit cu cupe şi medalii. Astfel reuşim să facem o bucurie copiilor, pentru că ei îşi vor pune cupele şi medaliile la loc de cinste şi îi va determina ca anul viitor să fie mult mai pregătiţi pentru a ocupa locul I. În viitor ne dorim să avem o pârtie de nivel mai înalt, căutăm soluţii şi surse de finanţare”.

 

Reglajul schiurilor, principala preocupare înainte de concurs

Pregătirile pentru „Iarna în Poieniţă” au început încă din vacanţa de iarnă şi au continuat în cele trei săptămâni de şcolă, la orele de educaţie fizică. Câţiva concurenţi au în fiecare zi câteva zeci de minute de pregătire suplimentară, pentru că distanţele mari dintre casă şi şcoală sunt parcurse pe schiuri.

Vineri, cu o zi înainte de concurs, copiii au “bătut” pârtia cu schiurile, au delimitat derdeluşul pentru săniuş de pârtia de schi şi au efectuat un ultim antrenament. Sâmbătă, dis-de-dimneaţă, îndrumaţi de profesorul şi instructorul de schi Cătălin Borcan, organizatorii au montat porţile pentru slalom, au trasat linia de start şi cea de sosire, iar concurenţii şi-au verificat schiurile, urmărind în primul rând “reglajul greutăţii”.

Gabriel, unul dintre elevii din Poiana Stampei care s-a specializat în reglatul schiurilor, ne-a spus: “Pentru că mulţi avem schiuri şi clăpari de împrumut sau folosim aceleaşi schiuri mai mulţi concurenţi, deoarece ale noastre nu mai corespund din punct de vedere al lungimii, în primul rând trebuie să reglăm distanţa dintre legături în funcţie de mărimea clăparilor. Mai avem unul sau două puncte pentru reglarea greutăţii schiorului, pentru ca la căzătură schiul să sară din clăpar”.

 

Concursuri de schi, sanie şi snowboard

După ce viceprimarul Elisei Todaşcă, cel care în urmă cu cinci ani a iniţiat acest concurs, le-a urat succes concurenţilor, profesorul Cătălin Borcan, împreună cu câţiva schiori profesionişti cu rezultate remarcabile în diverse concursuri zonale şi naţionale, a deschis pârtia.

Gavril Todaşcă, membru Salvamont Vatra Dornei, ne-a spus:“Faţă de anul trecut, numărul participanţilor s-a dublat, ceea ce este îmbucurător pentru sport, pentru tineret, pentru sănătate, este o competiţie care motivează copiii. Participând la astfel de concursuri îţi poţi îmbunătăţi sănătatea mentală şi corporală”.

Primii care au coborât pârtia în cadrul concursului de schi alpin, desfăşurat în două manşe, au fost cei mai mici schiori. Cel mai mic concurent a fost Iulian Iugan,în vârstă de 7 ani, care a scos timpi comparabili cu concurenţii mult mai mari. A spus că ştie să schiez de aproape trei ani şi vrea ca anul viitor să îi învingă pe „băieţii mari”. Şi la fete rezultatele au fost strânse, ceea ce a dovedit pregătirea bună a concurentelor.

Deşi numărul participanţilor a fost cu mult mai mic faţă de concursul de schi, coborârile pe plăcile de snowboard au fost mult mai spectaculoase, concurenţii primind aplauze de la asistenţă atât pentru modul cum au parcurs traseul, cât şi pentru căzături. 

Proba de sanie s-a desfăşurat pe două secţiuni, sănii de plastic şi sănii de metal, în două manşe, câştigători fiind declaraţi copiii care au obţinut timpul cel mai bun. La sugestia copiilor, a fost organizat un concurs de coborâre cu un pahar de apă. Câştigători au fost schiorii care au reuşit să verse cea mai puţină apă din pahar.

Partea tehnică a concursurilor a fost asigurată de prof. Vasile Chiforescu, directorul şcolii din Poiana Stampei, prof. Cătălin Borcan, instructor de schi, Gavril Todaşcă, membru Salvamont Vatra Dornei,şi salvamontistul pensionar Teodor Vasiluţ.

 

Cei mai buni concurenţi au fost răsplătiţi cu premii

Schiorii cel mai bine pregătiţi şi care au obţinut timpii cei mai buni, concurenţii de la snowboard şi sanie au primit diplome, cupe, medalii şi premii constând în dulciuri.

Laschi, Gabriel Irimescu a câştigat detaşat la categoria 10-12 ani. El ne-a spus că schiază de la 3 ani, i-a plăcut acest sport şi „i-a prins gustul la orele de educaţie fizică”, motiv pentru care a decis că vrea să facă „mai mult decât la şcoală”. Ajutat de familie, se pregăteşte la Clubul Sportiv Şcolar Vatra Dornei, împreună cu profesorul Sorin Mazga.

Bianca Alexandra Isopel, în vârstă de 13 ani, a fost cea mai bună la categoria de vârstă 12-14 ani, fete. Practică schiul de la 4 ani, schiază şi pe pârtiile din Vatra Dornei, dar spune că avantajul pârtiei din Poiana Stampei este apropierea de casă şi lipsa aglomeraţiei în weekend, când timpul îi permite să practice acest sport.

Doi dintre schiorii cu cele mai bune performanţe şi cu cei mai buni timpi obţinuţi la coborâre pe pârtia din Poiana Stampei, Daniel Vasiluţ şi Bianca Isopel, şi cel mai tehnic schior, Gheorghe Pentelescu, au fost răsplătiţi cu cupe speciale. 

 

Gogoşi, fasole cu cârnaţi, balmoş şi spectacol folcloric

Păstrând tradiţia, Octavia Chiforescu şi Iustina Vasiluţ au făcut peste 1.000 de gogoşi, a căror preparare a început încă de vineri dimineaţa. Pentru a-i încălzi pe participanţi, două dintre mamele copiilor din Poiana Stampei înscrişi în concursuri au preparat la marginea pârtiei aproape 100 de litri de ceai fierbinte pe care “echipa de ajutor la gogoşi şi ceai” l-a împărţit copiilor. Bărbaţii au fiert tot 100 litri, dar de vin, pe care l-au băut adulţii. 

Anul acesta, organizatorii au renunţat la concursul gastronomic şi au angajat câţiva bucătari coordonaţi de Bogdan Florea, care au făcut peste 300 de porţii de fasole cu cârnaţi pentru prânz şi peste 200 de porţii de balmoş, bucate împărţite gratuit concurenţilor şi susţinătorilor acestora.             

Pe parcursul zilei, cei care au ajuns la Poiana Stampei dar nu au schiat au avut parte de amintiri plăcute pentru că au putut face gratuit plimbări cu sănii trase de cai împodobiţi cu zurgălăi, iar copiii s-au plimbat cu sania trasă de poneiiGiulia şi Lola, struniţi cu dibăcie de doi fraţi, Iulian Rusu, în vârstă de 9 ani, şi Liliana Rusu, de 11 ani.

După masa de prânz şi festivitatea de premiere, copiii au rămas pe pârtie până la lăsarea serii pentru a petrece în jurul focului de tabără şi a încheia ediţia 2013 a  manifestării „Iarna în Poieniţă” prin coborârea schiorilor cu făclii. Atmosfera a fost întreţinută de Dănuţ Lăcătuş, dirijorul tarafului “Poieniţa”, care împreună cu colegi din formaţie i-a delectat pe cei prezenţi cu momente folclorice autentice până aproape de miezul nopţii. 

 

Manifestarea a căpătat caracter naţional

Petrică Chiforescu, directorul Casei de Cultură Poiana Stampei, a precizat: “Am început cu 50 de participanţi şi am ajuns în acest an la peste 200 de concurenţi. La prima ediţie a fost un concurs al şcolii, anul următor a devenit o manifestare a comunei, apoi a zonei, pentru ca în acest an să devină una naţională, având participanţi şi din alte două judeţe”.

Organizatorii ediţiei din acest an au fost Primăria, Şcoala Gimnazială, Casa de Cultură Poiana Stampei, Asociaţia sportivă „Turboforest”, Asociaţia „Roua cerului”, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava. Concursul nu ar fi fost posibil fără ajutorul sponsorilor locali, al familiei Marin şi Niculina Vasiluţ, al lui Toader Vasiluţ, cei care au pus la dispoziţia copiilor pârtia de schi, echipament de schi şi care au asigurat o parte din cele necesare pentru concursul de gastronomie.                                                            

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Iarna în Poieniţă” a reunit peste 200 de practicanţi ai sporturilor de iarnă.
 Vizualizări articol: 1384 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
„Iarna în Poieniţă” a reunit peste 200 de practicanţi ai sporturilor de iarnă5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei