Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 27 (5234)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Statistică neagră

Aproape 200 de tinere sub 19 ani au recurs la avort în 2012

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deşi la ora actuală există o sumedenie de metode contraceptive, încă mai sunt femei care, în urma unor relaţii sexuale neprotejate, rămân însărcinate şi ajung să curme viaţa din pântecul lor.

În judeţul nostru numărul avorturilor din decursul unui singur an este de aproape 2.000. Conform statisticilor deţinute de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în 2012, numai de la maternităţile şi spitalele publice s-au contabilizat 1.197 de avorturi. La această cifră se adaugă şi întreruperile de sarcină care s-au făcut în cabinetele private de ginecologie, 635 la număr.

 

·        Şapte fete mai mici de 15 ani au trecut prin experienţa unui avort, în 2012

 

Potrivit legislaţiei, în România minorele nu pot avorta fără acordul părinţilor. Chiar dacă spitalele de stat le refuză, ginecologii din cabinetele private închid ochii la vârsta acestora şi la faptul că nu sunt însoţite de părinţi. Doar în statisticile oficiale figurează 186 de tinere cu vârsta de până la 19 ani care au renunţat la sarcină, şapte dintre acestea fiind mai mici de 15 ani.

Majoritatea femeilor care au hotărât să întrerupă sarcina provin din mediul rural. Din totalul de 1.832 de avorturi efectuate în 2012, 1.191 au fost făcute de femei din mediul rural.

Totodată, din totalul chiuretajelor efectuate în spitalele de stat din judeţ, 324 au fost la cerere, iar 872 au fost avorturi incomplete, procedură efectuată după un avort spontan. Cât priveşte vârsta celor care au ales chiuretajul, cele mai multe femei au între 30 şi 34 de ani, urmate de cele cu vârsta între 25 şi 29 de ani şi între 35 şi 39 de ani.

 

Consilierea psihologică, un serviciu ocolit de sucevence

Motivele pentru care sucevencele decid sa renunţe la copilul nenăscut sunt diverse. Cele mai frecvente fac referire la imposibilitatea materială de a susţine copilul nenăscut, vârsta femeii (fie prea înaintată, fie prea fragedă), problemele de sănătate ale mamei sau ale copilului sau situaţiile în care copilul este rodul unui abuz sexual.

Potrivit psihologului Alina Achiţei, „nu e momentul potrivit” este o altă zicală după care femeile se ghidează în momentul în care hotărăsc să facă chiuretaj. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, o decizie de moment, potrivită unei anumite conjuncturi, lasă urme adânci ce se manifestă prin depresii greu de măsurat şi degradări ale psihicului.

„Pierderea unei sarcini este o traumă în orice situaţie. Legătura mamă-făt se creează indiferent de vârsta femeii, chiar dacă gradul de conştientizare al acesteia diferă de la caz la caz. De cele mai multe ori, depresiile sufocante şi sentimentul de vinovăţie sunt reprimate de femeile care au trecut de experienţa unui avort, însă reapar în momentul în care femeia în cauză rămâne din nou însărcinată cu un făt pe care hotărăşte să-l păstreze”. Aceasta a mai declarat că puseul de depresie poate fi prevenit prin consiliere psihologică, însă adresabilitatea femeilor care să apeleze la serviciile de specialitate este foarte mică.

„Foarte puţine femei care au trecut printr-o astfel de experienţă apelează la consilierea unui psiholog. Le împiedică fie sentimentul de ruşine, fie teama de a nu fi etichetate”, a mai explicat Alina Achiţei.

 

Consiliere gratuită pre şi post avort la Centrul Judeţean de Planificare Familială

În cadrul Policlinicii Areni funcţionează Centrul Judeţean de Planificare Familială şi Contracepţie, cabinet ce oferă servicii de consiliere, îndrumare şi depistare a diverselor boli cu transmitere sexuală. Centrul are program zilnic şi furnizează pacientelor informaţii referitoare la utilizarea metodelor de contracepţie, consiliere pre şi post avort, consiliere pe teme de sexualitate sau consiliere premaritală. Totodată, medicii cabinetul efectuează teste de depistarea precoce a sarcinii, testări pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, teste bacteriologice, pentru depistarea precoce a cancerului de col, testări citologice Babeş Papanicolau, recoltări pentru detecţie şi genotipare HPV-ADN şi vaccinare anti HPV. Consilierea şi testările sunt gratuite.

Potrivit reprezentanţilor DSP, „în judeţ sunt şase cabinete de planning. Către acestea distribuim pastile contraceptive şi prezervative gratuite, care mai apoi sunt oferite celor care frecventează respectivele cabinete”.

 

Circa 400 de avorturi în fiecare zi

Conform ultimelor statistici întocmite de Ministerul Sănătăţii, media avorturilor din ţara noastră este mai mare decât în ţările occidentale. În timp ce la noi reiese că, în medie, o femeie a făcut trei avorturi de-a lungul vieţii, în Occident media este de un avort. Statisticile oficiale ale Ministerului Sănătăţii mai arată că recordul de întreruperi de sarcină a fost înregistrat în anul 1965. Un vârf semnificativ se observă şi în primul an de după 1989. În prezent, între 350 şi 400 dintr-un total de peste 5 milioane de femei fertile recurg la întrerupere de sarcină într-o singură zi pe plan naţional. 

Avortul spontan sau la cerere este unul dintre cele mai obişnuite evenimente obstetrical ginecologice din întreaga lume, pe locul doi după naştere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 200 de tinere sub 19 ani au recurs la avort în 2012.
 Vizualizări articol: 975 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Aproape 200 de tinere sub 19 ani au recurs la avort în 20125.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei