Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 27 (5234)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

România, anul de graţie 2013

Comisarul-şef Nelu Fediuc, cocoţat de instanţele de judecată pe o funcţie pe care nu a deţinut-o niciodată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Se poate aşa ceva? Răspunsul este: Da. O instanţă din România, de fapt două, printre care şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a decis anularea unui ordin de eliberare dintr-o funcţie de conducere şi repunerea persoanei respective în toate drepturile de dinaintea emiterii acelui act administrativ. Până aici, nimic în  neregulă. Numai că decizia judecătorilor privind repunerea pe funcţia respectivă a fost pronunţată după ce instituţia trecuse printr-o reorganizare, iar postul respectiv nu mai exista în nomenclator. Nici o problemă, va fi repus într-o altă funcţie de conducere, ocupată între timp prin concurs de o altă persoană.

 

Ce nereguli i s-au imputat lui Fediuc

Totul a început în cursul anului 2010, când conducerea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) din România a dispus constituirea unei comisii de anchetă pentru analizarea activităţii de la Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Siret. Perioada vizată a fost mai lungă, iar în acel interval la şefia SPF Siret s-au perindat comisarul-şef Doru Cucurizac, comisarul-şef Nelu Fediuc şi subcomisarul Ionuţ Cârdei. Comisia de anchetă a descoperit 16 nereguli în activitate, dintre care şase în perioada în care la conducere se afla comisarul-şef Nelu Fediuc.

Ca atare, ofiţerul a fost chemat în faţa Comisiei de Disciplină din cadrul IGPF, unde s-a constatat că două din cele şase nereguli se confirmă. Mai exact, Fediuc a fost găsit vinovat pentru faptul că a încălcat Regulamentul de Ordine Interioară al SPF Siret, constând în lipsa rezoluţiilor, a termenelor şi algoritmului de rezolvare a documentelor, respectiv nu a dispus efectuarea decât a două controale pe linia prevenirii actelor de corupţie, încălcând astfel fişa postului. 

 

Contestaţia şi instanţele de judecată

Pentru aceste nereguli, conducerea IGPF a dispus eliberarea comisarului-şef Nelu Fediuc din funcţia de şef al SPF Siret „într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului deţinut”. În motivarea acestei decizii s-au reţinut următoarele: „gravitatea faptei, precum şi gradul de vinovăţie al poliţistului. Din evaluările întocmite de şefii nemijlociţi a rezultat că prin atitudinea şi comportamentul său, reclamantul a creat şi menţinut un climat de muncă nefavorabil în cadrul sectorului şi nu a tratat cu obiectivitate şi imparţialitate situaţiile apărute”.

Cum era de aşteptat, comisarul Nelu Fediuc a contestat această sancţiune. A câştigat atât la Curtea de Apel Suceava, cât şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Interesant este că ambele instanţe nu au pus în discuţie nici un moment faptele de care era acuzat Fediuc, ci o problemă procedurală. Mai exact, s-a constatat că decizia de sancţionare nu a fost emisă de cine trebuia, adică de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră de la acea vreme, ci de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Ca urmare a acestui viciu, instanţele au dispus repunerea în funcţie a lui Nelu Fediuc.

 

Reorganizarea instituţiei, trecută cu vederea de judecători

Circul începe abia acum, pentru că între timp la nivelul Poliţiei de Frontieră s-au petrecut o mulţime de schimbări. Astfel, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava a dispărut ca structură în 2012. La acea vreme, IJPF Suceava şi IJPF Maramureş s-au unit şi s-au transformat în Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighet. După această reorganizare, SPF Siret şi SPF Vicov s-au unit şi a rezultat SPF Rădăuţi. Pentru conducerea acestei noi structuri a fost organizat un concurs, în urma căruia comisarul Mihai Prelipcean a devenit şef.

În decembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decide să-l pună pe comisarul-şef Nelu Fediuc şef al SPF Rădăuţi, instituţie care nu exista la vremea aplicării sancţiunii, în aprilie 2011.

Explicaţiile instanţei supreme sunt de-a dreptul puerile: „Chiar dacă ulterior a intervenit o modificare în structura organizatorică, iar Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret s-a desfiinţat şi a fost creat Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, autoritatea pârâtă avea cunoştinţă despre existenţa litigiului, despre suspendarea dispoziţiei de sancţionare, astfel că se impune ca postul de şef al SPF Rădăuţi, creat ca urmare a desfiinţării SPF Siret, să nu fie scos la concurs până la soluţionarea litigiului prezent”.

Nu se ştie însă unde a fost uitat Sectorul Poliţiei de Frontieră Vicov, care face parte acum din SPF Rădăuţi, pentru că şi şeful acestei structuri ar putea, pe bună dreptate, să revendice noua funcţie de şef.

Este o situaţie cel puţin ciudată, la care instanţele de judecată au avut marele „merit” de a contribui din plin.

Oricum, ca urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând de la 1 februarie 2013, comisarul-şef Nelu Fediuc a fost uns şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisarul-şef Nelu Fediuc, cocoţat de instanţele de judecată pe o funcţie pe care nu a deţinut-o niciodată.
 Vizualizări articol: 3500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Comisarul-şef Nelu Fediuc, cocoţat de instanţele de judecată pe o funcţie pe care nu a deţinut-o niciodată5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hopa mitica trimis de
( 4 feb 2013, 11:58:27
asta e mai ceva ca hopa-mitica.cum poate asa un specimen de om sa cada tot in picioare dupa cate magarii dovedite a facut,e culmea.tot tara de corupti am ramas,poate sa se bata ponta cu pumnul in piept cat vrea de asemenea lichele nu scapam.cineva acolo sus il iubeste.sus,adica la conducerea vamilor.SA TRAIASCA SI SA INFLOREASCA SPAGAAAAA.
1.1  RE: Hopa mitica trimis de
( 4 feb 2013, 19:18:33
Nu este vorba de spaga, ci pur si simplu este incompetenta crasa a celor care l-au anchetat.
2.   Unde-i adevarul? trimis de
( 4 feb 2013, 13:23:28
Daca Prelipceanu si-a dat demisia din functia de adjunct pentru operativ al fostului IJPF Suceava, dupa ce i-a saltat oamenii din Punct, cu lotul Siret,de ce a candidat pentru aceasta functie? Nu era dreptul lui.
Daca avea onoare trebuia sa-i lase sa candideze pe cei 2 fosti sefi de sectoare de la Vicov si Siret, sa nu se bage el cu pilele lui.
Asa ar fi fost corect si cinstit.
Examenul pe care l-a dat Bubita, era fictiv, fiind sprijinit din umbra de Pop, zis Rapidul.
Acuma toata lumea si tot poporul de la Siret si Vicov este foarte entuziasmata de plecarea lui EL DICTATORE.
SUCCES NOULUI SEF SI SA SE DEBARASEZE DE GARDA SI ACOLITII LUI BUBITA.
3.   COMPLETARE trimis de
( 4 feb 2013, 14:14:01
CATA DREPTATE AVEA INTR-UN INTERVIU,IN 2007-OBIECTIV,DIR.ADJ.MEDICAL DE ATUNCI:
,,CRED CA ROMANIA SUFERA DE O PATOLOGIE NATIONALA,ACEEA DE A CARCOTI TOT
TIMPUL''.PACAT E CA SI ROMANIA MAI E POPULATA PE LOCURI SI CU CE NU TREBUIE,
APROPO,SOLICITIM SI O STATISTICA CU BOLNAVII DE CANCER PE INTREG ANUL 2012-
SOLICITARE CATRE MONITORUL.MULTUMIM ANTICIPAT!
4.   Irecuperabili.. trimis de
( 4 feb 2013, 15:06:59
Hotarat lucru...suntem irecuperabili...oare nu mai exista ...chiar nu mai sunt cuvinte....vin vremuri grele... minciuna, hotia, vandalismul....spaga...scapa cine poate..
5.   Comentariu trimis de
( 4 feb 2013, 15:09:37
si tot nu pricep,busuioac o...se bucura Siretul si Vicov ul ca reincepe traficul oficial si bestial de tigari....?ce naiba se intampla in tara asta?
6.   Comentariu trimis de
( 4 feb 2013, 15:50:05
dar cand a incetat traficul oficial de tigari? sau dupa acele arestari nu s-a mai primit spaga in Punct sau nu au fost treceri ilegale cu autori necunoscuti? SPAGARII lucreaza pe frontiera bine mersi iar oamenii care si-au vazut de treaba au fost DISPONIBILIZATI si te mai intrebi ce se intampla in tara asta?????????????
7.   APUCATI-VA DRACULUI DE ACTIVITATE !!!!!!!!!!!!!! trimis de
( 4 feb 2013, 17:08:52
Chiar nu aveti rusine? chiar nimeni nu va sanctioneaza pentru cirul ieftin facut in presa? nu se autosesizeaza nimeni din MAI despre aceste aberatii ajunse deja hilare? In goana dupa osul carnos ati uitat ca in primul rand sunteti ofiteri si abia in privat bisnitari? foarte urat si un exemplu prost pentru agentii carora le sunteti sefi.Cum puteti sa coordonati activitatea atator oameni cand faceti din meserie tiganie?Daca tot va aduceti injurii doveditile in instanta si nu aburiti populatia cu asemenea idiotenii. Rusine sa va fie.Unii dintre voi se cred invincibili ,dar nu este asa.Pana si contrabandistii au ajuns sa rada prin bodegi de ofiterii de *elita* de la POLITIA DE FRONTIERA.Rusine sa va fie.Apucati va de cultivat cucuruz ca la asta nu aveti nevoie de ACADEMIE.
8.   Foarte rusinos!!! trimis de
( 4 feb 2013, 21:10:01
A plecat un sustinator al contrabandistilor mari si a venit mama traficului de tigari.Voi nu stiti cat trafic de tigari au facut baietii cand era domnul FEDIUC la Vicov!Iar cei care isi faceau datoria erau sanctionati cu 10%din salariu,pana la urma trebuia de intrebat la intrare in tura daca stam pe burta sau nu!
9.   InTrEbArE! trimis de
( 4 feb 2013, 21:12:42
Oare nu mai sunt oameni capabili pt acesta functie??? Numai FEDIUC si Prilipcean cel care sia dat demisia odata cu arestarea lotului de la siert?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei