Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 18 (5225)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ca la noi

Motoscuteriştii, obligaţi de lege să aibă permise de conducere despre care nimeni nu ştie nimic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Noul Cod Rutier, intrat în vigoare pe 19 ianuarie, a adus modificări majore în cazul motoscuteriştilor, care nu mai pot ieşi în trafic decât cu permis de conducere, iar în caz contrar se aleg cu dosar penal. Paradoxal este că, deşi legea a intrat în vigoare, nici un conducător de moped nu poate măcar să înceapă pregătirea teoretică pentru obţinerea permisului categoria AM (special pentru mopede). Şcolile de şoferi trebuie să se autorizeze pentru acest tip de permis la Autoritatea Rutieră Română, însă practic nu au cum să facă acest lucru.

 

De unde vine blocajul: legislaţia a intrat în vigoare fără normele de aplicare

Constantin Alecsa, administratorul şcolii Auto Sette Suceava, a explicat situaţia hilară.

„La ora actuală nici o şcoală de conducători auto nu este autorizată pentru pregătirea conducătorilor de mopede, categoria AM. Şi asta nu se întâmplă din cauza şcolilor, ci din cauza legislaţiei care a intrat în vigoare fără normativele de aplicare”. 

Şcoala de şoferi a acestuia pregăteşte de ani de zile motocicliştii pentru permis categoria A, iar mopediştilor care au urmat un curs de legislaţie rutieră le-a eliberat adeverinţe de absolvire sub forma unui permis pe baza căruia puteau circula, aşa cum permitea legea până pe 19 ianuarie. Noul Cod Rutier precizează că mopedistul are nevoie de permis categoria AM. Acesta se dobândeşte în urma unui examen de legislaţie şi o probă practică în poligon. Precizările suplimentare, care să facă posibilă demararea pregătirii elevilor, nu au mai venit însă.   

„La ora actuală nu se cunoaşte numărul de ore pe care un cursant trebuie să le efectueze în cadrul şcolii şi nu se cunosc probele de poligon. Ne întrebăm dacă va fi un poligon la nivelul categoriei A, ca la motociclişti, sau vor fi probe ceva mai simple. Apoi, nu se cunoaşte cine va pune la dispoziţie mopedul, o vom face noi sau va da fiecare elev pe vehiculul lui. Practic nu se ştie nimic”, a explicat Alecsa.

 

„Am fost la mai multe şcoli, dar nu se ştie nimic despre catgeoria AM”

Acesta are o motocilcletă şi un moped pe care le-a pregătit pentru orele de condus ale viitorilor cursanţi, însă deocamdată nu poate decât să aştepte precizări legale clare care să-i permită să se autorizeze şi pentru permis categoria AM. La şcoala de şoferi a lui Constantin Alecsa l-am găsit pe Andrei Zaraza, un tânăr care ar fi interesat să obţină permisul de conducere categoria AM.

„Am fost la mai multe şcoli, dar nu se ştie nimic despre catgeoria AM. Eu am atestat pentru mopede şi am vrut să continui, însă unde mă duc nimeni, nu ştie nimic”, a declarat tânărul.

Constantin Alecsa a mai spus că, în opinia sa, foarte mulţi dintre cei care ieşeau în trafic cu motoscutere nu o vor mai face de acum încolo. El a explicat că în cadrul numeroaselor acţiuni de prevenire a accidentelor şi de educaţie rutieră în care a fost implicat de-a lungul timpului a întâlnit şi bătrâni de peste 80 de ani, inclusiv femei, care se deplasau pe două roţi.

 

Poliţiştii vor întocmi dosare penale mopediştilor fără permis

Chiar dacă anomalia legată de permisele categoria AM este evidentă, poliţiştii rutieri sunt obligaţi să pună în aplicare noul Cod Rutier.

Inspectorul pricipal Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat: „Începând cu data intrării în vigoare a noilor modificări legislative, inclusiv cei care  circulă cu mopede sunt obligaţi să deţină permis de conducere, în caz contrar poliţştii rutieri întocmind dosare de cercetare penale, iar cei care circulă cu astfel de documente riscând pedeapsa prevăzută de lege”.

 

Mopediştii riscă aceleaşi pedepse penale ca şi şoferii

Practic, în momentul de faţă pot conduce mopede pe un drum public doar posesorii de permis de conducere de o categorie superioară (de exemplu categoria B). Categoria AM a fost introdusă pentru cei care vor să conducă mopede de la vârsta de 16 ani şi pentru cei care nu au permis de o altă categorie.   

Cum mopedele au fost incluse în categoria autovehicule, conducerea fără permis înseamnă automat infracţiune şi se pedepseşte, conform articolului 86, aliniatul 1 din OUG 195/2002 cu închisoare de la unu la cinci ani.

Aceeaşi situaţie este şi în cazul celorlalte infracţiuni. Un mopedist beat se alege cu dosar penal şi are aceeaşi răspundere ca şi conducătorul unui autoturism, de exemplu. Aceste modificări au venit în condiţiile în care motoscuteriştii au fost implicaţi în multe accidente în ultimii ani, cele mai multe chiar din vina lor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Motoscuteriştii, obligaţi de lege să aibă permise de conducere despre care nimeni nu ştie nimic.
 Vizualizări articol: 3185 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Motoscuteriştii, obligaţi de lege să aibă permise de conducere despre care nimeni nu ştie nimic1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O tara condusa de DR. PONTA trimis de
(24 ian 2013, 11:16:14
avem oameni destepti in conducere...numa doctori
1.1  RE: O tara condusa de DR. PONTA trimis de
(24 ian 2013, 11:17:04
a inventat intai becul..si apoi curentul
2.   Incompetenti trimis de
(24 ian 2013, 13:27:55
Niste boi.Isi bat joc de oameni,nu isi fac treaba,fura banii tarii.Cum sa dea un parlament o lege incompleta si sa tina o tara intreaga pe loc. Cica politia face dosar penal celor pe care ii prinde cu mopedul fara permis.Dar de ce nu le face dosar celor care au dat legea si nu ma lasa sa imi obtin permisul.Adica el nu imi da permisul pt ca legea e incompleta dar imi face dosar penal pt ca nu am permis.Adica omul de rand plateste pt.prostia astora de la guvernare.Sper sa se trezeasca tara asta odata si la aegeri sa stea toti acasa ca pe oricine am alege tot bataie de joc o sa ajungem.Oile traiesc bine in turma si fara cioban si fara paznic pasc beau apa si fac ec au de facut dar daca pui un cioban sau un lup paznic numai este chiar asa de bine,si uite asa ne duc cu zaharelul din 4 in 4 ani.Statul acasa in perioada alegerilor este mult mai benefic.Uite unde a ajuns tara asta in josul europei.Si nu e din cauza romanilor ca majoritatea muncesc pe rupte,cauza este la conducere si la institutiile statului,tot ce tine de stat duce tara asta in jos,romanul de rand munceste daca are unde si traieste cu speranta la mai bine dar degeaba s-a dus si speranta.Cand te uiti la papagalii astia de la guvernare.Eu ma intreb cum pot sa fie oamenii asa naivi si sa ii aleaga in continuare.Pana acuma ne-au muls cativa parlamentari de acuma sunt mai multi.Pt un nenorocit de scuter care pt uni e singurul mijloc de transport pe care sil permit iti face dosar penal.Dar la nenorocitii astia care fura o tara intreaga de 20 de ani nu le face nimeni dosare sa ii bage odata la bulau ca sa poata si tara asta sa mearga innainte si nu numai inapoi.Si-au votat cazari chirii hoteluri diurne masini cote de benzina atat pt ei cat si pt cabinetele lor parlamentare si omului de rand ii iau si amaratul ala de scuter cu care uni merg la servici la padure la stana sau la piata.Nu mai zic nimic de taxa asta de poluare o freaca si o ameteste ca sa iasa tot ce a fost si pana acuma.Oameni buni acasa nu la vot.
3.   Pamflet trimis de
(24 ian 2013, 13:51:23
catre cei care carcotesc si comenteaza: sunteti pe dinafara, nu stiti legea si comentati, la fel si ziaristul
3.1  RE: Pamflet trimis de
(24 ian 2013, 15:15:58
O să trebuiască permis și pentru biciclete sau numai pentru mopede ?
4.   EXCELENT! trimis de
(24 ian 2013, 14:44:34
LEGEA aceasta trebuia data de demult nu acum, dupa ce si-au lasat ''organele'' pe stalpi sau pe carosabil, sute, poate chiar mii se scuter-isti , care au o mare problema: nu respecta nici o regula de circulatie, sunt mai indisciplinati si decat carutasii!
5.   Comentariu trimis de
(24 ian 2013, 15:21:50
Haloo,Taz unde esti,te ai intors de prin Americi sau tai si spanzuri pe EV.Z.?
5.1  RE: Comentariu trimis de
(26 ian 2013, 15:59:48
Salve tiranozaurule !Păi ce să fac ,bag la greu pe Excrementul zilei că de Enervator m-am cam săturat.Eiii,ce zici e frumușel forumul de pe EVZ,che diavolo !Se vuoi parlare americano cerca Gigi 79.E DOXA !(de parfum USV ;pute ca dracu ! )A presto caro mio !

6.   Citi cu atentie casa intelegeti trimis de
(24 ian 2013, 16:02:04
e foarte bine co bagat permise la mopede pentru-ca circulau toti copii care nici macar nu aveau 15 16 ani si nu stiu nici un gram de circulatie si erau periculosi in trafic pentru noi care detinem categoria b ! cu stima

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei