Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 9 (5216)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De astăzi

Sucevenii pot plăti taxele și impozitele locale, la aceleaşi valori ca în 2012

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuitorii municipiului Suceava nu vor avea de plătit mai mult decât anul trecut pentru locuințele, terenurile sau automobilele pe care le dețin. Decizia a fost luată sâmbătă dimineață, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local, în baza Ordonanței de Guvern 1/2013, care dă autorităților locale libertate de decizie în a aplica majorarea taxelor și impozitelor locale cu 16,05%, adică cu rata inflației pe ultimii trei ani, conform HG 1309/2012, sau să le mențină la nivelul anului 2012.

Atât primarul Ion Lungu, cât și consilierii locali din toate partidele au mers pe ideea menținerii lor la nivelul anului 2012, considerând că 2013 este și așa un an greu pentru toată lumea, iar creșterea nivelului taxelor și impozitelor nu ar aduce mari beneficii municipalității dacă oamenii nu vor putea să le plătească.

Liderul consilierilor locali PDL, Lucian Harșovschi, a cerut celor de la putere să facă demersuri de pe acum pentru modificarea ordonanței în sensul ca nivelul actual al taxelor să fie menținut și în anii următori, ba chiar să poată fi diminuat.

„Şi pe viitor autorităţile locale trebuie să poată lua propriile decizii în privinţa acestor taxe. Ordonanţa de guvern emisă în acest an spune clar că taxele şi impozitele locale pot fi menţinute la nivelul anului 2012 numai anul acesta, în 2013, încât, de la anul, taxele vor creşte cu 16,05%”, a declarat Harşovschi.

„Nu discutăm acum de impozitele din 2014, abia le aprobăm pe cele din 2013”, i-a replicat primarul Ion Lungu, care a ținut să precizeze că municipiul Suceava are printre cele mai mici taxe și impozite locale din țară.

„Când am spus că dorim păstrarea taxelor şi impozitelor locale la acelaşi nivel nu am spus-o în sensul că noi nu am avea nevoie de bani la primărie, ci ţinând cont de puterea de plată a populaţiei. Taxele pe alţi ani urmează să fie stabilite atunci, în funcţie de evoluţia lucrurilor. Acum, Suceava este pe locul cinci la cele mai mici taxe şi impozite locale din ţară. Nu are rost să cădem în capcana populismului să şi le tot reducem, pentru că trebuie să şi funcţionăm”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene, atrăgînd atenția aleșilor locali să fie mai temperați în propuneri, pentru că aceste taxe reprezintă principala sursă de venituri a municipalității și fără ele nu s-ar mai putea face investiții, lucrări de întreținere și reparații, ori cele de înfrumusețare, ceea ce ar fi în detrimentul tuturor sucevenilor.
Decizia de menţinere a taxelor şi impozitelor locale la nivelul anului trecut a fost luată în unanimitate, cu 18 voturi pentru.

 

174 de lei pentru un apartament de patru camere în zona A

Astăzi este prima zi în care pot fi achitate taxele si impozitele locale pentru 2013, ghişeele şi casieriile Primăriei Suceava fiind deschise de la ora 08.00, în aşteptarea contribuabililor plătitori.

În condiţiile în care valorile de impozitare au fost menţinute la nivelul anului trecut, sucevenii nu vor resimţi creşterea de 16,05% a taxelor şi impozitelor locale, care se aplică în majoritatea localităţilor din România.

Drept urmare, în 2013, pentru un apartament de 2 camere (45 mp) în zona A, sucevenii au de plătit 104 lei, la fel ca în 2012, la  un apartament de 3 camere (65 mp) în zona A  impozitul care trebuie achitat este de 150 de lei, iar la patru camere  (75 mp) în zona A, impozitul datorat este de 174 de lei.

Valoarea impozitului datorat pentru un teren cu construcţii, de 1.000 de mp, în zona A, este de 650 de lei.

Taxa de salubrizare a rămas de asemenea la acelaşi nivel, de 4 lei de persoană/lună, adică 48 de lei pe an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii pot plăti taxele și impozitele locale, la aceleaşi valori ca în 2012.
 Vizualizări articol: 1380 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sucevenii pot plăti taxele și impozitele locale, la aceleaşi valori ca în 20125.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei