Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 9 (5216)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cronica unei şcoli săteşti

Şcoala cu clasele I-VIII Dănila, peste 90 de ani de activitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Construită la sfârşitul primului deceniu al secolului trecut, între anii 1909-1910, după proiectul arhitectului sucevean din acea vreme I. Bitner, Şcoala cu clasele I-VIII Dănila, din comuna Dărmăneşti, are peste 92 de ani de activitate. Impozantul locaş de învăţământ, „şi astăzi unul dintre cele mai frumoase din această parte de podiş al Sucevei”, după cum ne-a povestit un fost cadru didactic al şcolii, Traian Maleş, „a costat 50.000 de coroane austriece, jumătate din această sumă provenind dintr-o donaţie personală a împăratului Franz Iosif, cu prilejul aniversării jubileului său de 50 de ani de la naştere”. Traian Maleş a mai completat că din cauza unor neînţelegeri privind limba de predare, limba română sau limba ucraineană, a lipsei acute de cadre didactice calificate, dar şi a evenimentelor legate de Primul Război Mondial (1914-1918), „şcoala şi-a deschis porţile abia în anul de învăţământ 1919-1920, după ce, la 28 noiembrie 1918, Bucovina s-a unit cu România.

Cei 114 copii de vârstă şcolară mică, 7-10 ani, a completat Traian Maleş, au fost testaţi de o comisie specială şi repartizaţi direct în clasele I-IV, avându-se în vedere vârsta copiilor, precum şi cunoştinţele acumulate de aceştia în cele două şcoli particulare care au activat până al acea dată.

„Prima promoţie de absolvenţi a şase clase s-a înregistrat la sfârşitul anului de învăţământ 1931-1932, iar cele mai bune rezultate ale şcolii s-au obţinut, după cum era şi firesc, în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial”, a mai spus Traian Maleş.

 

Personalităţi

Tot din cele povestite de interlocutorul nostru, rezultă că în anul 1944, în timp ce linia frontului se apropia vertiginos şi de această parte a ţării, întreaga populaţie a satului Dănila a fost evacuată dincolo de pădure, în localitatea Călineşti – Enache, iar în anul şcolar următor toţi elevii au fost nevoiţi să repete clasele în care au fost înscrişi. „După reforma învăţământului din 1948, prima de după război, între anii 1948-1963, clasele V-VII din Dănila au fost frecventate şi de elevi din satele Iacobeşti, Maidan, Măriţeia (Mică) şi Slobozia. În această perioadă, toţi elevii claselor I-VII au studiat şi limba ucraineană, la început pentru toate obiectele prevăzute în programele şcolare, apoi doar limba şi literatura ucraineană. Începând cu anul 1964-1965, limba ucraineană a fost scoasă din programele şcolare şi înlocuită cu limbile străine: rusă, franceză şi engleză. În cei 92 de ani de activitate, la şcoala din satul Dănila au activat aproape 200 de cadre didactice, printre care şi directorul de şcoală Ilie Sabin, fost senator în Parlamentul României în perioada interbelică. Cel mai bun produs al şcolii a fost, fără îndoială, regretatul scriitor şi publicist ucrainean Ştefan Tcaciuc (1936-2005), primul preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România şi deputat în Parlamentul României”, a completat Traian Maleş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcoala cu clasele I-VIII Dănila, peste 90 de ani de activitate.
 Vizualizări articol: 2244 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Şcoala cu clasele I-VIII Dănila, peste 90 de ani de activitate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei