Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 dec 2012 - Anul XVII, nr. 300 (5205)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Filatelie

„Creştinătate şi heraldică”: Emisiune comună România - Ordinul Suveran Militar de Malta

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu prilejul împlinirii a opt decenii de relaţii diplomatice dintre România şi Ordinul Suveran Militar de Malta, Romfilatelia a introdus în circulaţie, începând cu data de 14 decembrie a.c., o emisiune comună de mărci poştale dedicată acestui eveniment.

 

Ordinul are dreptul de suveranitate şi întreţine relaţii diplomatice cu peste 90 de state

În jurul anului 1050, lua fiinţă, la Ierusalim, un spital pentru pelerinii ce veneau în Ţara Sfântă, spital care era administrat de Suveranul Ordin Militar şi Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos şi de Malta (actualul Ordin Suveran Militar de Malta).

Ca ordin religios, Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta a fost recunoscut de Papa Pascal al II-lea, în anul 1113. Ulterior, acest ordin a devenit militar pentru a putea apăra bolnavii, pelerinii şi teritoriile creştine ale Ţării Sfinte.

De aproape un mileniu, Ordinuls-a aflat, prin acţiunile sale caritabile, alături de nevoiaşi, bolnavi şi refugiaţi.

Datorită recunoaşterii meritelor sale, Ordinul are dreptul de suveranitate şi întreţine relaţii diplomatice cu peste 90 de state. Totodată poate constitui organizaţii independente pentru a putea pune în practică îndatoririle instituţionale.

 

Din anul 1991, relaţiile bilaterale au fost ridicate la nivel de ambasadă

Primele relaţii cu Ordinul Maltez datează încă din secolul al XIII-lea când, prin intermediul Diplomei Cavalerilor Ioaniţi, regele Ungariei, Bela al IV-lea, i-a invitat pe aceştia să se stabilească în Banat.

Istoricii consideră că primul aşezământ spitalicesc de pe teritoriul actual al României a fost fondat de aceştia la Oradea, cu mult înaintea celui de la Sibiu, a cărui atestare documentară datează de la anul 1292.

În urmă cu 80 de ani, în 1932, Ordinul Maltez activa în România pe baza unor înţelegeri bilaterale, iar în 1933, primul reprezentant diplomatic al Ordinului, contele Michel de Pierredon, îşi prezenta scrisorile de acreditare la Bucureşti.

Relaţiile au încetat în 1948, iar în 1962 a luat fiinţă „Asociaţia Română a membrilor Ordinului Suveran Militar de Malta”, care va funcţiona în exil până în anul 1991, an în care sunt reluate relaţiile bilaterale, de această dată ridicate la nivel de ambasadă.

 

Marca poştală comună a fost emisă într-un tiraj total de 44.800 de exemplare

Timbrul emisiunii comune, cu valoarea nominală de 8,10 lei, prezintă ca element heraldic românesc detaliul unei peceţi din secolul al XV-lea care i-a aparţinut domnitorului Mircea cel Bătrân.

Acestei peceţi i se alătură stema Ordinului Suveran de Malta - crucea malteză care se regăseşte ca simbol şi în grafica peceţii. Fundalul este asigurat de o hartă veche a teritoriului românesc.

Marca poştală comună România - Ordinul Suveran Militar de Malta, tipărită în sistem offset în patru culori pe hârtie cromo-gumată, a fost emisă într-un tiraj total de 44.800 de exemplare, din care 4.800 paginate în coli de 32 de timbre, 38.000 paginate în coli de opt timbre plus vinietă şi 2.000 paginate în blocuri de două timbre cu manşetă ilustrată.

Au fost emise şi 1.750 de plicuri (FDC), din care 1.000 echipate cu timbrul emisiunii, numerotate şi obliterate cu roşu cu ştampila „prima zi” având suplimentar imprimate elemente grafice cu folio aur. S-au emis totodată şi 500 de cărţi poştale maxime.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Creştinătate şi heraldică”: Emisiune comună România - Ordinul Suveran Militar de Malta.
 Vizualizări articol: 1332 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Creştinătate şi heraldică”: Emisiune comună România - Ordinul Suveran Militar de Malta5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei