Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 dec 2012 - Anul XVII, nr. 300 (5205)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9745 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,743 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Naşterii Domnului

Magii ne arată că ştiinţa şi cultura îndreaptă pe om spre Dumnezeu

Iubitului nostru cler, cinului monahal şi binecredincioşilor creştini din de Dumnezeu păzita noastră Arhiepiscopie, har, milă şi pace de la Dumnezeu-Tatăl, iar de la noi, arhierească binecuvântare.

 

Iubiţi credincioşi,

"Taina cea din veac ascunsă şi de îngeri neştiută", taina mântuirii noastre, se descoperă astăzi în peştera din Betleem; "Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei Se face".

Dacă sălaşul în care Fiul lui Dumnezeu S-a născut cu trup pentru mântuirea noastră a fost unul cu totul smerit, sărăcăcios, un staul de animale cu o iesle, în schimb văzduhul, bolta cerului, în miezul nopţii, s-a umplut de lumină, "lumina slavei lui Dumnezeu" (Luca 2, 9). Îngerii au umplut văzduhul cu glasul lor, cântând cuvintele: "Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire" (Luca 2, 14).

Primii oameni care s-au împărtăşit de bucuria Naşterii Mântuitorului lumii au fost păstorii care străjuiau turmele lor din jurul peşterii din Betleem, oameni săraci şi smeriţi, oameni mai puţin sau deloc cunoscători de carte; aceşti oameni au fost şi cei dintâi vestitori ai Naşterii Domnului. Aşa a rânduit Dumnezeu: "...alegând pe cele de neam de jos ale lumii, pe cele nebăgate în seamă, pe cele ce nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt, ca nici un trup să nu se laude înaintea lui Dumnezeu", scrie Sfântul Apostol Pavel (I Corinteni 1, 28-29). Dar, în adânca Sa înţelepciune, Dumnezeu a rânduit vestitori ai Naşterii Sale cu trup şi oameni învăţaţi, oameni de ştiinţă, cercetători ai mersului aştrilor, al stelelor de pe bolta cerului; aceştia au fost cei trei oameni numiţi magi. Ca urmare a observării unei stele care îşi avea direcţia mersului alta decât a celorlalte stele şi la imboldul tainic al inimilor lor, ei au pornit, călăuziţi de acea stea, ajungând la Betleem. Au pornit nu atât pentru a dezlega taina mersului neobişnuit al stelei, ci, cum ne spune Sfânta Evanghelie, "ca să se închine Regelui iudeilor" (Matei 2, 2), Care nu era altcineva decât Pruncul Iisus, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Aceşti oameni de ştiinţă erau şi oameni credincioşi, cu bogate cunoştinţe nu numai în domeniul ştiinţei astronomiei, ci şi în cel al religiei, al religiei mozaice, alta decât cea a lor, oameni care au citit şi cele scrise în cărţile Vechiului Testament cu privire la naşterea cu trup a Fiului lui Dumnezeu, în care se pomeneşte şi de "o stea" (Numeri 24, 17). Prin venirea lor ca să se închine Celui născut în peştera din Betleem, magii ne arată că ştiinţa şi cultura îndreaptă pe om spre Dumnezeu pentru a-L cunoaşte şi, mai mult, pentru a I se închina, a-L cinsti. De-a lungul veacurilor, întreaga lume a oamenilor de cultură şi ştiinţă a urmat pilda magilor, mărturisind credinţa lor în Dumnezeu, cinstindu-L prin demnitatea vieţii lor, aducând roadele muncii lor ca ofrandă lui Dumnezeu pentru binele oamenilor: cultivarea minţii şi propăşirea economic?.

 

Dreptmăritori creştini,

"Harul mântuitor al lui Dumnezeu s-a arătat tuturor oamenilor (în peştera din Betleem - n.n.) învăţându-ne pe noi să lepădăm fărădelegea şi poftele lumeşti şi, în veacul de acum, să trăim cu înţelepciune, cu dreptate şi cu cucernicie" (Tit 2, 11-12). Acest har ni se împărtăşeşte, după cum bine ştim, în Sfintele Taine ale Bisericii noastre Ortodoxe.

Cu purtare de grijă părintească, Sfântul Sinod al Sfintei noastre Biserici a hotărât ca în cursul anului viitor, pentru o mai bună sporire în strădaniile noastre duhovniceşti pentru dobândirea mântuirii, să fie tot mai mult prezente în viaţa noastră personală şi în rânduiala liturgică două Sfinte Taine: Taina Spovedaniei şi Împărtăşaniei, Sfinte Taine care stau într-o strânsă legătură una cu alta. Nu ne putem împărtăşi cu Prea Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos fără spovedanie, în care ni se dă iertarea păcatelor pentru a ne împărtăşi spre viaţă veşnică şi nu spre osândă veşnică. Cât de des trebuie să ne spovedim? Răspunsul ne este dat de conştiinţa noastră şi de cuvintele: "Ori de câte ori vei cădea, ridică-te!". Cât de des ne putem împărtăşi? Să ascultăm ce ne spun doi mari Sfinţi Părinţi ai Bisericii noastre Ortodoxe. Sfântul Ioan Gură de Aur: "Mulţi cu Tainele acestea o dată întru tot anul se împărtăşesc, iar alţii de două ori, alţii de multe ori. Deci către toţi ne este nouă cuvântul, nu numai către cei de aici, ci şi către cei ce vieţuiesc în pustie. Că aceia o dată într-un an se împărtăşesc, iar de multe ori şi după doi ani. Aşadar care sunt nouă mai primiţi? Cei de o dată? Cei ce de multe ori? Cei ce de puţine ori? Nici cei ce o dată, nici cei ce de multe ori, nici cei ce de puţine ori se împărtăşesc, ci cei ce cu ştiinţa gândului curată, cei ce cu inima curată, cei ce cu viaţa neprihănită. Cei ce sunt întru acest fel totdeauna să se apropie, iar cei ce nu sunt întru acest fel, nici măcar o dată. Pentru ce? Pentru că îşi iau lor judecată şi osândă, şi muncă, şi pedeapsă. Şi să nu te minunezi! Că, precum hrana, care este fireşte hrănitoare, de va cădea întru acela care este plin de mâncări şi umezeli rele, toate le pierde şi le strică şi se face pricinuitoare de boală, tot astfel şi acestea ale înfricoşatelor Taine" (Sf. Ioan Gură de Aur, Puţul şi împărţirea de grâu, Ed. Buna Vestire, Bacău, 1995, p. 486-487).

"Când aveţi să vă apropiaţi de această înfricoşătoare şi dumnezeiască masă şi de Sfânta Împărtăşanie, faceţi aceasta cu frică şi cu cutremur, cu conştiinţa curată, cu post şi cu rugăciune ... Să ne cutremurăm când ne apropiem, să mulţumim, să cădem cu faţa la pământ, mărturisindu-ne păcatele noastre, să vărsăm lacrimi, bocind răutăţile noastre, să înălţăm lui Dumnezeu rugăciuni stăruitoare. Şi aşa, curaţi, să ne apropiem în linişte şi cu rânduiala cuvenită, ca unii ce ne apropiem de Împăratul cerurilor" (Sf. Ioan Gură de Aur, Cuvânt la ziua Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos în Predici la sărbători împărăteşti şi cuvântări de laudă la sfinţi, Ed. IBMBOR, Bucureşti, 2006, p. 21-22).

Sfântul Ioan Damaschin: "...mulţi primesc această dumnezeiască Jertfă o dată pe an, iar unii de două ori, iar alţii, de multe ori. Dar cuvântul nostru nu este numai către aceştia din urmă, ci şi către cei ce stau în pustie, fiindcă aceştia o dată pe an se împărtăşesc, iar, de multe ori, şi după doi ani. Atunci, dar, în care chip să se primească Sfânta Jertfă? Oare ca cei care o dată pe an sau mai rar se împărtăşesc sau ca acei ce de multe ori primesc Trupul şi Sângele lui Hristos? Ci, aşa să ştiti, că aceia ce au cugetul curat şi dezlegare de la duhovnic, unii ca aceia de-a pururea să se apropie. Iar, de nu sunt aşa, atunci niciodată să nu se împărtăşească. Dar, oare, pentru ce? Pentru că, spre judecata lor o primesc, spre osândă, spre pedeapsă şi chin. Căci cel ce va mânca Pâinea aceasta şi va bea paharul Domnului cu nevrednicie, vinovat va fi de Trupul şi de Sângele Domnului." (Cuvânt al Sfântului Ioan Damaschin despre împărtăşirea cu Trupul lui Hristos în Pregătirea creştinului pentru Taina Spovedaniei şi Sfânta Taină a Împărtăşaniei, Ed. Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Suceava, 2012, p. 50)

Iubiţi credincioşi,

Închei cuvântul meu pastoral cu părinteasca urare: Sfintele sărbători ale Naşterii şi Botezului Domnului să le petreceţi cu sănătate, pace, linişte în suflet şi bucurii duhovniceşti!

Anul Nou, cu sănătate şi împlinirea dorinţelor binecuvântate de Dumnezeu!

Al vostru de tot binele voitor şi către Domnul pururea rugător,

† PIMEN, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Magii ne arată că ştiinţa şi cultura îndreaptă pe om spre Dumnezeu.
 Vizualizări articol: 4449 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.4 din 28 voturi
Magii ne arată că ştiinţa şi cultura îndreaptă pe om spre Dumnezeu2.4528

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Merry christmas trimis de
(22 dec 2012, 11:20:55
plecand de la faptul ca va sunt un cititor fidel permiteti-mi sa-mi exprim oful in ceea ce va privestebig grinragilor,deja la ce porcarii si atacuri la persoana am vazut pe forumul comentarii aici ma intreb daca nu cumva admnistatorul e intr-un bunker si nu stie ca apocalipsa a trecut si ca libertatea de exprimare de aici e prost inteleasa.Astept doar sa vad colinda ce-o pune abcdar apoi,fiindca se vor revarsa laturi , garantat, nu cred c-o sa mai intru pe acest sait.Aveti mii de cititori zilnic,nu-i o pierdere,pe mine ,insa, m-ati pierdut de client. Sarbatori fericite !
1.1  RE: Merry christmas trimis de
(22 dec 2012, 12:00:59
GO PLANET GO PLANET.....!!!!!... Cuiva i se rupe in 14 ca abandoneaza LABA/da (saitu) monitru
2.   :))) Pacalicilor.... trimis de
(22 dec 2012, 11:21:57
,,ştiinţa şi cultura îndreaptă pe om spre Dumnezeu,,...Probabil cele cateva milioane de babe nebune or avea toate atestat de doctor docent (model ponta)..... una e sa respecti cultura ,datina stramosilor...si cu totul alceva sa crezi idiotenile si povestile nascocite din dorinta de a manevra masele populare...... Se spune ca partzaila ( cel de sus) asi iubeste supusi, biserica...... propun o proba(simpla si la subiect).... Dati jos paratrasnetele de pe maghernitele numite biserici... si va garantez ca la prima furtuna incep a se rumeni.... Deci concluzia care ar fi...
3.   Biblia este cuvantul care spune adevarul. trimis de
(22 dec 2012, 13:14:58
Am ajuns la o concluzie acum aproape 1 an de zile si am inceput sa citesc singur Biblia -este sigura care spune adevarul . Totul a plecat de la un sigur fapt pe care l-am sesizat la preoti ....se feresc sa indrume crestinii sa citeasca Biblia si recomanda diverse carti si cartuliii scrise de mai multi, dar nu prea recomanda sa citit Biblia . Si am stat si m-am intrebat DE CE? si bineinteles am pus mana pe Biblie si am inceput sa o citesc si sa inteleg ce transmite acest singur cuvant lasat de la Dumnezeu. Concluzia : mai am in jur de 70 de pag si termin toata Biblia de citit, dar MA FACUT SA DESCHID OCHII SI DIN NEFERICIRE SA CONSTAT CA NIMENI IN VREMEA LUI ISUS HRISTOS NU PUPAU ICOANE ,CA NU ERAU SI SE BOTEZAU CAND INTELEGEA CE ESTE CREDINTA SI CUVANTUL CE IL TRANSMITE ISUS PRIN BIBLIE. Spune in Biblie sa nu ne aplecam in targuri la persoane care se cred superioare si sunt fatarnici imbracati in haine lungi si sclipicioase....exact asa fac preotii de la ortodoxim . Eram la SF Ioan la Manastire si era un preot ...a trecut o maicuta pe langa el si fereasca sfatu ce plecaciuni si ce matanii in fata lui facea, dar de ce face asa pe cand in biblie scrie clar ca nu e bine. Un nas de botez nu poate sa preia toate pacatele acelui prunc si pruncul nu-si aduce aminte de nimic si nu se poate [pregatii deloc inainte. pacat ca nu ni se spune adevarul. Acest mare pimen am inteles ca a fost tat securistilor ...restu nu mai pot comenta ....spune totul. de ce nu dadeau voie pe timpul lui Ceausescu sa se raspandeasca Bibliile? Stiu pe cineva chiar a avut un articol la tv a fost batut si arestat ca avea mai multe biblii si dadea si la altii. Mergi la biserica si vezi o sumedenie de carticele ,dar nu vezi la fel de multe Biblii? de ce d-nul Pimen? Cand termin de citit Biblia ma decid ce fac ,dra deja ma gandesc sa ma duc la Biserica Baptista ...in urma cercetarilor timp de 1 an asta cred ca e cel mai adevarat . E multa rugagiune si frica de Dumnzeu . Chiar simti ca Dumnezeu e aproape
4.   Religie trimis de
(22 dec 2012, 17:49:49
Hoti,hoti,hoti si cum au spalat creierii atitia ani romanului ii e frica acum sa se ia de ei si de mierda lor de religie de manipulare si stoarcere de bani.Au spalat creierii atitia ani si poate cu 2-3 generatii (cum zicea Dalai Lama) scapam de hotii cu barba care nu fac nimik pt societate.Se esclud preotii care fac,ajuta si te asculta si te orienteaza si nu l intereseaza sfintul ban.amin
5.   Saracii necredinciosi !!! trimis de
(22 dec 2012, 17:53:29
Dumnezeul păcii şi al mângâierii să aibă milă de voi, necredincioşilor! Şi de noi, cei ce credem. Dacă aţi şti ce har are Înaltul Pimen, aţi înţelege mai multe.
Citiţi Noul Testament şi apoi faceţi acuze - nefondate!
Săracii de voi! Nu puteţi gusta LUMINA NAŞTERII LUI HRISTOS. Săracii de voi, oameni!
5.1  RE: Saracii necredinciosi !!! trimis de
(22 dec 2012, 18:41:40
Moțoc: "Proști dar mulți ! "
5.2  RE: Saracii necredinciosi !!! trimis de
(22 dec 2012, 22:54:15
De fapt Voda Lapusneanul a zis-o, nu Motoc.
6.   Craciun trimis de
(22 dec 2012, 19:11:27
Dumnezeu poate fi doar simtit si nu explicat, pentru ca daca s-ar putea explica nu ar mai fi divinitate! Nu e corect sa arunce cineva cu mizerie, daca nu e cu nimic mai bun decat cei pe care ii critica!
1. Vreti preoti mai buni? Cresteti-va copiii si faceti-i preoti mai buni!
2. Nu credeti in preotia trimisa de la apostoli pana in zilele noastre? Sa nu aveti iluzia ca veti trai vesnic! Incas 20, 30, 40 de ani si . . . pariul pe care l-ati facut cu viata se adevereste intr-un fel sau altul.
3. Faceti parte din alte confesiuni aparute ca protest la unele fapte cu adevarat gresite in istoria Bisericii, sa aveti o viata frumoasa si corecta!
Nu judecati, sa nu fiti judecati! Cu masura cu care judecati, cu aceea veti fi judecati!
7.   Pt.cititor1cititor trimis de
(22 dec 2012, 20:41:33
ai perfecta dreptate ,parerea mea sa nu mi-o ia cineva in nume de rau dar eu am cam multi ani as zice sa-ti pastrezi religia pentru ca ai sa vezi ca si acolo sant greseli ca peste tot, cu stima si sarbatori fericite
8.   Pt un handicapat herrporc trimis de
(22 dec 2012, 21:50:06
ba blegule stiu ca la ora asta dormi ar fi mai bine pt.romani daca ai dormi pe veci ca nu ai creir jignesti aproape 15 milioane de romani facand bascalie din mitra unui prea sfant poate el are gresele lui precum avem cu toti dar pana ai spune olita de noapte deja iti doresc o pedeapsa cuvenita porcusorule
9.   Cine e fara de pacate sa arunce primul cu piatra. trimis de
(23 dec 2012, 09:53:07
nu inteleg cine sunteti voi a critica si a acuza,fiecare plateste pt pacatul lui,apropo de preoti de preotul care a facut casa pt 100 de copii la Radauti si multii altii care fac azile de batrani sau alte fapte bune nu aud nimic.nu am pe nimeni preot in familie sau ca amic dar de ai judeca are Dumnezeu grija.
10.   Comentartu trimis de
(23 dec 2012, 10:54:24
cine e fara de pacat? un avorton exilat in state care fura din bancomate care e si flamand dupa publicitate
11.   Pt state trimis de
(23 dec 2012, 11:06:31
o sa vorbesc cu Obama pote il impusca in Oklahama daca trimite lesu aici il trimit lui Fluturici
12.   Pt herbou trimis de
(23 dec 2012, 11:37:47
vezi asta vreau sa te enervez ca poate pun aia glontu pe tine ca sincer spun ca e pacat ca tragi aer in piept de mata nu spun nimic ca biata de ea nu stia ce avorton aduce pe lume.Apropo te-a avortat la 5 luni cred
13.   Comentariu trimis de
(23 dec 2012, 11:40:20
cum ai trecut Atlanticu betivule?
14.   Comentariu trimis de
(23 dec 2012, 11:43:09
daca fac americani o radiogrfie la capatina ta seaca cred ca se gandesc cum de existi secatura
15.   Comentariu trimis de
(23 dec 2012, 12:08:38
cred ca americani fac experimente pe capatina si te-au scos din tensiune .Apropo avortonule unde ai invatat limba romana sau nu ai o identitate esti o mascarie americana dar nu cred pt. ca miroase ingrozitor mai spala dintuci aia care infuleci de cateva zile  ☭ 
16.   Comentariu trimis de
(23 dec 2012, 12:21:29
nu am timp sa citesc toate dobitocile veneticilor americani astept sa te prinda glontu ca altceva nu meriti franghia e scumpa costa prea multe parale
17.   Comentariu trimis de
(23 dec 2012, 12:41:10
pt. oameni de bine mai multa toleranta in religie aproape toate razboaile si mai inainte lupte de la religie dar herr e un avorton si nu poti sa ceri ce nu are adica creer EL FIIND UN PRODUS AL SERVICILOR AMERICANE
18.   Comentariu trimis de
(23 dec 2012, 12:45:55
totusi cred ca nu existi au bagat americani un virus dar daca totusi poate sa existe asemenea finte irationle sa it-i de domnu ce meriti OVIDERZEN HITLERISTULE IAL SI PE BASEL CU TINE
19.   Bucurati-va! trimis de
(23 dec 2012, 18:42:07
Bucurati-va de Minunata Nastere a Lui Dumnezeu printre oameni! Bucurati-va de Iisus Hristos si alunga-ti de la voi toate orgoliile, rautatile si supararile! Lasa-ti-l pe Pimen si pe cei asemenea lui in pace, lasat-i pe toti cu mertzanele si jeepanel;e lor, lasati-i in pace pe toti sectantii imbracati in piele de oaie, ca nu suntem noi judecatorii lor. Bucurati-va de Nasterea Celui de Sus, Cel de dinainte de vreme si vremuri! Hristos a venit pentru noi toti, si pentru cei drepti si peste cei pacatosi, si pentru cei buni si pentru cei rai. Bucurat-va si cautati-va linistea si bucuria doar in Hristos si nu in vremelnicii vremii! Bucurati-va!
20.   ... trimis de
(23 dec 2012, 22:54:10
Ce e drept ati gasit si articolul potrivit sa va certati!
21.   Religie trimis de
(24 dec 2012, 20:20:54
Nu intru in amanunte. Si pe aceasta pagina religia face acelasi lucru pe care l-a facut de la inceputul religiilor incoace. RAZBOI.

Cat despre doamna/domnisoara "Andree Andree Sarah"... Intrebare de 10 puncte. In ce limba ISUS inseamna MAGAR?

Sarbatori fericite!
21.1  RE: Religie trimis de
(25 dec 2012, 10:32:12
Iisus = Isus. Se folosesc doi de "i" doar pt a arata unicitatea Mantuitorului. Numele Isus era extrem de folosit si comun in epoca, cum ar fi la noi acum Ion, Vasile sau Gheorghe, iar ortodocsii s-au gandit sa-l individualizeze intr-un fel. La magar/magarita in ebraica veche se zice ayir/aton! Ce zice doamna Andree sunt povesti auzite de pe la unii preoti sau profesori de religie care ca sa nu-si mai bata capul cu o explicatie stiintifica si logica prefera sa zica "Isus inseamna magar", desi ei fara sa-si dea seama aduc o jignire imensa chiar obiectului muncii lor. Talibani, cu un IQ redus, ce sa le ceri ?!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei