Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 dec 2012 - Anul XVII, nr. 293 (5198)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

După furtună

Trotuarele blocate de nămeţi, un calvar pentru suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Viscolul şi ninsorile abundente de miercuri au transformat trotuarele Sucevei în redute greu de cucerit de către pietoni, care, pentru a avansa, au avut de dus o luptă aprigă, pas cu pas.

În vreme ce chiar şi în zonele deszăpezite nămeţii s-au adunat în cantităţi destul de mari, pe unde nu a ajuns deloc vreun utilaj de deszăpezire şi nici nu au intervenit oamenii cu lopeţile, mormanele de zăpadă au ajuns să fie chiar şi de jumătate de metru.

Pentru a evita calvarul de a circula pe trotuarele întroienite, mulţi suceveni au riscat să meargă printre maşini, direct pe străzile curăţate de utilajele de deszăpezire.

Curios, deşi majoritatea consideră că şi cetăţenii ar trebui să se implice în curăţarea trotuarelor, numărul celor care chiar fac acest lucru este foarte mic.

„Toată lumea ar trebui să iasă să cureţe trotuarele. E vina tuturor că se circulă greu pe trotuare. Cine să facă pentru noi? Străzile sunt bine curăţate, sunt şofer, dar azi, pentru că nu ai unde parca, îmi rezolv treburile mergând pe jos. Chiar de ar scoate elevii de la ore să se implice la deszăpezire nu ar fi ceva rău pentru ei”, consideră Gabriela Vasiliu.

De aceeaşi părere este şi unul dintre cei care au ales să meargă pe stradă, decât să se afunde cu picioarele până la genunchi în zăpada de pe trotuare:

„E ceva de groază ... Eu sunt pensionar şi mereu fac curat în faţa scării. Toţi ar trebui să facă aşa, ca să ne fie bine. Oriunde ai sta, la bloc, la casă, oamenii trebuie să iasă să îşi facă singuri curat, să deszăpezească. Altfel nu mai ajungem nicăieri...”.

Conform legii, agenţii economici au obligaţia de a curăţa trotuarele din dreptul sediilor lor, dar mulţi ignoră acest lucru, aşteptând să vină primăria să le facă treaba sau să se topească zăpada.

Tocmai de aceea, viceprimarul Ovidiu Doroftei a dat dispoziţie ca începând de astăzi, inspectori primăriei să-i ia la întrebări pe cei care nu şi-au făcut treaba.

“Văd că mulţi ignoră faptul că au şi ei obligaţii, nu doar primăria. Există reglementări clare în această privinţă şi chiar amenzi care se pot da pentru cei care nu au curăţat spaţiile din zona unde îşi desfăşoară activitatea. Dacă nu vor să deszăpezească, nu au decât să plătească”, a spus Doroftei.

„Să vină primăria să deszăpezească!”, au strigat mulţi dintre cei care-i priveau ieri de la geam sau de la balcoane pe cei care au pus mâna pe lopată şi au început să cureţe zăpada din jurul maşinii lor sau din preajma blocului.

Culmea e că mulţi dintre ei au uitat că acest lucru a intrat în atribuţiunile lor pentru mulţi ani de zile, după cum spune Gheorghe Uliniuc, un alt pieton:

„Primăria trebuie să facă curat, dar şi cetăţenii, măcar în faţa blocurilor şi pe trotuarul din faţă. Nu am văzut să se întâmple asta. Când eram tânăr mereu ieşeam la deszăpezire, am făcut muncă voluntară cât îi hăul şi pârâul. Toţi ieşeau să lucreze şi se cunoştea acest lucru”.

Delăsarea cetăţenilor este condamnată şi de un alt sucevean, care curăţa de zor parcarea blocului, deşi nu are maşină: „Cât mă pot mişca fac singur. Dacă aştepţi să-ţi vină cineva să-ţi facă curăţenie acasă nu-i lucru bun. Din păcate se cam aşteaptă... Dacă se poate să vină să le spele şi rufele şi să le întindă pe sârmă iar ei doar să le îmbrace”.

Alţii cred că asociaţiile de locatari ar trebui să se implice mai mult în aceste acţiuni şi chiar să plătească oameni şi utilaje care să deszăpezească printre blocuri, iar sumele cheltuite să fie recuperate de la locatarii care nu vor să se ocupe singuri de deszăpezire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trotuarele blocate de nămeţi, un calvar pentru suceveni.
 Vizualizări articol: 1977 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Trotuarele blocate de nămeţi, un calvar pentru suceveni5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(14 dec 2012, 11:20:17
Lumea nu iese la dat zăpada deoarece o anumită firmă care a câştigat licitaţia pentru prestarea de servicii pt. deszăpezire nu işi face treaba. Personal, nu îmi convine să ies la dat zăpada şi altul să ia bani pt. munca mea doar pentru ca este băiat deştept.
Dacă nu ştiaţi, după ce locatarii au dat zăpada dintr-o anumită parcare, a doua zi, la primărie s-a prezentat o anumita firmă care a revendicat acţiunea respectivă. Mai mult, nesimţiţii au afirmat ca ei au organizat, coordonat şi plătit pe locatari, plus că au pus la dispoziţie ceaiuri cade şi mici gustări. Pentru asta au luat bani frumoşi (binenţeles o parte din aceşti bani s-au întors unde trebuie).
Uite de asta nu ies la dat zăpada pentru că nu sunt fraier ca eu să muncesc şi altul să ia bani pentru munca mea.
2.   * trimis de
(14 dec 2012, 11:24:51
Mergem , în viaţă , p-acelaşi drum ( dar în maşini diferite )
Distilaţi d-acelaşi fel de lacrimi ( dar … din alte motive )
Motive ce diferit , pe fiecare , ne vor comprimite
Căci avem , fraţilor , atât de diferite .. obiective ?!?!

Cuvintele ce deschid uşi nu sunt : “ trage ” şi „ împinge ”
Sunt eu* ( care-s .. acela* ) sau .. m-a trimis cutare*
Dacă nu eşti nici acela* nici cutare* şansa ţi se stinge
Iar viaţa-ţi devine doar o formă continuă de amputare

Cauţi un loc unde să mergi să (te) uiţi sau să fii uitat
Dar “efigia strălucitoare” şi-ntroienită te ţine-n loc
Astfel te-amesteci în troacă ( în oraşul aglomerat )
Şi-ţi cauţi lumina şi căldura .. spre cel mai ieftin foc

Tristeţea sapă adânc în tine , de unde loc pentru fericire ?
Căci paradoxu’ e : avem oameni mari în trupuri mici
Gherila viselor ţi-a sucombat “coşmarul” numit iubire
Aşa c-ai vrea să faci…da’ taci ! ( oricum,ce să zici ?!?! )

3.   Catre viceprimarul Doroftei trimis de
(14 dec 2012, 12:19:54
Domnule vice-p, avand in vedere bahaosul din orasul sUCEAVA si faptul ca nu sunteti in stare sa gestionati niste situatii de urgenta si necesitate ale oamenilor, faceti-va timp mai mult pentru a merge pe "teren" si explicati-le oamenilor exact care sunt atributiile primariei in curatarea zapezii si care este partea oamenilor....e foarte simplu, dupa ce faceti acest lucru trimite-ti inspectorii sa vedeti daca s-a executat....sunt strazi unde oamenii au facut munti de zapada curatandu-si locurile de parcare...cine strange acesti munti de zapada....tot oamenii care platesc impozite????da rosalu ce draqu face?
4.   Ajutoare trimis de
(14 dec 2012, 13:19:42
se dau atitea ajutoare in Suceava, toti sunt tineri care nu lucreaza, dar primesc bani si alimente, de ce nu exista un program al Primariei prin care sa fie conditionate aceste ajutoare de prestatie de zile de munca in folosul comunitatii.....
cine isi face aceste zile lunar ( sigur, exclus persoanele grav bolnave) primeste ajutoarele....
cred ca nu ar fi nimic anormal si abuziv.......
5.   Tarziu trimis de
(14 dec 2012, 14:31:02
Subiectul e abordat tarziu, dar tot e bine ca se scrie despre el. Rusine in primul rand primariei iar in al doilea rad ziarelor si mediei in general. In Suceava nu se intampla nimic din punct de vedere administrativ si nici jurnalistic. Ceva de genul noi ne facem ca adminstram iar ziarele se fac ca fac jurnalism. Azi e vineri iar afara a inceput sa ninga de sambata seara. Pana azi nimeni nu a ridicat acest subiect in ziare iar primaria probabil asteapta primavara la sfarsit de decembrie. Nu este admisibil sa accepti masini parcate la bulevard si sa nu iei nici o masura in conditiile in care aceste masini nu sunt curatate de zapada, nu este posibil ca la 2 zile de la caderea zapezii sa nu reusesti sa intri macar cu un plug pe toate strazile din oras, nu este posibil sa se arunce si sa se depoziteze zapada pe strada si pe trotoare in conditiile in care asa zis spatiile verzi de dupa boscheti sunt libere. Rusine celor care administreaza orasul. Eu am iesit si am dat la lopata in jurul blocului de duminica de cand avem zapada, dar ma intreb de ce nu iese lumea la lopata.... probabil nesimtire, dezinteres .... daca probabil ar fi niste sanctiuni clare intr-un cadru in care toata lumea si-ar face treaba am sta mult mai bine acum...... Oricum prea multa nepasare si nesimtire......RUSINE
6.   Cine munceste se bucura de rezultate trimis de
(15 dec 2012, 08:18:47
Starea in care sunt trotuarele din Suceava este in cea mai mare parte vina locuitorilor din oraș care inconștienți așteaptă să le facă cineva ceea ce ei își doresc.
Primăria ar putea să se implice mai mult și Rosalul, DAR totuși majoritatea trotuarelor cu probleme sunt în fața blocurilor și a caselor.

Acum se vede educația dată tinerilor și dorința de muncă transmisă de la PĂRINȚII lor influențați de mass media care critică tot.
Am văzut oameni harnici care și-au făcut curat în partea lor și chiar mai mult.
Avem destule spații verzi unde putem pune zăpada.

Ce trebuie să facem acum: Să luăm lopeți și să continuăm treaba noastră.
Să spunem vecinilor, prietenilor și colegilor noștrii să-și facă treaba nu să comenteze ca niște leneși mofturoși.

Ziarul Monitorul ar putea lua inițiativa de a chema oamenii la curațat zăpada și de asemenea fiecare ziar, radio și televiziune. Și oricine vede această problemă poate să cheme, să coordoneze și să lucreze.
Unde-s mulți se face treabă multă, bună și repede.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei