Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 dec 2012 - Anul XVII, nr. 293 (5198)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: Sunt şi voci din UDMR care spun că nu ar fi bine să intrăm la guvernare

Vineri, 14 Decembrie 2012 (17:00:25)

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că sâmbătă CRU nu va lua o decizie privind intrarea la guvernare a Uniunii, ci eventual va da mandat conducerii formaţiunii pentru discuţii în acest sens, precizând că "sunt şi voci din UDMR" care spun că nu ar fi bine să intre la guvernare.

Vicepreşedintele politic al UDMR a declarat, vineri, înainte de şedinţa Consiliului Consultativ al Platformelor UDMR, că sâmbătă Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), convocat la Târgu Mureş, nu va lua o decizie privind intrarea la guvernare a Uniunii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"CRU nu va decide mâine (sâmbătă - n.r.), ci probabil va da mandat conducerii să discute. Deci nu va fi o decizie a CRU în ce direcţie să o luăm", a spus Borbely.

El a arătat că "sunt şi voci din UDMR" care spun că nu ar fi bine ca Uniunea să intre la guvernare, întrucât aceasta aduce "o anumită erodare" a susţinerii de care se bucură o formaţiune în rândul electoratului.

Borbely a subliniat că UDMR este dispusă să îşi asume răspunderea "dacă sunt programe compatibile".

"Sunt şi voci din UDMR care spun că nu ar fi bine să intrăm la guvernare. Sunt opinii diferite, când se iau decizii, se iau decizii la nivelul partidele sau formaţiunilor politice. Argumentele sunt că, dacă participi la guvernare, există o anumită erodare, mai ales dacă nu va fi ceva spectaculos în ceea ce priveşte economia - şi deocamdată suntem în recesiune. Noi, în general, ne asumăm răspunderea şi ne-am asumat şi în acei ani foarte grei, din 2010-2011, deci ne asumăm această răspundere, dacă sunt programe compatibile", a spus el.

Borbely a arătat că "sunt foarte multe lucruri de discutat", de la chestiunile economice până la probleme precum reorganizarea teritorială, Autostrada Transilvania şi modificarea Constituţiei, inclusiv în ce priveşte articolul 1 din Legea fundamentală.

"Nu am spus că nu condiţionăm. Am spus că discutăm altfel decât dacă am fi cei care decid, ştiu eu, votul pentru un Guvern. Sunt foarte multe lucruri care sunt apropiate de ceea ce au spus premierul şi USL în perioada trecută. De exemplu, reducerea CAS-ului - suntem de acord şi este de acord şi USL. Cu lucrările de infrastructură nu cred că va spune USL că nu vrea să continue Autostrada Transilvania. În ceea ce priveşte reorganizarea teritorială, şi noi suntem de acord să nu desfiinţăm judeţele, şi ei sunt de acord. Cum vor arăta, de exemplu, aceste regiuni, cu ce atribuţii, încă nu s-a discutat în detaliu, probabil nici în cadrul USL. Aceste detalii le vom discuta, vom discuta şi modificarea Constituţiei, care înseamnă, de fapt, să clarificăm acele puncte care sunt în momentul de faţă destul de ambigue. Deci sunt foarte multe lucruri de discutat. Săptămâna viitoare le punem, sper, şi pe hârtie, dacă vom ajunge acolo ca să batem palma, şi în funcţie de această decizie vom merge mai departe", a spus el.

Borbely a apreciat că "există un interes" din partea USL în vederea cooptării UDMR la guvernare, din moment ce Victor Ponta a făcut prima declaraţie în acest sens, adăugând că el nu crede că liderul USL şi-a schimbat punctul de vedere între timp.

"E de discutat. E o coaliţie mare. Sunt mai multe partide, evident, o să aibă înţelepciunea să analizeze şi săptămâna viitoare discutăm", a spus el.

Borbely a arătat că alegerile parlamentare au fost cele mai grele de până acum şi rezultatul este satisfăcătar pentru UDMR. El a adăugat însă că atât Uniunea, cât şi contracandidaţii maghiari "trebuie să tragă concluziile de rigoare", pentru că s-a demonstrat că PPMT nu are susţinerea comunităţii maghiare, dar şi Uniunea a pierdut mandate parlamentare.

"Din nou s-a demonstrat, slavă Domnului, că nu au susţinerea minorităţii maghiare, dar din păcate am pierdut patru mandate la deputaţi şi cel puţin trei din cauza lor. Deci trebuie să tragă ei concluziile. Ştiţi foarte bine că au susţinut că vor avea trei senatori şi şase deputaţi - ei nici măcar nu au ajuns în apropierea vreunui mandat, deci ei trebuie să tragă concluziile de rigoare. Şi noi, evident, pentru am fost aproape la limită, la cinci la sută. (...) Cred că rezultatul este satisfăcător şi cel mai important este că suntem acolo - şi suntem acolo printr-un grup parlamentar totuşi consistent în Parlament", a conchis el.

Liderii USL şi UDMR au avut o întâlnire, miercuri seară, la Palatul Parlamentului.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că negocierile dintre USL şi UDMR nu s-au întrerupt, el arătând că următoarea întrevedere va avea loc la începutul săptămânii viitoare.

UDMR va fi cooptată la guvernare alături de USL, urmând a se stabili dacă Uniunea va participa la nivel de ministru sau doar de secretari de stat, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse participante la prima discuţie dintre liderii USL şi UDMR desfăşurată la Palatul Parlamentului.

Conform surselor USL citate, nivelul participării UDMR la guvernare urmează să fie discutat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: Sunt şi voci din UDMR care spun că nu ar fi bine să intrăm la guvernare.
 Vizualizări articol: 785 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: Sunt şi voci din UDMR care spun că nu ar fi bine să intrăm la guvernare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Borbely chiar sunt multe lucruri de discutat trimis de
( 3 ian 2013, 12:54:00
... in legatura cu loialitatea si buna voastra credinta fata de statul roman... inainte de toate fandosirile voastre interne despre participarea la guvernare. Bine ca v-ati linistit ca nu va mai cheama nimeni la guvernare si nu mai aveti oarece complexe in a batjocori simbolurile nationale prin spanzuratori in pietele voastre publice unde altadata descalecati dupa drumul din stepa. Aveti baci borbely destule bube nationalist sovine in capul partidelor voastre pe care degeaba le astupati cu alifiile drepturilor europene ale minoritatilor , pentru ca nu va mai crede nimeni ca sunteti bineintentionati. Lantul mandatelor la guvernare bazat pe santajul ieftin al asigurarii majoritatii s-a terminat brusc precum coada elefantului asa ca e cazul sa te linistesti putin si sa cugeti cu mintea unui ardelean nu cu cea a unui ungur si sa te intrebi sincer : A EXISTAT VREODATA VRE_O PERSECUTIE A UNEI MINORITATI ETNICE IN ARDEAL SAU IN ROMANIA ??? , nu a existat !!! toate convulsiile npetrecute in societatea romaneasca nu au fost decat niste manufacturi false ale nostalgiilor voastre imparatesti.
Deci ce zic eu sogore..: fa matale bine si recroieste-ti atitudinile fata de statul national roman si apoi poti sta drept sa fii credibil ca orice maghiar in fata bunavointei majoritatii romane.
Parerea mea !!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei