Florin Puşcaşu, patronul Tipografiei Agressione, trebuie să stea în puşcărie pentru o perioadă de trei ani. Aşa a decis ieri Judecătoria Suceava, dar decizia nu este definitivă.
În dosarul aflat pe rolul instanţei sucevene, Florin Puşcaşu era judecat pentru comiterea mai multor fapte asimilate celor de corupţie, mai exact cu cheltuirea ilegală a unor fonduri europene accesate în urmă cu câţiva ani. Soluţia în acest dosar a fost de condamnare la trei ani de închisoare cu suspendare. Numai că magistraţii au constatat că Puşcaşu mai fusese condamnat şi în cursul anului 2007, la un an de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. Cu acel prilej, judecătorii au instituit şi o perioadă de încercare de câţiva ani, în care patronul Tipografiei Agressione nu avea voie să comită alte fapte penale. Ori, delapidarea fondurilor europene a avut loc chiar în acel interval. În aceste condiţii, suspendarea pedepselor a fost revocată, iar Florin Puşcaşu are de ispăşit o condamnare de trei de închisoare cu executare.
A scos pe bandă rulantă absolvenţi care habar nu aveau că ar fi urmat cursuri de calificare
Florin Puşcaşu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, în martie 2009. Prejudiciul pe care Ministerul Lucrărilor Publice şi Locuinţelor trebuie să-l recupereze de la Florin Puşcaşu este de aproximativ 1,4 miliarde de lei vechi, mai exact 32.559,20 de euro.
Din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Suceava, reiese că Florin Puşcaşu a scos pe bandă rulantă absolvenţi de cursuri plătite din bani europeni.
În baza unui proiect aprobat de mai multe instituţii, printre care şi Ministerul Integrării Europene, Florin Puşcaşu a obţinut dreptul de a se ocupa de calificarea şi recalificarea pentru grafica publicitară computerizată, în cadrul programului Phare 2000.
Ulterior, la controlul efectuat de reprezentanţii Departamentului de Luptă Antifraudă (DLA) din cadrul Guvernului României, s-a constatat că realitatea nu bătea cu actele de care patronul firmei Agressione se folosise pentru a încasa peste 32.000 de euro şi pentru care dorea să mai primească o diferenţă de 8.139,80 de euro.
Una dintre problemele semnalate era aceea că documentaţiile anexe din dosar erau inexacte şi incomplete. De asemenea, s-a constatat că 39 de certificate emise pentru cursanţii în “grafica publicitară” erau false, iar respectivele persoane au recunoscut în timpul audierilor de la DNA că nu ştiu nimic despre aceste specializări.
În aceste condiţii, solicitarea lui Florin Puşcaşu de a-i fi achitată diferenţa de 8.139,80 de euro a fost respinsă. Mai mult, după finalizarea cercetărilor din acest dosar, Ministerul Lucrărilor Publice şi Locuinţelor s-a constituit parte civilă şi vrea să recupereze avansul încasat de patronul Tipografiei Agressione, în valoare de 32.559,20 de euro.
Acest dosar a fost aproape de a se finaliza în urma cu aproximativ un an, dar în cele din urmă judecătorii au repus dosarul pe rol şi au dat soluţia abia ieri.