Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 dec 2012 - Anul XVII, nr. 291 (5196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor”, invitat în Italia de sărbătoarea românilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 25 noiembrie - 2 decembrie, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” a fost prezent în Italia, la invitaţia asociaţiei Momento 0, a primăriei din localitatea Villafranca di Verona şi a Centrului Cultural Român din localitatea Ostiglia, în provinciile Verona şi Mantova, pentru a susţine spectacole folclorice cu ocazia sărbătorii zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.

Tinerii artişti dorneni au prezentat spectacolul generic intitulat „Aşa-i jocul la români”, în şcoli unde programa şcolară cuprinde materia opţională Cultură şi civilizaţie românească (Şcoala gimnazială Mincio şi Liceul Bonomi Mazzolari Mantova) sau pentru comunităţile de români din localităţile Mantova, Nogara, Ostiglia şi Villlafranca di Verona.

Producţia artistică pregătită special pentru publicul din diaspora a cuprins suite de jocuri populare din Ţara Dornelor, Bucovina, Moldova, Muntenia şi Banat, pe scenă evoluând şi soliştii instrumentişti Voicu Olaru, la fluier, clarinet şi saxofon, Vasile Boancheş, la trompetă, şi soliştii Ana Maria Chiloti, Camelia Lucescu şi Ilioara Ştefănel.

 

Cântecele patriotice, trăite cu emoţie de românii din Italia

Cântecele patriotice „Cântec despre Bucovina”, „Treceţi, batalioane române, Carpaţii” şi „Hai să-ntindem hora mare” au fost trăite cu intensă emoţie de către toţi românii prezenţi la spectacole. Evoluţia scenică a fost încheiată cu alaiul obiceiurilor de iarnă din Ţara Dornelor, românii, dar şi publicul italian cântând la final împreună cu elevii dorneni „Mulţi ani trăiască!”.

În incinta sălilor de spectacol au fost organizate expoziţii cu lucrări de artă populare tradiţională (sculpturi în lemn şi os, ţesături, ouă încondeiate) premiate la concursuri naţionale, realizate de elevii Clubului Copiilor.

Turneul ansamblului „Plaiurile Dornelor” a fost un succes deplin confirmat de numărul mare de spectatori (cel puţin 300 la fiecare spectacol, la Villafranca fiind peste 500 de spectatori), de aprecierile din presa regională şi din partea autorităţilor locale.

 

Popas la Târgul de Crăciun de la Viena

„Pe lângă spectacolele susţinute, elevii dorneni au reuşit în această perioadă să viziteze importante obiective culturale şi turistice cum sunt Castelul Ljubljana, Teatrul Scala, Castelul Sforzesco şi Domul din Milano, Arena di Verona, Palatul ducal din Mantova, iar în drumul spre casă au poposit pentru o zi la Viena, unde au admirat Târgul de Crăciun”, ne-a spus Vasile Moroşan directorul Clubului Copiilor din Vatra Dornei.

Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a fost însoţit în acest turneu de profesorii Mihai Vleju, Ionel Susciuc, Vasilica Ştefănel şi Teodora Moroşan, proiectul fiind coordonat de către prof. Dorin Pardău şi Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei.

Finanţarea proiectului a fost susţinută de Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului, Primăria municipiului Vatra Dornei şi Asociaţia „Plaiurile Dornelor”. Un sprijin important a fost acordat de inginer Ioan Moraru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor”, invitat în Italia de sărbătoarea românilor.
 Vizualizări articol: 1103 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor”, invitat în Italia de sărbătoarea românilor4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei