Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 dec 2012 - Anul XVII, nr. 291 (5196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Redistribuire naţională

PP-DD obţine în judeţul Suceava un mandat de senator

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Partidul Poporului – Dan Diaconescu a reuşit să producă o surpriză de proporţii la alegerile parlamentare din judeţul Suceava, reuşind să obţină, nesperat, un post de senator. Acesta se adaugă postului de deputat câştigat de PP-DD în Colegiul nr. 9 Vatra Dornei. Obţinerea postului de senator a avut loc după redistribuirea naţională a voturilor rămase neutilizate în urma împărţirii mandatelor la care aveau dreptul partidele politice în funcţie de scorurile electorale obţinute la alegerile parlamentare din data de 9 decembrie. În urma acestei redistribuiri naţionale a acestor voturi „nefolosite”, PP-DD a reuşit să obţină un mandat de senator, având în vedere că la primele împărţiri ale mandatelor de senator a avut cel mai mare „rest” de voturi care nu au fost utilizate.

Postul de senator PP-DD va fi ocupat de Vasilica Steliana Miron, care a candidat în Colegiul de Senat nr. 1 Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc – Gura Humorului. Ea a obţinut 7.115 voturi şi s-a clasat pe locul al treilea în acest colegiu. Vasilica Steliana Miron are 35 de ani, şi este de profesie avocat.

Astfel s-a ajuns ca numărul posturilor de senator din acest colegiu să fie dublat. În acest colegiu, funcţia de senator a fost câştigată de Neculai Bereanu (USL), care la alegerile din 9 decembrie a obţinut 59,97% din voturile valabil exprimate.

Judeţul Suceava va avea astfel 17 parlamentari, respectiv 12 deputaţi şi cinci senatori. Potrivit legii, judeţul Suceava ar fi trebuit să aibă zece deputaţi şi patru senatori.

 

PP-DD Suceava a câştigat un post de senator deşi rezultatul obţinut duminică nu a depăşit coeficientul necesar pentru un mandat

În cursul zilei de ieri, Biroul Electoral Central a stabilit rezultatele finale şi oficiale ale alegerilor parlamentare de anul acesta, precum şi atribuirea mandatelor de deputat şi senator pentru fiecare formaţiune politică sau alianţă care în judeţul Suceava a depăşit pragul electoral.

La Senat, PP-DD Suceava a câştigat un loc în camera superioară a Parlamentului deşi numărul de voturi obţinut la nivelul judeţului nu a depăşit coeficientul necesar pentru un mandat. În urma alegerilor de duminică, 9 decembrie, USL a obţinut la Senat 128.125 de voturi (58,79%), ARD – 57.814 voturi (26,52%), iar PP-DD – 25.053 de voturi (11,49%). BEJ Suceava a stabilit coeficientul electoral pentru un mandat de Senat la 52.882 de voturi, motiv pentru care USL ar fi avut de drept două mandate de senator, ARD un mandat, iar cel de-al patrulea ar fi urmat să fie repartizat în urma redistribuirii voturilor. Situaţia s-a schimbat după ce USL a reuşit să obţină trei mandate de senator cu mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Astfel se face că cel de-al patrulea mandat de senator rămas disponibil i-a fost atribuit liderului PDL Suceava, Gheorghe Flutur, care a obţinut 42,67% din voturile valabil exprimate în Colegiul de Senat nr. 1 Suceava.

Surpriza a apărut la redistribuirea naţională a voturilor rămase neutilizate. PP-DD Suceava a avut 25.053 de voturi rămase neutilizate care s-au adunat într-un „coş” naţional, iar numărul final de voturi adunate de formaţiunea lui Dan Diaconescu i-a mai adus acesteia încă 24 de mandate la nivel naţional. Cum PP-DD Suceava a avut unul dintre cele mai mari resturi de voturi neutilizate, unul dintre aceste mandate a fost alocat în acest judeţ. Mandatul de senator din judeţul Suceava care i-a revenit partidului lui Dan Diaconescu a fost obţinut de Vasilica Steliana Miron deoarece aceasta a avut cel mai mare număr de voturi dintre toţi candidaţii PP-DD din judeţ.

 

Cum s-a dublat numărul de mandate din două colegii pentru Camera Deputaţilor

La Camera Deputaţilor, singurele partide sau alianţe care au trecut acest prag electoral au fost USL, ARD şi PP-DD. Potrivit clasamentului final, USL Suceava a câştigat alegerile pentru Camera Deputaţilor, cu un scor de 59,41%, obţinând 129.220 de voturi. Pe locul al doilea s-a clasat ARD cu 50.318 voturi (23,13%), iar pe locul al treilea PP-DD, cu 25.711 voturi (11,82%). După ce Biroul Electoral Judeţean Suceava a stabilit ieri coeficientul electoral necesar pentru un mandat de deputat la 20.561 de voturi, a rezultat faptul că în baza voturilor obţinute la alegerile parlamentare, USL ar fi avut dreptul la şase mandate de deputat, ARD – două mandate, PP-DD ar fi primit un mandat, iar unul dintre cele zece mandate câte ar fi trebuit să aibă iniţial judeţul Suceava ar fi urmat să fie ocupat la redistribuirea voturilor.

Situaţia din judeţul Suceava s-a schimbat total după ce la alegerile pentru Camera Deputaţilor, USL Suceava a reuşit să obţină „din prima”, cu peste jumătate din voturile valabil exprimate, nu mai puţin de nouă mandate de deputat. Cum USL a ocupat nouă din cele zece mandate, iar ARD şi PP-DD aveau dreptul la trei posturi de deputat, a apărut şi situaţia în care au fost dublate mandatele din unele colegii.

În singurul colegiu pentru Camera Deputaţilor rămas neocupat de USL, cel mai mare număr de voturi l-a avut candidatul ARD Ioan Balan. Astfel, acesta a fost primul care a ocupat colegiul rămas disponibil dintre cele zece câte a avut iniţial judeţul Suceava. Cu toate acestea, ARD şi USL mai aveau dreptul la câte un deputat, motiv pentru care la următoarea împărţire a voturilor rămase neutilizate două colegii din judeţul Suceava şi-au dublat numărul de reprezentanţi în Camera Deputaţilor. Astfel, atât la ARD Suceava, cât şi la PP-DD Suceava s-a făcut un clasament cu toţi candidaţii, iar cei care au obţinut cel mai mare număr de voturi în colegiile în care au candidat au reuşit să câştige şi mandatele de deputat la care cele două formaţiuni aveau dreptul. În cazul de faţă este vorba despre Sanda-Maria Ardeleanu de la ARD (Colegiul nr. 1 Suceava) şi Cezar Cioată (Colegiul nr. 9 Vatra Dornei).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PP-DD obţine în judeţul Suceava un mandat de senator.
 Vizualizări articol: 5310 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.87/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.9 din 15 voturi
PP-DD obţine în judeţul Suceava un mandat de senator1.9515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(12 dec 2012, 11:21:28
of , la naiba , cu Cioacă arestat !
PPDD creşte cântând şi uvertura bucovineană
domnu'Dan , vezi dacă-i Elodia sub pat !
şi...pregăteşte-i la asta mic-a noastră o banană

dorinţa are propria ei electricitate ( politikk la fel )
Noe contemporan ( pardon , domnu Dan ) hileşte
ne vom "distra" teribil , mai aşteptaţi niţel
să vedeţi PDLismul cum în PPDD ... udreştehappy

fiindcă mulţi pitici ( la minte ) au votat "pitici"
o să licurească şi mai tare .. micul licuricihappy
2.   Reactie dura UE si SUA trimis de
(12 dec 2012, 11:21:58
Intenția președintelui Băsescu de a tergiversa numirea premierului a generat o reacție europeană dură.După ce Cotroceniul a informat ambasadele țărilor din Troica Europeană că Traian Băsescu va convoca în 20 de zile Parlamentul, ceea ar fi însemnat numirea premierului după Anul Nou, acestuia i s-a cerut să respecte votul cetățenilor.La întâlnirea ambasadorului SUA cu Victor Ponta, premierul a primit asigurări că Gitenstein îi va sugera lui Băsescu să țină seama de rezultatul fără echivoc al votului dat de români.
2.1  RE: Reactie dura UE si SUA trimis de
(12 dec 2012, 14:08:38
ce treaba ai tu cu reactiile tarilor democratice?????
de ce nu spui despre reactiile din toata presa germana din ziua de luni, cand se stiau deja,in mare , rezultatele alegerilor?
3.   Cei de la balcon trimis de
(12 dec 2012, 11:32:20
La teatru cand sala este supraaglomerata se ofera scaune la balcon,in special pentru studenti.In salile Parlamentului nu mai e loc pentru parlamentari.Cine ar trebui sa stea la balcon?Studentii de la PDL si PP-DD. Ne aflam, din mai multe puncte de vedere, intr-o situatie fara precedent in istorie. Desi ar trebui sa functionam cu un Parlament mai redus sub aspect numeric, daca ne raportam la populatia cu drept de vot dar si la vointa cetatenilor Romaniei, iata ca ne-am trezit de-a dreptul cu un balon parlamentar. Numarul senatorilor si deputatilor a crescut considerabil. Cu peste 10 la suta. Ce s-a intamplat? Cine e de vina? Care sunt consecintele? Si care sunt solutiile?
4.   Cei de la balcon trimis de
(12 dec 2012, 11:34:59
Numarul suplimentar de parlamentari este alcatuit din cei de la balcon. Adica din domni si doamne care au reprezentat PDL si PP-DD la recentele alegeri si care nu au reusit niciunul sa isi inchida colegiile. Adica sa obtina 50 plus 1 la suta din voturile exprimate. Si parca simtind ca ii va lovi trasnetul, dupa ce ani de zile au batut cu pumnul in masa, clamand dreptul natiunii romane de a beneficia, asa cum a solicitat electoratul printr-un referendum, de un vot uninominal pur, au intors-o , au apasat pe butoanele Curtii Constitutionale si au solicitat amendarea propriului punct de vedere. Daca ar fi existat un vot uninominal pur, numarul de parlamentari nu ar fi crescut.
4.1  RE: Cei de la balcon trimis de
(12 dec 2012, 14:16:03
un vot uninominal pur poate derapa foarte usor intr-o dictatura, parlamentul riscand sa nu aibe opozitie(cum a fost si cazul actual)
oricum, sticla de ulei si punga de faina au castigat alegerile in Romania... avem conducatorii pe care-i meritam din pacate...
5.   Catre Raclass trimis de
(12 dec 2012, 14:12:08
Pai am cum sa nu.Crezi ca am sa uit vreodata ce au sarit in apararea lui Basescu Merkel,Barosso si Viviane Reding desi 7,4 milioane de romani au votat contra lui?Se intoarce roata nu-i asa?
5.1  RE: Catre Raclass trimis de
(12 dec 2012, 14:20:04
radule, nu uita ca cei enumerati de tine mai sus nu vor decat o Romanie democrata... indiferent daca lui Ponta si Antonescu nu-i convin aceste legi: un presedinte nu trebuie si nu poate fi suspendat cand la vreo 2-3 indivizi cu putere in mass-media doresc acest lucru.
Ca sa nu mai spun ca cei 7.5 milioane nu sunt majoritari in aceasta tara...
6.   Legea electorala trimis de
(13 dec 2012, 07:28:31
Da,din cele constatate pentru tara noastra la alegerile parlamentare nu e bun nici votul uninominal cu redistribuire(actualul) nici votul uninominal pur.Cel mai indicat e votul pe liste care a functionat foarte bine pana in 2008.E normal ca sa avem si opozitie care sa controleze si sa atentioneze puterea.Dar accederea in parlament trebuie sa aiba loc corect,cel care are mai multe voturi sa intre si nu cel de pe locul 2 sau cel care nu a avut 50%+1 din voturi.Cat despre ulei si faina la aceste alegeri nu am auzit ca s-au dat.A fost un vot masiv contra lui Basescu in primul rand si contra PDL.A fost un vot negativ.
7.   RE-Re Raclass trimis de
(13 dec 2012, 13:48:00
Cei 7,4 milioane au votat demiterea.Unii ca TINE s-au ascuns in grote,deci votul este valabil.Ca tine a gandit si "celebra "Aspazia Cojocaru.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei