Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 nov 2012 - Anul XVII, nr. 278 (5183)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Maşini de făcut bani

Radarele poliţiei storc buzunarele unui număr dublu de şoferi faţă de 2011

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Radarele Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava golesc mai mult ca niciodată buzunarele conducătorilor auto de pe şoselele judeţului, statisticile arătând că în acest an numărul amenzilor aplicate este mai mult decât dublu faţă de 2011. În momentul de faţă, Serviciul Rutier acţionează cu zece maşini cu camere video şi radare. Este vorba de nouă autospeciale Logan MCV, inscripţionate cu însemnele poliţiei, şi de un Logan de culoare albă, care nu este inscripţionat.

În timp ce şoferii se plâng că se simt vânaţi de radare amplasate în locuri cât mai dosite, poliţiştii rutieri spun că acţionează justificat în ritm foarte intens, în condiţiile în care viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum sunt cauzele principale de producere a tragediilor de pe şoselele judeţului.

 

Peste o sută de amenzi în fiecare zi pentru viteză 

După cum a precizat subcomisarul Petru Jucan, şeful Serviciului Rutier Suceava, în primele nouă luni ale acestui an, în urma acţiunilor de control cu radare, au fost sancţionaţi nu mai puţin de 27.974 de conducători auto. Numărul sancţiunilor este cu 109% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2011. În urma acestor acţiuni de control, poliţiştii rutieri au reţinut 1.741 de permise de conducere. Dintre acestea, 670 de permise aparţin unor şoferi care au depăşit cu mai mult de 50 de kilometri la oră limita de pe porţiunea de drum pe care au fost surprinşi de radare. Restul au fost permise reţinute pentru depăşiri neregulamentare ori neacordare de prioritate pietonilor, marea majoritate a acestor contravenţii fiind probate cu înregistrările de pe camerele video din maşinile cu radar.

Dacă numărul amenzilor pentru viteză a crescut cu 109%, au fost şi mai mulţi şoferi vitezomani lăsaţi fără permise de conducere. Dacă în primele nouă luni din 2012, 670 de şoferi şi-au pierdut dreptul de a conduce 90 de zile pentru viteză excesivă, anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost ridicate doar 447 de permise pentru viteză.

Un calcul simplu arată că în acest an, zilnic, peste o sută de şoferi au fost amendaţi după ce au fost înregistraţi de radare cu viteze peste limitele legale.

 

Radare în cascadă cel puţin o dată pe săptămână

Creşterea foarte mare a numărului de amenzi s-a produs în condiţiile în care şi în 2011 Serviciul Rutier a avut la dispoziţie acelaşi număr de maşini. În martie 2010, în dotarea Serviciului Rutier au intrat zece Loganuri MCV noi, dotate cu sistem video şi radare. Unul dintre Loganuri a devenit inutilizabil în septembrie 2011, când un poliţist a murit, iar altul a fost rănit grav în urma unui groaznic accident petrecut la Cumpărătura.

Serviciul Rutier a rămas cu cele nouă Loganuri MCV, la care s-a mai adăugat, în martie 2012, o Dacie Logan de culoare albă cu radar, neinscripţionată. În momentul de faţă legislaţia nu interzice poliţiei să acţioneze cu radare montate pe maşini neinscripţionate, cu condiţia să fie omologate, Serviciul Rutier Suceava având deocamdată doar un autoturism de acest gen (Dacia Logan cu numărul SV-09-JNH).

Subcomisarul Petre Jucan a declarat: “Numai în acest an, în primele nouă luni, în judeţ au fost înregistrate 119 accidente grave cauzate de viteza neadaptată la condiţiile de drum şi 15 accidente grave din cauza vitezei excesive. Am reuşit să obţinem o scădere cu 24% a accidentelor din cauza vitezei neregulamentare, iar per total, în primele nouă luni, am înregistrat o scădere cu 8% a numărului de accidente grave. Am acţionat foarte intens pentru combaterea accidentelor din cauza vitezei, astfel explicându-se şi numărul mare de sancţiuni. Practic, avem zilnic un grafic de acţiune cu radarele pe drumurile naţionale, şi cel puţin o dată pe săptămână organizăm controale cu radare în cascadă”.

El a precizat că acţiunile de control pe viteză vor continua în acelaşi ritm şi în următoarea perioadă, iar maşinile cu radar sunt dispuse şi pe alte categorii de drumuri decât cele naţionale, precum şi pe raza municipiilor. La nivel de municipiu Suceava, de exemplu, acţionează aproape zilnic o maşină, prezenţa Loganurilor în trafic fiind considerată foarte utilă şi pentru înregistrarea video a altor abateri grave de la legislaţia rutieră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Radarele poliţiei storc buzunarele unui număr dublu de şoferi faţă de 2011.
 Vizualizări articol: 1874 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Radarele poliţiei storc buzunarele unui număr dublu de şoferi faţă de 20112.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Militianul si radarul trimis de
(27 nov 2012, 11:54:21
la ce stil aveti de a sta prin boscheti,numai regula nu veti face.tare as vrea sa cred ca va faceti treaba, dar sunteti niste hoti cu instrumente legale in mana.exceptiile,desigur, confirma regula !winking
si acum, sa curga injuraturilelaughing
2.   Panda trimis de
(27 nov 2012, 12:35:24
Astazi pe la ora 10 AM erau pe Vasile Grecu ( drumul ce coboara spre Scheia) pe sensul de urcare . Cum sa mergi acolo cu 50 la ora cand e ditamai panta. Normal ca-i dai putin demaraj sa poti urca macar cu a trei si cu vreo 70 la ora.Mai bine ar sta pe Calea Unirii pe sensul de coborare ca acolo se intampla accidente frecvent si e o zona cu probleme.In fiecare zi vad cate unul de BT sau masina de distributie ce face slalom pe benzi la coborare de prinde culoarea rosie la semafor jos , dar el e grabit tare si mai pune si pe alti participanti la trafic in pericol.
3.   Hotie trimis de
(27 nov 2012, 13:32:31
Faptul ca acel logan alb neinscriptionat , SV-09-JNH , este un abuz si o ilegalitate din partea politiei rutiere intrucat si in regulament se prevede ca aceste masini sa fie inscriptionate cu insemnele politiei etc . Deci ? Sa aud un comentariu din partea celor in masura . Hai , astept
3.1  RE: Hotie trimis de
(27 nov 2012, 18:43:07
Stii cumva ce lege prevede chestia asta, la ce articol, as fi foarte recunoscator daca mi-ai spune? Vorbesc foarte serios!
4.   Pt. TUNEUP82 trimis de
(27 nov 2012, 21:54:18
Conform legislatiei in vigoare, nu exista nici mentiune cu privire la masinile pe care se monteaza aparatele radar. Oamenii legii au primit, astfel, o "portita" legala pe care au speculat-o si au inceput sa foloseasca tot mai des masinile neinscriptionate, bine ascunse printre autoturismele aflate in trafic in special pe portiunile de drum unde soferii obisnuiesc sa apese mai mult pedala de acceleratie. Aceste masini cu radar nu pot fi detectate decit atunci cind se vede politistul de la volan, moment deja tardiv pentru vitezomani. Explicatia folosirii de catre politistii rutieri a unor astfel de autoturisme este legata de contractele de leasing incheiate de minister, contracte care, pina ce nu sint duse la bun sfirsit, nu permit inmatricularea masinilor la Ministerul Administratiei si Internelor.

Cu toate ca, in ultima vreme, multi soferi prinsi de radar au apelat la instanta incercind sa obtina anularea amenzilor ori chiar restituirea permiselor suspendate, ei au avut o mare surpriza. Potrivit legii, aparatul radar este singurul care trebuie sa detina anumite acte eliberate de metrologie, iar unicul act care "il leaga" de masina pe care este montat este un certificat pe care este trecut numarul acesteia. Nicaieri in lege nu se stipuleaza ca masina trebuie sa fie inscriptionata cu insemnele Politiei sau sa fie inmatriculata la MAI, astfel ca toate contestatile depuse pe aceste motive au fost respinse de judecatori, contestatarii fiind nevoiti, in cele din urma, sa plateasca atit amenda primita, cit si cheltuielile de judecata.
5.   Niste jepcari... trimis de
(27 nov 2012, 22:15:50
Inloc sa patruleze pe drumuri si sa sesizeze daca sunt marcate sau nu, daca indicatoarele mai exista, sau daca nu sunt acoperite de noroi, stiid ca fenomenul de ceata este la maxim , acesti jepcari stau bine mersi la panda, cu motoarele pornite , pe banii nostrii, nu care cumva sa se raceasca la burti si prefera sa ne jecmaneasca in loc sa ne asigure siguranta si increderea de care tot mananca rahat.
Niste nemernici burtosi!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei