Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 nov 2012 - Anul XVII, nr. 278 (5183)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Plăţi compensatorii pentru salariaţii de la Termica, cerute de sindicalişti în Comisia de Dialog Social

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Problemele cu care se confruntă societatea de termoficare a Sucevei, măsurile necesare pentru salvarea societăţii şi cele de protecţie socială pentru angajaţii care urmează să fie disponibilizaţi au fost discutate ieri la sediul Prefecturii Suceava, într-o şedinţă de două ore a Comisiei de Dialog Social.

Astfel, sindicaliştii de la Termica şi-au expus nemulţumirile şi solicitările în faţa prefectului Florin Sinescu, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Alexandru Rădulescu, a viceprimarului Sucevei Ovidiu Doroftei, a subprefectului Constantin Harasim, a directorului Termica, Ovidiu Dumitrescu, şi a reprezentanţilor Consiliului Local Suceava.

Lista revendicărilor celor de la Termica include recapitalizarea societăţii cu 700.000 de acţiuni, restituirea sumei de 9,8 milioane de lei pe care primăria ar datora-o Termicii, în baza unor neînţelegeri patrimoniale, rezolvarea problemelor legate de dreptul de proprietate asupra activelor societăţii, dar şi plata la zi a drepturilor salariale restante, inclusiv a celor câștigate în instanţă.

„Considerăm că Termica a fost adusă în mod constant şi voit în incapacitate de plată a furnizorilor şi drepturilor salariale. Prin acţiunile acţionariatului unic s-a pierdut un proiect de POS Mediu, s-au pierdut clienţi de energie termică, a scăzut credibilitatea în faţa furnizorilor şi a clienţilor, s-au creat probleme sociale în rândul salariaţilor prin incertitudinea locului de muncă...”, sunt câteva din nemulţumirile expuse de Iordănel Secrieru, liderul sindicatului Prometeu, reprezentanţilor autorităţilor locale, judeţene şi ai Guvernului.

Ovidiu Doroftei, viceprimarul municipiului Suceava, i-a asigurat pe cei prezenţi că există toată deschiderea pentru rezolvarea situaţiei termoficării oraşului şi a situaţiei SC Termica SA, având în vedere că peste 22.000 de locuinţe sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire. Acesta a menţionat că o comisie desemnată de Consiliul Local Suceava este pe punctul de a finaliza analiza situaţiei patrimoniale de la SC Termica SA.

“Cred că este important ca această comisie de control să-şi finalizeze raportul ca să avem o imagine de ansamblu a situaţiei financiare a societăţii şi să putem aborda soluţii. În cursul zilei de sâmbătă, la întâlnirea cu premierul Victor Ponta, împreună cu Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava, am abordat problema SC Termica SA Suceava şi vă asigur că va fi analizată cât de curând, în prima şedinţă de Guvern. Este foarte important ca cei peste 22.000 de consumatori din municipiul Suceava să beneficieze de căldură şi apă caldă, cum tot atât de important este ca cei 570 de salariaţi ai Termica să-şi primească salariile şi să-şi păstreze locul de muncă”, a precizat prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, care s-a angajat să transmită solicitările lor către Guvern.

 

Plăţi compensatorii garantate

Una dintre principalele revendicări ale sindicaliştilor din termoficare vizează acordarea de plăţi compensatorii pentru cei care vor rămâne fără serviciu, în urma disponibilizărilor colective.

Astfel, în condiţiile în care serviciile de termoficare vor fi preluate de un nou furnizor, privat, care urmează să amenajeze o nouă centrală termică tot în lunca Sucevei, sutele de angajaţi de la Termica ar beneficia de plăţi compensatorii, care reprezintă un anumit număr de salarii, în funcţie de vechimea fiecăruia.

De aceea, sindicaliştii au cerut întocmirea unui program de restructurare şi/sau reorganizare, aprobat de Primăria Suceava, care să fie depus la Guvern în vederea emiterii unei hotărâri privind includerea Termica în anexa Ordonanţei Guvernamentale 116/2006, de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective. Mai mult, pentru a beneficia de prevederile acesteia, sindicaliştii au cerut prelungirea aplicării respectivei legi, dar şi întocmirea unei convenţii prin care autoritatea locală să garanteze acordarea plăţilor compensatorii în caz de disponibilizări colective.

În caz de nu vor primi un răspuns ferm la solicitările lor, sindicaliştii din termoficare sunt pregătiţi să ceară o nouă întrunire a Comisiei de Dialog Social sau chiar să treacă la măsuri sindicale mai dure, care ar culmina cu încetarea activităţii, în semn de protest.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plăţi compensatorii pentru salariaţii de la Termica, cerute de sindicalişti în Comisia de Dialog Social.
 Vizualizări articol: 1063 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Plăţi compensatorii pentru salariaţii de la Termica, cerute de sindicalişti în Comisia de Dialog Social5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Obs trimis de
(27 nov 2012, 12:17:13
trebuie adus la cunostinta locuitorilor sucevei ca proiectul posmediu refuzat de fostul director placinta si primarul lungu era in valoare de 65-70 milioane euro!!cu banii astia la botosani s-a construit centrala noua si la focsani se construieste acum o centrala cu 2 grupuri rolls roice. cei 2 au preferat firma adrem in loc sa avem acum o centrala moderna a orasului suceava..halal gospodari!acest lucru te face sa gindesti ca au avut interese personale.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei