Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 nov 2012 - Anul XVII, nr. 272 (5177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

În câteva luni

Sucevenii de la Loial construiesc încă o centrală de cogenerare de înaltă performanţă, pentru termoficarea unui municipiu întreg

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ce au realizat o centrală de cogenerare unicat în România, o investiție de 17,2 milioane de euro, pentru fabrica Coca Cola din Radzymin – Polonia, au “dat viaţă” uneia dintre cele mai impozante clădiri din Capitală, inedită pe plan național - Crystal Tower, au dotat Mănăstirea Sucevița cu o centrală termică performantă, panouri solare pentru apă caldă non-stop, camere video, senzori de mişcare şi anti-incendiu, precum şi televiziune cu circuit închis, iar acum aproximativ două luni au câştigat o licitație internațională şi au demarat lucrările la o unitate de cogenerare de ultimă generație în care va fi integrată prima turbină Rolls Royce vândută în România, sucevenii de la Loial Impex au un nou proiect ambițios.

Zeci de angajaţii ai societăţii din Suceava sunt în prezent la Focşani şi lucrează la ridicarea unei noi centrale de cogenerare, în cadrul celui mai important proiect al focşănenilor: reabilitarea sistemului de termoficare, proiect al cărui buget este de 149,2 milioane de lei, din care 95% reprezintă finanţarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană şi Guvernul României.

 

În numai opt luni, inginerii Loial vor preda centrala „la cheie”

Contractul pentru noua centrală termică a municipiului Focşani a fost semnat pe 8 mai 2012. În prima fază a fost realizată documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, s-au refăcut studiile geotehnice şi s-a întocmit proiectul tehnic şi de execuţie pentru lucrările de construcţii şi instalaţii.

Lucrările au început efectiv pe şantier în luna august, iar termenul de finalizare este aprilie 2013.

În câteva luni să reuşeşti să  predai „la cheie” o astfel de lucrare este cu siguranţă o realizare.

 

Centrala va funcţiona cu două motoare termice Rolls Royce, de înaltă tehnologie

Sucevenii de la Loial sunt în graficul lucrărilor, iar la sfârşitul săptămânii trecute a fost finalizată clădirea centralei, la eveniment participând oficialitățile municipiului Focşani, precum şi mass-media locală.

Înainte de a se deplasa la faţa locului, invitaţii au putut vedea în holul Primăriei Focşani o machetă a viitoarei centrale de cogenerare, Ionel Stolnicu, directorul de producţie al SC Loial Impex SRL şi managerul de proiect al centralei, explicându-le celor prezenţi cum va arăta investiţia în aprilie 2013. „Construcţia acestei centrale înseamnă un consum mai mic de gaze naturale, o producție de  două ori mai mare de energie electrică livrată în sistem, precum şi reducerea poluării aerului. În acest moment, a fost finalizată fundaţia, au fost ridicate elementele de suprastructură şi s-a finalizat închiderea din punct de vedere arhitectural a noii construcţii a centralei. Toate echipamentele mari au fost comandate şi urmează de zilele viitoare livrarea, precum montarea şi instalarea acestora”, a declarat Ionel Stolnicu.

Directorul de producție al SC Loial Impex SRL a precizat că noua instalaţie de cogenerare va funcționa cu două motoare termice şi cu două cazane recuperatoare de căldură.

Motoarele termice sunt produse de Rolls Royce, de înaltă tehnologie, printre cele mai mari motoare din țară, asigurând atât creșterea eficienţei, cât şi conformarea la cerințele de mediu.

Configurația noii centrale mai cuprinde şi un cazan de apă fierbinte de 58MW termic (50 Gcal), un cazan de abur, de 10 tone, o instalație de degazare, una de demineralizare şi o instalație de epurare ape uzate.

 

Loial trimite peste 150 de angajați pe șantierul de la Focșani

Armata de oficialități şi ziariști s-a deplasat apoi pe șantier, pentru a vedea clădirea noii centrale termice, fiind organizată şi o slujbă de sfințire.

Primarul municipiul Focşani, Decebal Bacinschi, a stat alături de managerul SC Loial Impex, Sorin Iacob, edilul arătându-se încântat de profesionalismul firmei sucevene.

Ionel Stolnicu, directorul de producție de la Loial, le-a mai prezentat invitaților date despre centrala care va revoluţiona sistemul de termoficare al municipiului Focşani.

Clădirea centralei de cogenerare a fost realizată pe o pernă de balast de 2,5 metri înălţime pe toată suprafaţa ei, de peste 2.500 de metri pătraţi.

„În următoarea perioadă ne vom axa pe realizarea instalaţiilor aferente construcţiilor şi efectiv a lucrărilor de realizare a noii instalaţii de cogenerare-montaj echipamente şi legături electrice şi mecanice către staţia electrică Enet (n.r. - societea de termoficare a municipiului Focşani) şi către sistemul de termoficare”, a punctat Ionel Stolnicu, precizând că, la ora actuală, pe șantierul de la Focşani, Loial are 11 ingineri şi nu mai puţin de 65 de muncitori, iar în perioada care urmează numărul angajaților societății sucevene implicați în construcția noii centrale va fi de peste 150 de persoane.

 

Vicepreședintele Senatului: „Pentru Focșani e un mare câștig”

Focşani, alături de Iaşi, Bacău, Botoşani, Timişoara, Oradea şi Râmnicu Vâlcea, face parte din primele şapte oraşe din ţară care implementează astfel de proiecte de retehnologizare a sistemelor de termoficare şi care beneficiază de fonduri europene obţinute în condiţii atât de avantajoase.

După ce Loial va preda focşănenilor noua centrală termică a oraşului, proiectul mai are două etape: reabilitarea a 4,5 kilometri reţele de transport şi modernizarea a zece puncte termice, urmate de reabilitarea a 10,5 kilometri reţele de distribuţie, finalizarea lucrărilor fiind programată pentru decembrie 2013.  

Prezent vinerea trecută pe şantierul noii centrale, vicepreşedintele Senatului României, senatorul Petru Filip, s-a arătat încântat de mersul lucrărilor şi de eficienţa constructorului: „Să faci o centrală pe cogenerare astăzi şi să o termini în 2013, o situaţie similară cred că s-a înregistrat în maxim două oraşe din România. Pentru Focşani e un mare câştig. Ca perspectivă şi șansă de dezvoltare a Focşaniului este o lucrare pe care oamenii o vor simţi foarte repede, atât din punct de vedere economic, al costurilor, cât şi din punct de vedere al șanselor de dezvoltare a orașului”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii de la Loial construiesc încă o centrală de cogenerare de înaltă performanţă, pentru termoficarea unui municipiu întreg.
 Vizualizări articol: 3808 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Sucevenii de la Loial construiesc încă o centrală de cogenerare de înaltă performanţă, pentru termoficarea unui municipiu întreg1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Obs trimis de
(20 nov 2012, 11:19:09
este vorba despre o centrala construita din fonduri POSMEDIU refuzate in 2010 de fostul director(si "gropar") al sc termica suceava constantin placinta si de primarul ion lungu.ce interese au avut cei doi "gospodari"sa refuze aceste fonduri din care se putea construi o centrala model.botosenenii au pus-o in functiune asta vara...oare cit primeste de la adrem placinta??
2.   La spalat bani la Oscar este gospodar trimis de
(20 nov 2012, 11:51:30
Da corect ca doar el isi punea gospodar prin articole.. departe de asa un calificativ jegosul asta care a facut tot in bataie de joc.. ma daca tot iti bagi sume imense in buzunar de hot ce esti! ma da vezi sa fie impecabila lucrarea ca daca lucrarea este perfecta nu-i mai pasa nimanui cati bani ai bagat tu in buzunar. Dar cand esti taran nu stii sa faci treaba asta si aia din Itcani stau cu frica ca vin temperaturi joase si raman iar fara apa ca-i ingropata la 60 cm teava de apa potabila care ina cte-i la 125 cm ingropata... Canalizarile noi inca put vara .. cainii inca latra/musca si raspandesc purici si capuse...
2.1  RE: La spalat bani la Oscar este gospodar trimis de
(20 nov 2012, 14:53:00
Toti isi bat joc de orasul asta al nimanui.
Asta e un adevarat exemplu ,in alte orase exista oameni capabili ,de clasa ce stiu sa apere interesele cetateanului ,vai de mama noastra

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei