Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 nov 2012 - Anul XVII, nr. 272 (5177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Scrisoare deschisă, adresată domnului inspector şcolar general al judeţului Suceava, prof. Gheorghe Lazăr

Prieten drag…

Oportunitatea acestui demers ar putea fi pusă pe seama campaniei electorale abia începute. Fiind direct implicat în ea, rândurile de faţă ar exprima un adevăr parţial. Miezul problemei vizează însă perioada postelectorală!

Mărturisesc că am mâncat pâinea ce-o mănânci şi tu, iar ca noi au fost atâţia ,,generali” care au suportat indicaţiile ,,preţioase” ale mai-marilor zilei. De la regretaţii profesori Pleşca, Chindea, Gafencu, Viziteu şi până la trăitorii zilei de azi, Bodnariuc, Popescu, Oprea, Ciubotariu, Carcalete, Cuciureanu, toţi, dar absolut toţi, au ţinut cont, mai mult sau mai puţin, de ,,preţioasele” recomandări venite de la ,,centru”!

Dar, dragă Ghiţă, ceea ce se întâmplă astăzi nu s-a întâmplat niciodată în ultima jumătate de secol pe care am trăit-o direct, ca om al şcolii. Ca profesor de istorie, am mai aflat ceva, prin viu grai sau prin pagini scrise, de ceea ce a reprezentat şcoala în primii ani postbelici.

Atunci, furia stalinistă a măturat tot ceea ce reprezenta valoare în şcoala românească, pentru simplul motiv că s-au născut prea devreme, încât au învăţat şi au predat în acei ani interbelici.

Atunci conducerile de şcoli au fost instalate pe baza carnetului de partid şi a ataşamentului faţă de politica înţeleaptă a iubiţilor conducători.

Atunci obedienţa şi frica s-au instalat în şcoala românească şi, din păcate, într-o formă sau alta, s-au păstrat până în zilele noastre.

Atunci, în anii ’50, un biet profesor de educaţie fizică (Sâc!) cu studii liceale conducea Şcoala Agricolă de la Fălticeni, şcoală devenită azi Colegiul Agricol.

Atunci… atunci… atunci a devenit acum… acum… acum!

Şi nu-i vina ta, dragul meu prieten! Ştiu în ce situaţie te afli; la rândul tău ai trăit şi tu experienţa amară a epurărilor politice!

Stau şi mă întreb până când zootehnişti de duzină (tot respectul pentru zootehniştii adevăraţi, care-şi fac meseria!) şi sportivi rataţi vor călca în picioare demnitatea unor oameni care şi-au clădit o carieră didactică prin studii adevărate şi muncă cinstită?!

Până când elevi şi profesori vor fi scoşi la mitinguri electorale şi duşi pe stadioane pentru a striga lozinci comandate?!

Până când campaniile electorale vor fi susţinute de elevi şi de profesori scoşi de la ore de noii directori puşi pe baza aceluiaşi carnet de partid?!

Până când nişte neica-nimeni până mai ieri vor ,,butona” spaţiul sensibil al învăţământului românesc?!

Opreşte-i, dragul meu, opreşte-i până nu-i prea târziu! Mai temperează-le elanul malefic al distrugerii învăţământului! Ştiu, nu-i uşor; la rândul meu a trebuit şi eu să fac ,,ascultare”, dar niciodată, absolut niciodată, n-am înlocuit un om de valoare cu o nonvaloare, chiar atunci când acesta era un oarecare profesor de educaţie fizică, adică de aceeaşi specialitate cu primarul în funcţie!

Cât despre voi, cei mulţi - oameni ai şcolii - nu trebuie să vă deschid eu ochii. Daţi dovadă de mai mult curaj şi nu vă bucuraţi că în fruntea voastră, la conducerea şcolii este un om slab! Pe termen scurt, e bine; gândiţi-vă însă la anii ce vin şi la generaţiile pe care le creştem! Nu uitaţi că în voi ,,e şi număr, şi putere”, cum zicea poetul! Încercaţi să rezistaţi presiunilor şi ameninţărilor de moment. Până la urmă, va fi bine, dar, pentru aceasta, trebuie puţin curaj! De acelaşi curaj, ai nevoie şi tu, dragul meu prieten, Gheorghe Lazăr!

Ştiu că rândurile de faţă vor stârni mânia ,,proletară” a comentatorilor de serviciu. Da, să spună ei... cine a fost VITCU! Stau cu fruntea sus şi oricând sunt dispus la un dialog civilizat, fără a ne ascunde în spatele unor rânduri anonime, pline de venin.

În încheiere, dragul meu prieten, ajuns pe acelaşi scaun pe care şi eu am stat nu demult (dar... mai mult!), îţi doresc multă sănătate, rezistenţă la stres şi să înţelegi cum trebuie aceste rânduri!

Cu sinceritate, al tău, Mihai Vitcu

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scrisoare deschisă, adresată domnului inspector şcolar general al judeţului Suceava, prof. Gheorghe Lazăr.
 Vizualizări articol: 1057 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 9 voturi
Scrisoare deschisă, adresată domnului inspector şcolar general al judeţului Suceava, prof. Gheorghe Lazăr4.159

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo autorului mihai vitcu trimis de
(20 nov 2012, 11:53:17
nu te stiu nu te cunosc dar mari cuvinte ai grait.. cam asa s.a ajuns in ziua de azi..marea putere fiind puterea politica.. PDL sau PSD( USL). Pacat si f trist pentru ca lumea nu se uita la ce e bun si drept..se uita doar la simpatizanti si valul politic.. TRIST
2.   Dureros de adevarat... trimis de
(20 nov 2012, 18:25:01
Nu pentru a sustine vreun candidat sau a face cuiva campanie...dar este un adevar foarte dureros care stiu ca a intristat inima multor cadre didactice din acest judet!Profesori valorosi care au ridicat valoric scoli si licee au fost indepartati fara motive si fara minime explicatii!De ce?
Si,sincer,daca stau mai bine sa ma gandesc,il felicit pe Vitcu pentru curajul de a spune adevarul...facand abstractie de campania electorala!Nu multi ar fi spus public ce a spus el!Pacat ca nimic nu se va schimba!
3.   Chier asa: Bravo autorului Vitcu pentru nesimtire trimis de
(23 nov 2012, 16:01:51
Ma adresez cu Domnule Vitcu, desi nu sunteti nicdecum un domn, dar nu vreau sa jignesc animalul de la care consumam carnatii si sunca. E mare tupeu din partea dumneavoastra, o nesimtire dusa la extreme sa veniti cu asemenea scrisoare deschisa in care sa/l sfatuiti pe prietenul Ghita sa nu faca ceea ce ati facut voi in mai 2010. Ati uitat cum ati scos din functii oameni valorosi pe care i/ati inlocuit cu niste rapandule? Si de ce i/ati scos? Pentru ca in localitatile acelea PSDul a scos scoruri de peste 85 la suta? Cu ce erau vinovati acesi directori de scoli? Ati uitat ca in reuniunea manageriala din decembrie 2009 sfatuiati directorii sa aleaga calea dreapta asa cum ati ales/o si dumneavoasrtra? Daca v/a fost rusine cu psd/ul de ce postati pe profilul de facebok poze din viata de parlamentar? fiti cinstit si faceti preciyarea ca sunt de pe vremea cand erati psdist. Ati uitat cum umblati pe la scoli si conditionati banii de liceu cu votul pentru psd pe motiv ca carnetul acela de partid le/a adus lor banii? Ati uitat cum chemati directorii in birou cand erati adjunct, pensionar apropos, si-i ameninatati ca daca nu voteaza cu pdl-ul zboara? De ce nu spuneti cine este zootehnistul, ca e vorba despre Stan care este nascut in zona Falticeni, nu venit din calicia Botosaniului? Ati uitat cum in decembrie 2009 ati scos elevii de la Agricol si i-ati imbracat in portocaliu sa strige lozinci? Nu, nu ati uitat din moment ce il sfatuiti pe prietenul Ghita sa nu faca la fel. Asa cum nu v-ati dezbarat de metehnele de inspector general si trimiteti mesaje directorilor pe care i-ati pus in functie si pe care nu vi i-a schimbat actualul inspector general. Am satisfactia ca v-ati consumat minutele de pomana banii pe mesajele care au ajuns de la protehjatii dumneavoastra la primarii psedisti, ba mai mult cum nu sunt localnici, nici nu va voteaza. Va urez succes si putere sa treceti peste eventualul esec. In cazul in care castigati, va urez somn usor in parlament,ca de atat sunteti bun.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei