Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 oct 2012 - Anul XVII, nr. 231 (5136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertisment

Peste 6.000 de proprietari de apartamente din Suceava riscă să rămână fără apă caldă şi căldură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locatarii din cadrul a opt asociaţii de proprietari din municipiul Suceava, care totalizează peste 6.000 de apartamente, riscă să fie debranşaţi de la apă caldă şi chiar de la căldură, din cauza datoriilor imense acumulate şi neachitate de foarte multă vreme.

La şedinţa de ieri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, conducerea Primăriei Suceava a făcut o analiză a încasărilor datoriilor populaţiei către Termica, lansând şi un avertisment, că cei care nu fac eforturi să achite ce au consumat nu vor beneficia de apă caldă şi căldură, iar, din cauza lor, nu vor beneficia de aceste utilităţi nici oamenii care au avut grijă să fie mereu cu plăţile la zi.

„Pentru luna septembrie s-a plătit mai puţin de jumătate din sumă, când trebuiau să fie făcute plăţi de minim 20 de miliarde vechi către Termica. Datoria populaţiei către Termica a rămas tot pe la 180 de miliarde de lei vechi, iar în măsura în care se va începe furnizarea agentului termic, datoriile vor creşte mai mult. Dacă nu putem recupera din datorii acum, în vară, când facturile la Termica sunt mici, cum vom putea face asta în iarnă, când vin facturile la căldură?”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

 

Încasări mici, datorii imense

Acesta a enumerat asociaţiile care, deşi datorau sume foarte mari către Termica, au avut cele mai slabe încasări din luna septembrie: 11, 31 Eroilor, 33, 34, 41, 47, 52, 71 şi 79 Obcini.

De exemplu, Asociaţia 11, cu aproape o mie de apartamente, are datorii de peste nouă miliarde de lei vechi, dar plăţile efectuate către Termica sunt de 347 milioane de lei vechi.

Mai gravă este situaţia unor asociaţii precum 31 Eroilor, cu 381 de apartamente, unde datoria este de aproape cinci miliarde de lei vechi, iar încasările pe septembrie de numai 103 milioane de lei vechi, sau cea a Asociaţiei 41, unde locatarii a 469 de apartamente au datorii de peste zece miliarde de lei vechi la Termica şi au plătit doar 225 milioane de lei vechi.

Cea mai urâtă situaţie pare să fie la Asociaţia 52, în care locatarii a 1.115 apartamente au acumulat datorii de peste 14,5 miliarde de lei vechi, dar luna trecută au achitat doar 300 milioane de lei vechi.

„Noi facem tot ce trebuie pentru a asigura căldură şi apă caldă, dar populaţia să înţeleagă că pentru a consuma trebuie să plătească. În asociaţiile cu probleme riscă să fie sancţionaţi şi cei care plătesc, pentru că dacă nu se achită datoriile către Termica, într-o zi ne vom bloca. Şi acum, ne trebuie 500 de miliarde de lei vechi numai să plătim cărbunele necesar anul acesta”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.

 

Preţul gigacaloriei, unul dintre cele mai mici din ţară

Ion Lungu a precizat că în ciuda scumpirilor care afectează şi activitatea Termica şi costurile de producţie a gigacaloriei, costul acesteia a rămas acelaşi, 185 de lei pentru energia termică furnizată populaţiei.

„Avem unul dintre cele mai mici preţuri din ţară la gigacalorie, preţ care nu a crescut nici anul acesta, deşi gazul metan s-a scumpit cu 10% de la 15 septembrie. Nu am majorat preţul în ideea că e greu şi pentru populaţie. În oraşe cu o economie mult mai puternică decât la noi, precum Timişoara, Iaşi, Sibiu, Craiova, au crescut preţul gigacaloriei chiar şi la peste 250 de lei, iar noi îl menţinem la 185 lei, adică la jumătate din costul de producţie”, a adăugat edilul sucevean, care a transmis asociaţiilor cu probleme să facă tot posibilul pentru a achita cât mai mult din restanţe, pentru a nu fi debranşate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 6.000 de proprietari de apartamente din Suceava riscă să rămână fără apă caldă şi căldură.
 Vizualizări articol: 1974 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Peste 6.000 de proprietari de apartamente din Suceava riscă să rămână fără apă caldă şi căldură4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sooo trimis de
( 3 oct 2012, 15:03:39
Apartin asociatiei 31 EROILOR,vina e a lui aia de acolo sa masa a murit,dar pana sa moara ti-a umplut buzunarele de lovele ciudata dracului...
2.   CE? trimis de
( 3 oct 2012, 17:27:08
Daca vorbesti de Gaboaia tre sa ai si dovezi!
3.   Intrebare trimis de
( 4 oct 2012, 09:21:31
De ce nu sunt debransati cei care au datorii, pentru cei cara isi pun centrala se poate face debransarea si pentru datornici nu? Este un cerc vicios care trebuie rupt, daca vor fi debransati toti datornicii cetul va functiona in pierdere(sau nu va mai functiona)
Fara apa calda si caldura orasul va deveni un focar de infectie. Daca se vor incepe debransarile, sigur se va vedea ca nu e de glumit si vor incepe platile. Numai cu amenintari nu se va rezolva nimic. Incepeti cu cei care au o situatie materiala buna sau foarte buna , dar nu platesc.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei