Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 oct 2012 - Anul XVII, nr. 231 (5136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preluaţi de stat

Copiii „abandonaţi” de părinţii plecaţi în străinătate, povara bunicilor bătrâni şi săraci

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În luna septembrie, mai mulţi minori au ajuns în grija statului, după ce, abandonaţi de părinţii plecaţi în străinătate, au devenit povara bunicilor bătrâni, bolnavi, cu multe lipsuri materiale. Fenomenul nu este nou. Lună de lună, zeci de minori ajung în centre de plasament sau în grija asistenţilor maternali, la solicitarea bunicilor, care nu mai pot să se ocupe de îngrijirea şi creşterea nepoţilor părăsiţi de părinţii plecaţi să-şi caute un loc de muncă peste hotare.

De multe ori, părinţii plecaţi din ţară le promit copiilor, dar şi celor în grija cărora au fost lăsaţi, bunici, mătuşi, vecini, că vor trimite, lunar, bani pentru întreţinere. Din păcate, se întâmplă ca cei de-acasă să nu primească nici măcar un telefon luni de zile, nicidecum bani. În ceste condiţii, cam singura soluţie  este ca minorii să fie daţi la stat, în ciuda faptului că despărţirea dintre nepoţi şi bunici este una dureroasă, care poate lăsa urme adânci în sufletele celor implicaţi.   

   

Măsură de protecţie urgentă

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava a sesizat, luna trecută, instanţa judecătorească, cu propunerea de instituire a măsurii de plasament în regim de urgenţă pentru şase minori proveniţi din patru familii de pe raza judeţului Suceava.

Şefa DGASPC Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că pentru patru dintre copii s-a impus o măsură de protecţie urgentă, „întrucât părinţii sau, după caz, un părinte, sunt plecaţi în străinătate, iar minorii au rămas în grija bunicilor bătrâni, bolnavi şi neputincioşi. Aceşti părinţi nu au mai ţinut legătura cu copiii sau cu rudele în grija cărora au rămas cei mici şi nici nu au mai contribuit financiar la întreţinerea minorilor, fapt ce a determinat separarea minorilor de familia lărgită”.

 

Din nou împreună, dar la stat

O altă situaţie în care s-a impus plasamentul în regim de urgenţă a fost cel al unei fetiţe în vârstă de 6 ani, rămasă în grija bunicii. În urmă cu un an, două dintre surorile mai mari au fost aduse de tatăl lor la un centru de plasament, pentru că nu avea cu ce să le crească.

Margareta Isăilă ne-a explicat că „în acest caz, mama a părăsit domiciliul de mai mult timp, iar tatăl se afla în imposibilitatea de a se ocupa de creşterea, îngrijirea şi educarea lor. La acel moment, bunica paternă şi-a exprimat dorinţa de a se îngriji de fetiţa mai mică. În prezent, aceasta s-a îmbolnăvit şi nu mai poate să o îngrijească pe nepoata sa”. Fetiţa a fost luată de stat, iar cum este împreună cu surorile mai mari.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii „abandonaţi” de părinţii plecaţi în străinătate, povara bunicilor bătrâni şi săraci.
 Vizualizări articol: 1209 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Copiii „abandonaţi” de părinţii plecaţi în străinătate, povara bunicilor bătrâni şi săraci0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei