Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 aug 2012 - Anul XVII, nr. 192 (5097)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Spitalul Judeţean de Urgenţă

Tot mai mulţi suceveni se îmbolnăvesc de cancer de piele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Cancerul de piele, una dintre afecţiunile dificil de tratat sau incurabile, dacă stadiul de evoluţie este avansat, face tot mai multe victime printre suceveni. În secţia de Chirurgie Estetică Plastică şi Reparatorie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, aproape 80% din operaţiile efectuate în cursul unui an sunt reprezentate de tumori, foarte multe dintre ele maligne, intervenţiile fiind efectuate inclusiv la tineri de 18 ani şi, uneori, chiar şi la copii.

Medicul chirurg Anatol Burlacioc spune că un procent ridicat din cancerele de piele, date de melanoame sau carcinoame, sunt cauzate de expunerea la soare fără măsură şi fără protecţie adecvată.

 

Munca pe şantiere sau câmp şi activităţile prelungite în aer liber pun în pericol sănătatea pielii

„Deşi efectele nu apar imediat, ci în timp, vara este perioada când se pun bazele modificărilor de la nivelul pielii”, explică medicul sucevean, care atrage atenţia că riscurile pentru piele nu apar doar la persoanele care stau la plajă, ci şi la cele care fac deplasări în miezul zilei, când soarele este arzător, la cele care practică sporturi în aer liber, la lucrătorii de pe şantiere, agricultori.

Prevenirea cancerului de piele nu presupune numai să ne ascundem de radiaţiile ultraviolete, ci şi să utilizăm corect mijloacele de fotoprotecţie, să ne hidratăm corespunzător, să avem o îmbrăcăminte adecvată.

Dr. Anatol Burlacioca a declarat: „Expunerea la soare va fi controlată şi nu la orele de vârf din timpul amiezii. Pielea se va proteja chiar şi atunci când nu facem plajă, acordându-se o atenţie deosebită zonelor expuse ca faţă, gât, decolteu şi mâini. În acest sens se vor utiliza creme autorizate, din farmacii, fiindcă foarte multe sunt contrafăcute. De asemenea, se vor purta ochelari de soare, pălării, haine lejere, deschise la culoare şi din materiale uşoare. Se va acorda o atenţie deosebită şi hidratării, fiindcă, de obicei, unele tumori, cum ar fi chiştii sebacei, apar la persoane cu un anumit tip de piele şi care nu se hidratează”.

 

Mitul „nu atinge aluniţa sau nu o opera fiindcă va fi mai rău” trebuie desfiinţat

Aluniţele sunt formaţiuni tumorale benigne, dar care se pot transforma în cancere de piele. Problema care se ridică e că, în timp, fie de la expuneri la soare, fie de la traumatizarea lor (lovire, rupere) – acestea se transformă uneori în cancere de piele. Din acest motiv se recomandă ca fiecare persoană să realizeze anual un consult dermatologic sau măcar la medicul de familie, în special după vârsta de 40 ani.

Dr. Anatol Burlacioc este de părere că mitul „nu atinge aluniţa sau nu o opera fiindcă va fi mai rău” trebuie desfiinţat, explicând că orice formaţiune de acest gen trebuie examinată, iar în cazul în care se constată că „este cu risc” se îndepărtează chirurgical, pentru a nu da cândva un cancer mortal, cum este melanomul. El subliniază ideea că a trata este scump şi uneori prea târziu, motiv pentru care prevenţia este cea mai indicată: „De obicei, pacientul nu vine imediat dacă are o aluniţă traumatizată. Este concepţia băbească că nu trebuie să o atingi fiindcă se malignizează. Greşit! Ea trebuie scoasă, ca să nu-i dai posibilitatea să evolueze spre un melanom. Melanomul - cancerul cel mai rău posibil - provine dintr-o formaţiune absolut benignă cum este aluniţa. A trata un pacient este foarte scump şi nici nu-i prelungeşti mult viaţa, având în vedere că este vorba de o tumoră foarte agresivă, care invadează repede tot organismul. Recomand vizite cât mai dese la cabinetele de dermatologie, unde se pot face teste specifice. Şi medicii de familie ar trebui să se implice mai mult, să vadă care sunt zonele cu probleme, aluniţele suspecte, care pot să creeze probleme majore. Este important să-şi investigheze complet pacienţii, dar din păcate nu o fac. Preferăm să facem zece consultaţii decât o operaţie”.

 

Majoritatea pacienţilor vin la medic în stadii incurabile, când tumorile au atins dimensiuni uriaşe

Majoritatea pacienţilor cu melanom care se tratează la Spitalul Judeţean de Urgenţă, în secţia de Chirurgie Estetică Plastică şi Reparatorie, sunt de vârsta a doua şi a treia, boala fiind mai des întâlnită la bărbaţi. Din păcate, majoritatea pacienţilor se prezintă în stadii incurabile, când formaţiunile tumorale au atins dimensiuni uriaşe, unul din ultimele cazuri tardive fiind al unui pacient cu o tumoră pe spate cu un diametru de 20 cm.

Persoanele care petrec mult timp în aer liber prezintă un risc mai mare de melanom, nu doar din cauza soarelui, ci şi a expunerii pielii la praf. Şi cele care suferă microtraumatisme care nu se vindecă în timp riscă un cancer de piele, rănile respective putându-se transforma cu timpul în carcinoame.

Dr. Anatol Burlacioc recomandă îngrijirea şi curăţarea corectă a pielii şi cât mai puţin machiaj, în cazul femeilor. În ceea ce priveşte bronzul la solar, despre care se spune că ar fi nociv pentru piele, chirurgul sucevean spune că nu este împotrivă atâta timp cât este practicat cu moderaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tot mai mulţi suceveni se îmbolnăvesc de cancer de piele.
 Vizualizări articol: 2949 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Tot mai mulţi suceveni se îmbolnăvesc de cancer de piele5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei