Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 aug 2012 - Anul XVII, nr. 188 (5093)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cu conturile blocate

TPL cere majorarea tarifelor, pentru a se salva de la faliment

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scumpirea abonamentelor sau a biletelor de călătorie pe autobuzele şi microbuzele TPL este una dintre variantele luate în calcul de transportatorul public local, pentru a se salva de la faliment. O altă variantă discutată ieri, în cadrul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor de la TPL, se referă la modificări în procedura de subvenţionare a abonamentelor elevilor şi studenţilor, precum şi a celor care beneficiază de gratuităţi în baza unor legi speciale.

După ce în ultimii ani TPL şi-a încheiat activitatea în pierdere, iar, mai nou, are şi conturile blocate de către Ministerul Finanţelor Publice, pentru neplata parţială a contribuţiilor sociale (CAS, şomaj, fond de garantare, fond de sănătate, etc), conducerea societăţii, dar şi sindicatele din TPL caută soluţii pentru a salva întreprinderea de la faliment.

“Pierderile înregistrate în prima jumătate a anului sunt de aproape 6,6 miliarde de lei vechi, iar această situaţie se înregistrează în principal din cauza diferenţei de 30 de lei pe care TPL o acoperă pentru fiecare abonament de elev sau student, vânzarea abonamentelor la un preţ de 30 de lei în loc de 60 de lei pentru beneficiarii de transport gratuit în baza legilor speciale, creşterea cheltuielilor datorate fluctuaţiei preţului carburantului şi menţinerea traseelor nerentabile economic”, a declarat directorul TPL, Darie Romaniuc.

Lunar, 2.400 de suceveni, înregistraţi ca persoane cu handicap, beneficiază de transport gratuit pe autobuzele TPL, municipalitatea achitând o subvenţie de 30 de lei pentru fiecare abonament de acest tip.

De asemenea, în fiecare lună, TPL trebuie să suporte o diferenţă de 30 de lei pentru fiecare din cele 3.500 – 3.700 de abonamente speciale pentru elevi şi studenţi, pe care aceştia achită doar 15 lei, alţi 15 lei fiind contribuţia primăriei.

 

Tensiuni la TPL

Problemele financiare ale TPL creează tensiune şi în rândul angajaţilor.

“Nu e corect să fim nevoiţi să punem problema scumpirii călătoriilor cu biletul sau cu abonamentele, adică în defavoarea celor care plătesc atunci când circulă, pentru că avem pierderi mari provocate de subvenţiile pe care le acordăm din buzunarul nostru elevilor şi studenţilor, precum şi unor categorii speciale. Am trecut deja prin două falimente, nu am vrea să îl prindem acum pe al treilea. Angajaţii TPL sunt nemulţumiţi, nu au mai crescut salariile de ani de zile, de muncit muncim non-stop, chiar şi când sunt zile libere prin lege, pentru că nu ai cum lăsa oraşul fără transport, iar acum şi salariile ni se dau cu întârziere, pentru că nu sunt bani”, a spus liderul sindical de la TPL, Ovidiu Ungureanu.

Deocamdată, cei trei membri AGA de la TPL, Tiberius Brădăţan, Geniloni Sfeclă şi Andrei Păduraru, s-au declarat contra majorărilor de tarife, mergând pe ideea redresării situaţiei financiare a TPL prin majorarea sumelor acordate ca subvenţie de la bugetul Primăriei Suceava. Dar, dacă municipalitatea nu va avea de unde să achite sumele suplimentare necesare, de ordinul miliardelor de lei vechi, majorarea tarifelor la abonamente sau chiar şi la bilete va rămâne singura soluţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului TPL cere majorarea tarifelor, pentru a se salva de la faliment.
 Vizualizări articol: 942 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
TPL cere majorarea tarifelor, pentru a se salva de la faliment4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ! trimis de
(14 aug 2012, 14:20:33
E clar, astia de la TPL ori sunt cei mai prosti si mai prosti, atat de prosti incat fac prostia de ras, ori sunt foarte hoti si tupeisti. Deci vine o regie autonoma de transport public local, care are monopolul pe transportul public si plange ca se duc in faliment. La noi, in afara de cateva maxi-taxi amarate care se lupta intre ele pt. 5 oameni pe traseu, nu exista concurenta pt. autobuze. Nici macar case de bilete nu avem, ca sa zici ca unii calatori se sustrag de la plata biletului pt. 1 statie sau 2. Aceasta firma, pe hartie trebuie sa produca maxim. Si asa se circula ca dracu. Cine a fost macar de cateva ori cu autobuzul, stie ce personal abject are aceasta regie. Sunt orase in tara, unde exista si firme private de transport public (cu microbuze si autobuze), pe langa regia autonoma de transport. In acele orase exista case de bilete cu personal sau case de bilete electronice, ca in lumea civilizata. Si cu toate acestea, biletele lor costa sub 2 lei. Poti lua bilet de calatorie sub 4 lei. Studenti pot achizitiona abonamente pe toate liniile, cu 15 Lei. Deci: daca astia majoreaza tariful iar sucevenii inghit, suntem cei mai fraieri din tara.
1.1  RE: ! trimis de
(14 aug 2012, 14:22:21
* bilet cu 2 calatorii sub 4 lei
2.   Management prost ??? trimis de
(14 aug 2012, 20:26:43
pai cum sa nu intre in faliment daca toata vara ( vacaanta elevilor , concediile , trafic redus de pasageri ) autobuzele au circulat non-stop unul dupa altul goale pusca. Ca sa nu mai spun ca au un orar trasnet , nu stiu cum se face dar cind nu vin , nu vin si cind vin vin cite 2-3-4 odata.Se putea macar acum , cind a fost si este reparata calea de rulare si podurile si consumul de conbustibil creste , orarul sa fie modificat , alternativ , 2 sau 4 sau 5 , astfel incit sa nu fie probleme. Eu cred ca se vrea fdalimentul pt a readuce maxitaximetristrii pe treasee si evaziunea sa o ia razna . Dac va este dor de soarecii nesimtiti.....
3.   TPL versus particulari trimis de
(14 aug 2012, 22:16:13
Domnule director Romaniuc, aveti niste soferi sub orice critica! Soferii nu au rabdare sa astepte intr-o statie o persoana care este la 5m de autobuz. Pleaca exact cand omul este in satatie. Un exemplu: la pasarela la Itcani, omul este vizavi, alearga ca nebunul si cand ajunge sa treaca strada soferul pleaca. Asa ceva, la un maxi particular nu ai sa vezi. El sta linistit pana se urca toti, daca te vede fugind te asteapta si te lasa si "unde vrea muschii tai". Poate ca nu poti sa ceri acelasi lucru si de la TPL dar un pic de bun simt din partea lor cred ca ar fi necesar. Asa, poate ar avea si calatori mai multi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei