Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 aug 2012 - Anul XVII, nr. 188 (5093)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Promisiune pentru anul viitor

Fanfarele din Forăşti şi Fântânele îl vor însoţi pe Grigore Leşe la Expoziţia Economică Mondială din Spania

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fanfarele din Forăşti şi Fântânele au primit, duminică seară, în cadrul Festivalului „Tarafuri şi Fanfare”, ediţia a VII-a, promisiunea din partea maestrului Grigore Leşe, că vor merge împreună, anul viitor, la Expoziţia Economică Mondială din Spania. Promisiunea a venit după evoluţia celor două fanfare autohtone, pe scena Dom Polski, evoluţie care l-a impresionat pe Grigore Leşe. „Fanfariştii” de la Forăşti au fost apreciaţi pentru muzica lor care „sună ciudat” şi „are o sonoritate stranie, pentru că au două clarinete în mi bemol”. La fel a fost cucerit maestrul Leşe şi de fanfara din Fântânele. „Oamenii ăştia cântă la nunţi şi la petreceri. Ei nu se potrivesc aici, pe scenă. Ei vin din lumea lor. Sunt extraordinari. Fac din muzica populară o simfonie. Daţi-le respectul cuvenit şi strălucirea pe care o merită!”, a declarat, la un moment dat, Grigore Leşe.

 

 „Muzica inimitabilă a oamenilor vii, adevăraţi”

Cele două fanfare din Forăşti şi Fântânele au încheiat Festivalul „Tarafuri şi Fanfare”, desfăşurat, duminică, 12 august, pentru a treia oară, la Suceava.Grigore Leşe a adus anul acesta pe scena suceveană oameni „de aur”: Grupul vocal-instrumental al Diavolului, din Sighetu Marmaţiei, care a deschis festivalul de la Suceava, „Lăutarii”, din Goicea (Gorj), Nea Costică Lăutarul, din Cezieni (Olt), muzicanţii din cătunele de munte de pe Valea Idicelului (Mureş).

După cum a completat profesorul Leşe, spectatorii s-au bucurat să asculte „muzica inimitabilă a oamenilor vii, adevăraţi” şi să întâlnească oameni care ştiu cu adevărat să joace, să strige, să cânte.

 

Susţinere pentru fanfarele sucevene

Festivalul „Tarafuri şi Fanfare” a fost iniţiat în anul 2007 de Marius Tucă şi s-a transformat într-o veritabilă „Mişcare de rezistenţă”. A debutat în marele sat din inima Bucureştilor, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, a poposit apoi pe uliţele Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului şi de trei ani s-a oprit la Suceava. 

Fanfarele de la Forăşti şi Fântânele, care vor reprezenta Bucovina, România, peste hotare, la iniţiativa maestrului Grigore Leşe, trebuie încurajate şi susţinute, pentru a le arăta şi străinilor bogăţia folclorului românesc, care încă nu s-a alterat, sub „ameninţarea” globalizării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fanfarele din Forăşti şi Fântânele îl vor însoţi pe Grigore Leşe la Expoziţia Economică Mondială din Spania.
 Vizualizări articol: 1026 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Fanfarele din Forăşti şi Fântânele îl vor însoţi pe Grigore Leşe la Expoziţia Economică Mondială din Spania5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei